NEMAČKI MINISTAR: Ne želimo rat sa Rusijom

NEMAČKI MINISTAR: Ne želimo rat sa Rusijom

25 maja 2014

soible-890Nemački ministar finansija Volfgang Šojble upozorio je NATO da diskusije o većoj potrošnji za vojsku ili slanju vojnika u istočnu Evropu mogu da stvore nesporazume u odnosima sa Rusijom.

Šojble je za magazin „Špigl“ rekao da veća izdvajanja za vojsku, ili povećanje broja vojnika na istočnim granicama NATO-a, može da dovede do rasta političkih tenzija, i da nema razloga za povećanje vojnih budžeta zbog krize u Ukrajini.

„Oko 90 odsto javnosti, ne samo u Nemačkoj i EU već i dalje, protumačiće taj korak kao pogoršanje situacije“, rekao je Šojble.

On je dodao da se nada poboljšanju odnosa sa Rusijom. Šojble je istakao da povećanje budžeta za vojsku u ovom trenutku nije pametan potez. „To bi bilo potpuno suprotno od onoga što nam je potrebno“, rekao je on.

Šojble je objasnio da zemlje treba da pokažu više osećaja prema činjenici da zbog svoje istorije i uloge u dva svetska rata Nemačka okleva da pribegne vojnoj sili.

Izdvajanje Nemačke za vojsku iznosilo je 1,4 odsto bruto društvenog proizvoda 2013. godine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. zuba zubic says:

    Jebi ga, opet zveckaju oruzjem, ameri a americki narod nema pojma, prava marva, ne znaju gde je Ukrajina, a o cemu se radi po najmanje.Medija samo o "demokratiji" u svetu I sportu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *