НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Путин је матирао Обаму

NEMAČKI MEDIJI TVRDE: Putin je matirao Obamu

31 decembra 2016

putin 343t4

Barak Obama proteruje ruske diplomate na poslednjim metrima svog mandata.

Predsednik Vladimir Putin parira na njemu svojstven način – hladno i strpljivo, piše dopisnik “Dojče velea” iz Vašingtona Miodrag Šorić.

“Šah je ruski nacionalni sport. Gazda Kremlja, Putin, pak posebno voli azijske borilačke veštine, kod kojih se – slično šahu – protivniku parira tako što se na napad ne odgovora uvek kontranapadom, nego se prvo eskivira. To sportsko pravilo ovih dana je našlo primenu u politici”, navodi se u tekstu.

Barak Obama naređuje proterivanje ruskih siplomata. Obamina paljba pre odlaska iz Bele kuće i u Vašingtonu svi računaju da će Rusija odgovoriti sličnom merom. Ali, ništa od toga.

“Putin je izgleda shvatio šta je Obamin pravi cilj: da izvrši uticaj na spoljnu politiku budućeg američkog predsednika Donalda Trampa”, piše Šorić.

Gazda Kremlja je parirao na njemu svojstven način: Sve američke diplomate u Moskvi pozvao je da sa svojim porodicama i decom dođu u Kremlj na Novogodišnje slavlje. Moskva će odgovarajuće televizijske slike poslati širom sveta – a uskoro i slike ruskih porodica sa decom, koje na brzinu moraju da napuste Vašington, baš sada, neposredno pred Božić po Julijanskom kalendaru. Ne samo da što pre moraju da napuste Sjedinjene Države – porodice diplomata sa decom biće prebačene vojnim avionom.

Za mnoge će Putin delovati kao državnik: miran i suveren. A Obama, međutim, kao neko ko ne može da prevaziđe svoj animozitet prema određenim političarima – Vladimiru Putinu ili Benjaminu Netanijahuu.

Kako se navodi u tekstu, u svim tim diplomatskom razmiricama radi se pre svega o Donaldu Trampu, o njegovoj budućoj spoljnoj politici. Jer, Tramp je u više navrata izjavio da želi bolje odnose sa Kremljom, a to će mu teško poći za rukom u neprijateljskoj diplomatskoj atmosferi: Mnogi u Senatu nisu baš voljni da prate Trampov proruski kurs. Naprotiv, vodeći konzervativni političari pozivaju na dalje, strože kazne za Moskvu, i odbacuju Reksa Tilersona kao novog američkog ministra spoljnih poslova.

“Tramp je Tilersona odabrao i zbog toga što on podržava novi početak u odnosima sa Rusijom. Ali da bi bio šef Stejt departmenta, u nedeljama nakon stupanja na dužnost, prvo mu je potrebno odobrenje Senata. Obamino vreme ističe, pa dok je još na funkciji pokušava da izazove razdor kod republikanaca i što više njih udalji od Trampa. Obamin svakako legitiman cilj pri tom jeste da spase što više svog političkog nasleđa”, navodi “Dojče vele”.

Šorić piše da sledi to da će Trampe morati da odloži poboljšanje odnosa sa Rusijom za nekoliko nedelja. Prioritet ima potvrda njegovog kabineta od strane Senata.

“Putin to razume. On će čekati, i pomoći će Trampu javnim izjavama gde god to bude mogao.Koliko god se vremena menjala: Šah je bio i ostao ruski nacionalni sport”, zaključuje se u tekstu.

Izvor: B92, Dojče vele

KOMENTARI2 komentara

  1. Veliki Hrvoser says:

    Obmana Burek i njegov smesni SAD su luzeri i slabi.

    • Sančo Pansa says:

      Da, globalisti su napravili užasno velike greške u koracima (Bogu hvala) i sada su se zapetljali kao pilići u kučini. Od osvajača i pretvaranja cijelog svijeta u svoje roblje, oni su pali u bijedu i očaj, i za par godina s našli ispod Kine, Rusije i EU, sada su u ravni sa nekom Britanijom koja je isto tako postala karikatura od onoga šta je bila prije stotinu, ili dvjesta godina...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *