НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: „Србија прети празном пушком“

NEMAČKI MEDIJI: „Srbija preti praznom puškom“

5 januara 2017

ivica_dacic_sin-54tg

Nakon što je već zaključeno da su odnosi u regionu možda najgori u poslednjih deset godina, vlasti Srbije na to su dodale i zaoštravanje odnosa sa Makedonijom i Crnom Gorom. Teško da će se ti odnosi uskoro popraviti, tvrdi „Dojče vele“.

„Kada se pomislilo da bi zategnuti odnosi na relaciji Beograd-Zagreb-Sarajevo mogli da krenu uzlaznom putanjom, stigle su nove komplikacije na relaciji Beograd-Skoplje-Podgorica. Kao da već nema dovoljno regionalnih problema, Srbija je kroz izjave ministra spoljnih poslova Ivice Dačića uputila oštre kritike i na račun Makedonije i Crne Gore, i tako dodatno zakomplikovala već dovoljno loše odnose u regionu. Srpski šef diplomatije navodi da je Srbija naljutila Grčku time što je priznala Makedoniju pod ustavnim imenom, a da je zauzvrat Makedonija priznala Kosovo i glasala protiv interesa Srbije u međunarodnim institucijama“, piše „Dojče vele“.

Reč je o zemljama sa kojima Srbija nije imala skoro nikakvih ozbiljnih bilateralnih problema, a međusobni odnosi uvek su ocenjivani kao „više nego dobri“. Međutim, Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, podseća da su Makedonija i Crna Gora bile jedine zemlje čiji su ambasadori proterani iz Srbije nakon priznavanja Kosova:

– A sada ponovo imamo aktuelnu priču o zahtevu Kosova za članstvom u UNESCO. Srbija sada očito pokušava da pritiskom na susednu Makedoniju obezbedi još neki glas koji bi sprečio da u nekom novom ciklusu lobiranja Kosovo uspe da postane član UNESCO. Trebalo bi reći da je teško očekivati da Makedonija tu promeni stav s obzirom na unutrašnjopolitičke probleme koje ona ima – smatra Aleksandra Joksimović.

Predsednik Centra za spoljnu politiku navodi da postoji još jedan važan razlog zašto se Srbija sada, naizgled neizazvano, setila da kritikuje Makedoniju:

– Do kraja januara Srbiju bi trebalo da poseti grčki premijer Aleksis Cipras i ovo je sada zgodan trenutak da se Grčkoj pošalje neka pozitivna poruka. Odnosi sa Grčkom već dosta dugo ne beleže nekakav pozitivan trend; nema nekih konkretnih problema, ali veoma retko dolazi do susreta na najvišem nivou.

Izjave ministra spoljnih poslova Srbije su, za Aleksandra Popova, predsednika Centra za regionalizam, teško objašnjive. Popov primećuje da se kritikom Makedonije, ali i drugih zemalja regiona, ne mogu izvući nikakvi poeni.

– To je pretnja praznom puškom, osim ako Srbija ne misli da bi „veći brat“, a to je u ovom slučaju Rusija, mogao da se obračuna sa onima koji su radili protiv srpskih interesa. Ali, nas i ta ruska podrška košta i to uvek mora da se vrati na neki način – ocenjuje Popov.

KOMENTARI6 komentara

 1. Milorad says:

  Uzrok za sve ove nedace je u tome sto se nismo u punoj mjeri okrenuli prema Rusiji. Samo potpunim i iskljucivim zaokretom prema Rusiji Srbija se moze nadati opstanku. Sve drugo vodi u zapetljavanje u Gordijev cvor i propast Srbije.

  • penzos says:

   Kako to objasniti glupom narodu, u čijim očima čak i Čeda Ciganin predstavlja neki faktor.

 2. cile mile says:

  Srbi su prolupali, propali. Da sam na Putinovom mestu, ne bih ima nista dao, nikakvu pomoc, neka im da Brisel i baba Merkel.

 3. električar says:

  Ovaj A. Popov je zaista dokazani "znameniti analitičar"... Njegovo mišljenje je "vrlo važno" ... I bezobrazno ... Trebalo bi da ode već iz Srbije, pa makar ga zaposlili i kod Svilanovića ... A možda je i zakasnio ...

 4. vlada says:

  Ko je taj Popov,kako izgleda?

 5. Za Srbiju says:

  Umesto da postave stvari po principu reciprotiteta, bez najave i priče, oni laju u prazno i zaoštravaju odnose. Nakon što su skinuli gaće 100 puta prema susednim tzv. državama. Počinje izborna trka pa zaluđuju narod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *