NEMAČKI MEDIJI: Sankcije Rusiji ne mogu ništa, oni kupuju zlato sa ciljem da sruše američki dolar

NEMAČKI MEDIJI: Sankcije Rusiji ne mogu ništa, oni kupuju zlato sa ciljem da sruše američki dolar

8 januara 2015

russia-gold 567Nemački list „Die Welt” objavio je da Rusija već više meseci uzastopno povećava svoje rezerve zlata i ocenio: da se radi o strategiji čija su meta – Sjedinjene Države.

Komentator ovog lista Holger Cšepic precizira da Rusija i Kina najozbiljnije rade na stvaranju „protivteže hegemoniji američkog dolara”. Zato Kremlj, tvrdi autor, još od 1998. – kada je ruska država bankrotirala u spoljnim plaćanjima – postepeno napušta dolar.

Cšepic naglašava da Moskva „u tišini i tajno” kupuje zlato i tim samim smanjuje svoje rezerve u američkoj valuti. Za primer je naveo: da je novembar bio osmi uzastopni mesec od kako Moskva svoje državne rezerve puni plemenitim metalom.

Podsetio je da je MMF upravo saopštio da je Centralna banka Rusije povećala rezerve zlata za 603.000 unci, odnosno za 18,753 tona. Rusija je tako svoje rezerve zlata povećala na 38,178 miliona unci, odnosno – 1.187,493 tone.

Uticajni nemački list je svojim čitaocima predočio i da je Rusija od 2005. povećala svoje rezerve zlata više od tri puta. A za poslednjih 12 meseci – za 5,5 miliona unci.

„Die Welt” tvrdi da se tempo povećavanja rezervi zlata osetno povećao nakon prisajedinjenja Krima Ukrajini.

Rusija je trenutno na petom mestu među zemljama sa najvećim rezervama zlata u svetu. Više ga imaju samo SAD, Nemačka, Italija i Francuska.

„Iza ruske kupovine zlata stoji geopolitička strategija. Kremlj želi da manje zavisi od američkog dolara. Kupovanjem zlata Moskva sebi obezbeđuje – u slučaju uvođenja novih sankcija – prostor za manevrisanje. Zlato je priznata međunarodna valuta. Zato Rusija sa zlatom pravi alternativu dominaciji dolara” – ocenio je nemački list.

Cšepic na kraju teksta podvlači da su se na kupovinu zlata „bacile” i zemlje poput Turske, Brazila i Kazahstana. Naprosto zato što je posedovanje zlata „neka vrsta deklaracije o nezavisnosti od Sjedinjenih Država.

(Fakti.org)

KOMENTARI2 komentara

  1. ARTILJERAC says:

    Sve čestitke Rusiji i samo tako nastavite.

  2. mrki says:

    Je..m vam mater glupu,fašističku, pa da vas je još tri puta toliko ne možete Rusiji ništa,koju ste vi istoriju (povijest)učili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *