НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Вашингтон се спрема за рат са Русијом

NEMAČKI MEDIJI: Vašington se sprema za rat sa Rusijom

28 septembra 2015

Pentagon 4656Vašington se sprema za mogući rat sa Rusijom u zemljama Baltika, piše jedan nemački list.

List „Dojče virtšafts nahrihten“ (Deutsche Wirtschafts Nachrichten) navodi da su sve vojne vežbe NATO-a u regionu organizovane sa ciljem da se pripreme različite vojne opcije.

„Pentagon je izmenio svoje vojno razmišljanje kada se radi o Moskvi i sada bira direktne susede Rusije u regionu Baltika“, piše list.

Prema pisanju lista, SAD vode hibridni rat, koji uključuje neregularnu vojsku i fokusira se na destabilizaciju regiona putem masovnih protesta, kao i na sajber-napade na ključnu infrastrukturu, prenosi danas i „Raša tudej“.

List ističe da su SAD iskoristile sukob u Ukrajini kao katalizator za dodatne vojne pripreme.

Iako je Rusija u više navrata odbacila tvrdnje da je umiješana u sukobe u Ukrajini, od početka krize u u Evropi je značajno povećan broj vojnih vježbi NATO alijanse. Većina vježbi koncentrisana je u regionu Baltika.

„Ruska pretnja“ iskorišćena je kao izgovor da se opravda povećana vojna potrošnja u zemljama istočne Evrope članicama NATO-a i da se obezbedi razlog zašto su američke trupe stacionirane u Evropi, piše list.

„Samo u Nemačkoj stacionirano je 40.000 vojnika, a dodatni broj američkih tenkova i artiljerije na putu je za zemlje Baltika“, piše „Dojče virtšafts nahrihten“.

List navodi da Pentagon za sada razmatra samo manevre u zemljama Baltika, ali se pominju i „nuklearne opcije“.

„Nedavni izvještaji ukazuju da bi američko nuklearno oružje uskoro moglo da dođe u Nemačku“, navodi list.

Prošle sedmice pojavili su se izvještaji da Pentagon razmatra planove za eventualni rat sa Rusijom, po prvi put od raspada SSSR-a.

KOMENTARI3 komentara

  1. Aleks says:

    A jesu dosadni nek krenu več jednom a opet če to biti šupački napad s leđa

  2. stevica says:

    A Baltacani ,da bi Ameri mogli da ih odbrane,moraju da nakupuju grdno oruzje i naoruzanje (americko naravno),normalno uz pomoc kredita MMF a zapisnicar je Djoka Sorosh.

  3. IGOR says:

    Ljudi, sve je ovo lepo izrezirano......samo niko ne pise sta ce piti sa napadacima posle napada,....nece rusi svi valjda ici na utakmicu i balet,...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *