НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: „Запад се гадно преварио – Русија је јача“

NEMAČKI MEDIJI: „Zapad se gadno prevario – Rusija je jača“

20 juna 2023

Umesto parije međunarodne zajednice, Rusija je posle februara 2022. godine postala novi, antizapadni uzor, piše nemački novinar Gabor Štajngart.

Zapadni političari uvereni su u pobedu u Ukrajini.Olaf Šolc je govorio da su zapadne sankcije protiv Rusije „veoma efikasne“, predsednik SAD Džozef Bajden zapretio je u aprilu 2022. da će predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina ekonomski baciti na kolena i „izolovati rusku ekonomiju“, a šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen govorila je da će Kremlj „platiti“ zbog pokretanja Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Međutim, pored toga što se pokazala kao vojno „tvrd“ protivnik, Rusija ni ekonomski ni približno nije toliko ranjiva kao što je Zapad mislio, piše novinar Gabor Štajngart u kolumni za nemački portal „Fokus“.

„Naprotiv: resursima najbogatija svetska sila je živa i funkcioniše. Izgubila je Zapad i stekla mnoge druge mušterije“, piše autor, i navodi da je Rusija sa Zapadom uspešno sprovela odvajanje o kakvom Amerikanci trenutno govore u kontekstu Kine.

Nemački novinar podseća da su mnoge zemlje članice došle na ekonomski forum u Sankt Peterburgu, a posebno izdvaja panel diskusiju pod nazivom „Odvajanje od dolara, ili budućnost novca“.

„Upravo zbog toga su mnoge države došle. Žele da nauče kako da prekinu dominaciju dolara i prežive ako budu odsečeni od zapadnog platnog sistema ‘svift'“, dodaje autor.

Umesto parije međunarodne zajednice, Rusija je u svetu nastalom posle februara 2022. godine postala novi, antizapadni uzor. U iskušenju ekonomskog rata, Putin želi da pokaže sebi i drugima kako da izbegnu američku sferu uticaja bez kobnih posledica, ocenjuje Štajngart.

Tajna očuvanja ruske monetarne stabilnosti

Ekonomista iz Moskve Elvira Nabiuljina najvažniji je Putinov borac u borbi protiv kolapsa valute. Samo nekoliko dana nakon početka kampanje u Ukrajini, šefica Centralne banke Ruske Federacije počela je da prilagođava ruski monetarni sistem novonastaloj situaciji.

Devizni transferi su ograničeni, plaćanja u stranoj valuti su zabranjena, a konverzija devizne zarade u rublje postala je obavezna.

„Kontrola tržišta kapitala pod vođstvom (šefice Centralne banke Rusije) Elvire Nabiuljine sprečila je brz odliv deviza“, potvrđuje Aleksandar Libman, profesor za istočnoevropske i ruske studije na Slobodnom univerzitetu u Berlinu.

Autor napominje da je inflacija u Rusiji u maju 2023. iznosila zavidnih 2,5 odsto, a da se vrednost rublje u odnosu na evropsku valutu stabilizovala na nivou od oko 90 rublja za evro.

Novi partneri zamenjuju stare

Potencijal koji je nastao kombinacijom odluke nekih zapadnih kompanija da napuste Rusiju i odlukom Vlade u Moskvi da smanji uvozne dažbine na nula procenata dovelo je do cvetanja trgovine sa Turskom, Kazahstanom, Jermenijom, Kinom i Indijom, a čak i zemlje koje se pridržavaju zapadnih sankcija pronalaze kreativne načine da nastave sa poslovanjem, napominje nemački novinar.

Pored toga, suspendovanje ekskluzivnih prava proizvođača po početku SVO znači da priliv zapadne robe u Rusiju nije prekinut, već da on samo dolazi putem posrednika poput Kazahstana ili Kirgistana.

Iako je EU zabranila prodaju luksuznih automobila čija vrednost premašuje 50.000 evra Rusiji, a zapadni proizvođači dobrovoljno povukli svoje ispostave, kineski brendovi su ih uspešno zamenili, na šta ukazuje i saradnja ruskog AvtoVAZ-a sa kineskim proizvođačima u slučaju najnovije „lade“.

Ruske rezerve su stabilne

Nije kao da Rusija uopšte ne oseća uticaj zapadnih sankcija, navodi Štajngart, ali ističe da njihov uticaj nije presudan. Moskva je brzo našla nove solventne kupce za svoju naftu i gas drugde u svetu, ali to znači da ponekad mora da ih prodaje po sniženim cenama.

Podaci ruskog Ministarstva finansija ukazuju da je prihod od poreza na naftu i gas u periodu od januara do aprila pao za 22 procenta, ali dodaje da to ne pogađa Rusiju značajno, zahvaljujući stabilnim rezervama u zlatu i američkim dolarima.

Kina se uči na ruskom primeru

Ruska Federacija ima koristi od povlačenja zapadnih kompanija, dok same kompanije trpe gubitke.

Nemački novinar ističe da su zapadne kompanije primorane da svoje podružnice prodaju uz 50 odsto popusta, dok takođe postoji porez od 10 odsto na preostalu vrednost. Povrh toga, zapadne kompanije mogu da prodaju svoje podružnice samo ako to dozvoli ruska vlada.

Kina posmatra kako se ovakav razvoj događaja pokazuje iznenađujuće pozitivnim po Rusiju, ocenjuje profesor Libman i dodaje da bi Peking mogao da se nađe u sličnoj situaciji u slučaju da Tajvan bude okupiran.

„Peking smatra Rusiju opitnom laboratorijom“, smatra on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *