НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Русија и Кина су већ створиле свој „НАТО“ пакт

NEMAČKI MEDIJI: Rusija i Kina su već stvorile svoj „NATO“ pakt

31 maja 2021

ZAPAD u svom gubljenju pozicija ima – sve veće oči. Uticajni nemački list Die Welt upravo je objavio:

„Rusija i Kina formirale su vojni savez kako bi izbacile Sjedinjene Države iz zona vlastitih geopolitičkih interesa“.Autor komenatara je nemački politikolog Joahim Krauze koji je uveren da nekoliko činjenica ukazuje da je savez dve zemlje „već postao stvarnost“.

Po njegovoj proceni, To dokazuju redovne isporuke najnovijih vrsta ruskog naoružanja u Kinu, kao i zajedničke vojne vežbe dve zemlje.

Krauze podseća da je Rusija Pekingu isporučila i raketne sisteme PVO S-400 i moderne lovce Su-35. A i da učestvuje u stvaranju kineskog sistema protivraketne odbrane.

Nemački politikolog smatra da je Peking pojačao pritisak na Tajvan odmah nakon što je Rusija povećala koncentraciju svojih trupa u blizini ukrajinskih granica u aprilu 2021. godine. Čak je uveren da je to bila demonstracija spremnosti Kine da Rusiji pruži vojnu podršku… ako joj bude potrebna.

Krauze procenjuje da motiv za stvaranje vojnog saveza između Rusije i Kine leži u zajedničkim ciljevima te dve zemlje:

„Peking, poput Moskve, na svoje regionalno okruženje gleda kao na zonu svog posebnog uticaja. Stoga su im Sjedinjene Države glavni protivnik koje razvijaju mrežu svojih vojnih saveza“.

Prema „Globalnom indeksu vatrene moći“, Rusija i Kina su na drugom i trećem mestu posle Sjedinjenih Država. I po nuklearnom potencijalu.

„Udružene, vojne snage Moskve i Pekinga veće su od američkih, ukupno, a i na planu nuklearnog oružja“, zaključio je Krauze.

U aprilu je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao da Moskvi i Pekingu nije potreban vojni pakt sličan NATO jer su odnosi Rusije i Kine „potpuno drugačiji“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. padre says:

    Da je kao NATO, ne bi se vi imali čega plašiti, nego to nije udruženje LGBT populacije!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *