НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ПРИЗНАЛИ: Русија је опет постала велика сила, у Кремљ су се вратила „царска времена“

NEMAČKI MEDIJI PRIZNALI: Rusija je opet postala velika sila, u Kremlj su se vratila „carska vremena“

6 maja 2019

RENOMIRANI nemački list Die Welt ocenio je da je Rusija „opet postala velika sila“.

U tekstu koji je potpisao Mihael Štirmer ,dodatno se precizira:

„Rusija je ponovo – Rusija. velika sila na dva kontinenta. Ogromna evroazijska imperija sa širokom sferom interesa koji se protežu od Sredozemnog mora i Bliskog Istoka do Latinske Amerike. Ona je oslonac pravoslavlja i smatra sebe Trećim Rimom“.



Štirmer u ovom kontekstu opisuje jedan prijem z Kremlju koji upoređuje sa ceremonijama iz ruskih „carskih vremena“:

„Kada Vladimir Putin priređuje prijem u staroj tvrđavi Kremlju – u tim svečanim momentima ima se utisak da je vreme stalo i da se sve događa po protokolu iz imperijalnih vremena“.

Die Welt naglašava da je Zapad posle raspada SSSR imao priliku da sa Rusijom uspostavi „odnose poverenja“, ali da je – umesto toga – NATO  počeo da se širi na istok.

Zato je – tvrdi nemački list – Kremlj na kraju objavio: „Ili novi poredak, ili neće biti nikakvog poretka“.

Die Welt navodi i ove reči bivšeg američkog državnog sekretara Džordža Šulca: „Rusija je kao ranjeni medved – moćna i nepredvidljiva, a i – zlopamti“.

Nemački list  postavlja i pitanje: „Zar je ovo bilo teško shvatiti još pre 20 godina? A moraće Zapad, pre ili kasnije, da pođe ususret Rusiji. Hteo on to ili ne hteo, a bolje je da to učini što pre. I da vrati na scenu najbolje elemente sistema stvorenog u vreme Hladnog rata. Pogotovo bi bilo dobro da ne smeće s uma paradoks uzajamnog garantovanog uništenja koji znači da supersile mogu preživeti jedino zajedno ili zajedno propasti“

Iz nemačke se – nezavisno od ovoga – već čuju glasovi upozorenja da Zapad treba da se mane pokušaja da na Rusiju utiče pomoću sankcija.

(Fakti)

KOMENTARI



4 komentara

 1. Miki says:

  Da,da sada ste tek otkrili pravu Rusiju,a do sada ste slepo pratili amerikance i kojekakve izmišljene demokratske vrednosti.Ovaj tekst govori da je došlo i naše vreme te da se hitno vratimo u poredak vrednosti granica sa svim srbima na ovom kontinentu ili ćemo vrlo brzo nestati sa njega. Slika nestanka nam je S.Makedonija...

  • Ivana says:

   I privremeno okupirana Republika Srpska Krajina.

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Bilo bi lepo da švabe priznaju i NJIHOVU ulogu od '90-te kad već kritikuju taj "Zapad", jer su uzurpirali Balkan i neke druge teritorije zajedno sa kaubojima koje su dobili od svojih gazda kauboja kao kompenzacija što vode EU u smeru koji je vazalski SAD-u; uostalom nemačko sudelovanje u kaubojskoj politici upravo se vidi na primeru KiM gde su njihove trupe, bombardovali su nas solidarno sa kaubojima, i ne samo nas, a da se ne govori da je u Ukrajini nemačko svinjarenje gotovo jednako kaubojskom, odnosno solidarno je i to isključivo iz razloga što su im kauboji kao i u slučaju Balkana predali tržište Ukrajine kao kompenzaciju/mito za sudelovanje u kaubojskim vojnim projektima u NATO. Prema tome, sve ćete lepo da vratite što ste uzurpirali od '90-te pa da pričamo o isplati ratnih odšteta, kako Srbiji tako i Rusiji i to za 2 sv.rata i '99.

 3. Arkonac says:

  zapad je već frontalno krenuo u susret Rusiji, sa nosačima, tenkovima, satelitima...Samo, kada kroče na njenu teritoriju, neće imati gde da se vrate, ako i prežive.O toj banalnoj i neminovnoj činjenici ne vode računa. A Nemci, Poljaci, Švedi- Norge i Finci će biti "kolateralna" šteta koja je već ukalkulisana u cenu koštanja. Džaba Nemcima što v i d e svoju izvesnu propast, kad se ne mogu osloboditi b u k a g i j a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *