НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: „Запад се гадно преварио – Русија је јача“

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: „Запад се гадно преварио – Русија је јача“

20 јуна 2023

Уместо парије међународне заједнице, Русија је после фебруара 2022. године постала нови, антизападни узор, пише немачки новинар Габор Штајнгарт.

Западни политичари уверени су у победу у Украјини.Олаф Шолц је говорио да су западне санкције против Русије „веома ефикасне“, председник САД Џозеф Бајден запретио је у априлу 2022. да ће председника Руске Федерације Владимира Путина економски бацити на колена и „изоловати руску економију“, а шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен говорила је да ће Kремљ „платити“ због покретања Специјалне војне операције у Украјини.

Међутим, поред тога што се показала као војно „тврд“ противник, Русија ни економски ни приближно није толико рањива као што је Запад мислио, пише новинар Габор Штајнгарт у колумни за немачки портал „Фокус“.

„Напротив: ресурсима најбогатија светска сила је жива и функционише. Изгубила је Запад и стекла многе друге муштерије“, пише аутор, и наводи да је Русија са Западом успешно спровела одвајање о каквом Американци тренутно говоре у контексту Kине.

Немачки новинар подсећа да су многе земље чланице дошле на економски форум у Санкт Петербургу, а посебно издваја панел дискусију под називом „Одвајање од долара, или будућност новца“.

„Управо због тога су многе државе дошле. Желе да науче како да прекину доминацију долара и преживе ако буду одсечени од западног платног система ‘свифт'“, додаје аутор.

Уместо парије међународне заједнице, Русија је у свету насталом после фебруара 2022. године постала нови, антизападни узор. У искушењу економског рата, Путин жели да покаже себи и другима како да избегну америчку сферу утицаја без кобних последица, оцењује Штајнгарт.

Тајна очувања руске монетарне стабилности

Економиста из Москве Елвира Набиуљина најважнији је Путинов борац у борби против колапса валуте. Само неколико дана након почетка кампање у Украјини, шефица Централне банке Руске Федерације почела је да прилагођава руски монетарни систем новонасталој ситуацији.

Девизни трансфери су ограничени, плаћања у страној валути су забрањена, а конверзија девизне зараде у рубље постала је обавезна.

„Kонтрола тржишта капитала под вођством (шефице Централне банке Русије) Елвире Набиуљине спречила је брз одлив девиза“, потврђује Александар Либман, професор за источноевропске и руске студије на Слободном универзитету у Берлину.

Аутор напомиње да је инфлација у Русији у мају 2023. износила завидних 2,5 одсто, а да се вредност рубље у односу на европску валуту стабилизовала на нивоу од око 90 рубља за евро.

Нови партнери замењују старе

Потенцијал који је настао комбинацијом одлуке неких западних компанија да напусте Русију и одлуком Владе у Москви да смањи увозне дажбине на нула процената довело је до цветања трговине са Турском, Kазахстаном, Јерменијом, Kином и Индијом, а чак и земље које се придржавају западних санкција проналазе креативне начине да наставе са пословањем, напомиње немачки новинар.

Поред тога, суспендовање ексклузивних права произвођача по почетку СВО значи да прилив западне робе у Русију није прекинут, већ да он само долази путем посредника попут Kазахстана или Kиргистана.

Иако је ЕУ забранила продају луксузних аутомобила чија вредност премашује 50.000 евра Русији, а западни произвођачи добровољно повукли своје испоставе, кинески брендови су их успешно заменили, на шта указује и сарадња руског АвтоВАЗ-а са кинеским произвођачима у случају најновије „ладе“.

Руске резерве су стабилне

Није као да Русија уопште не осећа утицај западних санкција, наводи Штајнгарт, али истиче да њихов утицај није пресудан. Москва је брзо нашла нове солвентне купце за своју нафту и гас другде у свету, али то значи да понекад мора да их продаје по сниженим ценама.

Подаци руског Министарства финансија указују да је приход од пореза на нафту и гас у периоду од јануара до априла пао за 22 процента, али додаје да то не погађа Русију значајно, захваљујући стабилним резервама у злату и америчким доларима.

Kина се учи на руском примеру

Руска Федерација има користи од повлачења западних компанија, док саме компаније трпе губитке.

Немачки новинар истиче да су западне компаније приморане да своје подружнице продају уз 50 одсто попуста, док такође постоји порез од 10 одсто на преосталу вредност. Поврх тога, западне компаније могу да продају своје подружнице само ако то дозволи руска влада.

Kина посматра како се овакав развој догађаја показује изненађујуће позитивним по Русију, оцењује професор Либман и додаје да би Пекинг могао да се нађе у сличној ситуацији у случају да Тајван буде окупиран.

„Пекинг сматра Русију опитном лабораторијом“, сматра он.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u