NEMAČKI MEDIJI: U Nemačkoj se sve radi po diktatu američkih tajnih službi

NEMAČKI MEDIJI: U Nemačkoj se sve radi po diktatu američkih tajnih službi

28 oktobra 2014

nsa-nemacka-Zdnet-comU Nemačkoj se još ne smiruje skandal posle objavljivanja knjige „Potkupljivi novinari“.

Nimalo slučajno. Na stranicama knjige reporter jednog od najuticajnijih listova Nemačke – Frankfurter Allgemeine Zeitung – Udo Ulfkote priznaje da je 17 godina pisao članke i bavio se novinarskim istragama i razotkrivanjima po diktatu pripadnika američkih tajnih službi, konkretno – falsifikatima o Gadafiju.

„Glavne teze knjige su sledeće: kao prvo, u Nemačkoj se simulira sloboda govora. Mi o njoj govorimo u svim medijima, ali sloboda postoji samo na papiru. To se čini kao neverovatna tvrdnja, ali ja navodim dokaze o onome o čemu ne sme da se piše. Kao drugo, ne u svim medijima, već u najvećim, koji upravo i kreiraju javno mnjenje, na vodećim funkcijama se nalaze ljudi sa tesnim vezama sa zapadnim tajnim službama. Kao treće, najuticajni mediji ne samo da imaju proameričku poziciju, već i decenijama vode hajku na Rusiju. Oni jednostrano plasiraju informacije, manipulišu ljudima, bave se propagandom“ – ispričao je sam Udo Ulfkote, koji je 17 godina radio u redakciji Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Knjiga koju je napisao je njegovo sopstveno iskustvo u radu u oblasti političkog novinarstva i suštinski – samorazotkrivanje. Na primer, nije neophodno putovati u Libiju da bi se napisao članak o Gadafiju – potrebne informacije će dati obavešteni ljudi.

„Dva predstavnika nemačke obaveštajne službe BND jednom su došla u redakciju FAZ, gde su mi pasus po pasus diktirali šta da napišem. Taj materijal je zatim izašao u štampanoj verziji lista, ispod članka je stajalo moje ime. Ja te informacije nisam imao, jednostavno mi je rečeno šta da pišem“ – rekao je novinar.

Po diktatu tajnih službi, uveren je Ulfkote, u listu Spiegel pojavljuju se kratki članci, na primer, o tome da su malezijski avion u Ukrajini oborili ustanici – to je patka koja nije potkrepljena nikakvim dokazima, što se kaže, prosto radi podsećanja čitaoca.

Ali, ima i obrnutih slučajeva: tajne službe diktiraju o čemu da se ne piše.

„Tako je bilo, na primer, kada je Sadam Husein trovao Kurde hemijskim oružjem koje mu je isporučila Zapadna Nemačka. Budi poslušan i imaćeš sve: od zlatnog sata do vile u Toskani“.

„U mojoj knjizi postoji spisak sa imenima novinara koji održavaju tesne kontakte sa tajnim službama. Svi oni se nalaze na vodećim funkcijama ili veoma brzo napreduju u karijeri, poražavajuće brzo. Ukoliko odbijete da sarađujete, nastavićete da radite za regionalne medije, ali nikada nećete postići ono što su postigli uticajni novinari“ – istakao je Ulfkote.

„Na primeru Ukrajine se vidi koliko su kontrolisani i pristrasni zapadni mediji, pre svega nemački, kako jednostrano plasiraju informacije. Stvar je u tome što su komentatori i kolumnisti u velikim nemačkim medijima članovi transatlantskih proameričkih organizacija, na primer, Aspen Institute, German Marshall Fund of the United States, ima ih jako mnogo“ – naglasio je Udo Ulfkote.

(Fakti.org)

KOMENTARI2 komentara

  1. miroslav says:

    cuda nevidjenog pa to i vrabci znaju da je Nemacko BND filijala CIE.

  2. buchkalo says:

    Pokusavaju da se otrgnu od amera ali tesko jerje ovaj pustio koren duboko i kad ga budu čupali isčupace puno više nego sto su planirali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *