НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Србија је руска граница бола!

NEMAČKI MEDIJI: Srbija je ruska granica bola!

2 juna 2017

Nemačka štampa piše da Zapad i Rusija ne mogu da se usaglase u bezbednosnoj politici jer Putinu nije stalo do granica već do sfera uticaja, a tu je i Srbija.

Nemački nedeljnik „Cajt“ piše da Rusija u svojoj sferi uticaja vidi i Srbiju i da je ruska „granica bola“ stotinama kolometara daleko, odnosno na granici sa Srbijom za koju Rusija smatra da nikada ne treba da uđe u NATO.

„Zašto Zapad i Rusija ne mogu da se usaglase o zajedničkoj bezbednosnoj politici? Zato što Putinu nije stalo do granica već do sfera uticaja“, piše autor Mihael Tuman u tekstu koji je objavljen na portalu uglednog nedeljnika „Cajt“.

Osvrćući se na nedavni samit NATO, Tuman piše da su se neki posmatrači iz Moskve radovali „krhotinama koje je američki predsednik ostavio u Briselu“, ali da se „zluradost izmešala sa razočaranjem jer je i Donald Tramp u Briselu govorio o ruskoj pretnji“. Deluje da su se Rusi pomirili sa činjenicom da su loši odnosi sa Zapadom konstanta, piše u tekstu.

Autor se pita zašto se Rusi ne potrude više oko Evropljana, a kao primer navodi sastanak visokih zvaničnika EU i Rusije u Sankt Peterburgu krajem maja, gde je postojao makar pokušaj razgovora. „Ali pokušaji uglavnom nisu bili dostatni.

Ne smeju se širiti

Između ostalog i zato što se u razgovoru posle pet minuta uvek zaglavi u rastinju novije istorije, u proširenju NATO, kosovskom ratu 1999, proširenju EU, ratu Rusije i Ukrajine 2014. O tim stvarima se još dugo neće složiti. Ali ne bi ni morali, da taj sukob nije fundamentalniji“, piše Tuman.

Prema njegovom mišljenju, obe strane žele nepovredivost granica i bezbednost za sve, ali je nevolja što pod time podrazumevaju potpuno različite stvari. „Kada Evropljani iz EU govore o sigurnim granicama, oni misle na to da se ne može jednostavno umarširati u susednu državu kao što su ruske trupe učinile 2014. u Ukrajini.

Da se ne može anektirati tuđa teritorija, kao što je Rusija uradila sa Krimom. Kada ruska vlada govori o sigurnim granicama, ona misli da se savezi država – poput NATO i EU – ne smeju širiti. Da odnosi moći i uticaja ne smeju da se pomeraju. Evropljani govore o državama i granicama, Rusi o sferama uticaja.“

Srbija ne sme u NATO i EU

Ruska „granica bola“ je, piše dalje „Cajt“ stotinama kilometara zapadno od ruske državne granice.

„Ona se završava na zapadnoj granici Belorusije i Ukrajine. Ona se završava na granicama Srbije koja, prema viđenju ruskih političara, nikada ne treba da postane deo NATO ili EU. Zabuna oko granica bola i državnih granica i insistiranje na sferama uticaja danas sprečava približavanje EU i Rusije. I stoga Moskva ne može da profitira od trzavica između Trampa i EU“, zaključuje se u tekstu.

(Dojče vele)

 

KOMENTARI3 komentara

 1. Batina says:

  Potomak Hitlera bi da analizira Ruse i Srbe, fuj.

 2. Trifun says:

  Nece im proci ta cinicka provokativna propaganda. Razbicemo vam taj EU Rajh po zna koji put, zlotvori nacisticki kome vi drzite lekcije o sebi? Sa svojim 60 miliona svojataju citav Evropski kontinent za sebe, ako ne odustanu od te svoje megalomanije prema kontinentu jer ne mogu imati cijelu Evropu kao svoju niti fizicki niti zbog istorije i zlodjela prema nama, bice im presudeno ruskom armadom opet. Severni tok nece zavarati Armiju Rusije. Zato je i vjezbala na maketi Rajhstaga da pokaze svima javno da ih ti zlotvori nisu uspjeli obmanuti. Nema nazad.

  • Gagi says:

   Kome oni drže lekciju,50 godina oni ulaze bez bilo ĉijeg dopuštenha u tuđe držve,razaraju i bombarduju koha god država im neodgovara,zar oni neotimaju tuđe delove država,Srbiji su oduzeli kosovo,bombarfovali i na kraju hoće da oni kažu kako je to uredu a kad rusija nešto uradi to nije uredu,zlotvori zapadni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *