НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ПРОЗИВАЈУ: КО ЈЕ ГЕРХАРД ШРЕДЕР? Путинов плаћеник и играч или…?

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ПРОЗИВАЈУ: КО ЈЕ ГЕРХАРД ШРЕДЕР? Путинов плаћеник и играч или…?

30 септембра 2017

Бивши канцелар Герхард Шредер сада је председник Надзорног одбора руског нафтног гиганта Росњефта. То значи и тесне контакте с аруским председником Владимиром Путином. Може ли то да помогне у решавању конфликата?

Бивши канцелар Герхард Шредер је стигао до Олимпа руске енергетске привреде. Постао је и званично члан Надзорног одбора нафтног гиганта Росњефта. Скупштина акционара концерна над којим руска држава има 70 одсто власништва га је чак прогласила за председника Одбора – што је у Немачкој изазвало велико неразумевање. Канцеларка Ангела Меркел (ЦДУ) рекла је да Шредерово ангажовање у енергетском концерну Кремља „није у реду“. Росњефт спада у фирме које су погођене европским санкцијама због руске окупације Крима.

Сме ли бивши канцелар тако нешто? 

Други су били много оштрији од канцеларке. Генерални секретар ЦСУ Андреас Шојер назвао је Шредера „руским плаћеником“. Зелени посланик Европског парламента Рајнхард Битикофер га је прогласио „плаћеним слугом Путинове политике“. Прича се да Герхард Шредер има посебно близак однос са руским председником. Шредер је по завршетку своје политичке каријере постао председник Одбора акционара гасовода Северни ток. Руски државни концерн Газпром има већину у његовом конзорцијуму.

И пре него што је изабран, 73-годишњи Шредер се вехементно бранио од критика: „Ради се о мом животу, а њима управљам ја – а не немачка штампа“. Његова странка СПД, међутим, то не види тако. Шеф странке Мартин Шулц се у интервјуима дистанцирао од Шредеровог понашања. Шулц, додуше, није хтео потпуни раксид – Шредер је био један од говорника у предизборној кампањи СПД. Док Шредер своје ангажовање у Русији проглашава „приватном ствари“, Мартин Шулц наглашава да је „канцелар који више није на функцији само условно приватно лице“, посебно онда када се и даље меша у немачку дневну политику – а баш то Шредер радо чини.

„То није градња мостова“

Убрзо након што је Мартин Шулц, после пораза на изборима за Бундестаг, искључио могућност ступања у велику коалицију са Демохришћанима, бивши канцелар се јавио за реч: „Не знам да ли је то било паметно“, рекао је Шредер у среду у Берлину. Том приликом он се заложио и за укидање санкција Русији. Та земља „не сме довека остати под санкцијама“, сматра Шредер.

Изјаве као што је та љуте Штефана Мајстера. Стручњак за Русију Немачког друштва за спољну политику (ДГАП) сматра да Шредер одавно није искрен – у интервјуу за ДW он каже: „Ако је плаћен, онда он не може бити човек у Кремљу који ће поправити односе, већ он заступа интересе руских предузећа“.

Уместо да буде градитељ мостова, Шредер ће постати проблем за своју странку. Сукоб интереса је очигледан, каже Мајстер. „За СПД је проблем то што се није правовремено дистанцирала од њега и још увек га сматра особом која има контакт са Путином, а истовремено губи из вида да је он плаћен.“ Уз то, ни поверљиви разговори у четири ока између Шредера и његовог пријатеља Путина не могу да једном потезом пера реше конфликте као што је онај у Источној Украјини.

„Независан члан“

Руски функционери који окружују председника друкчије мисле. Министар за енергију Александер Новак рекао је за лист Велт да је Шредерово именовање на нову функцију „врло значајан догађај“. Новак сматра да ће то имати позитиван ефекат на поверење на тржишту и импулс за „поновно успостављање и развој односа између Русије и Европе“. Новак је најавио да би Шредер требало да буде „независан члан надзорног одбора“, што је околност од које би могла да профитира и Немачка.

„Када такве особе дођу у предузеће, то значи да предузеће постаје отвореније и разумљивије“.

Са том изјавом се овде већина неће сложити.

(Дојче веле)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u