НЕМАЧКИ МИНИСТАР ШОКИРАО АМЕРИКУ!

NEMAČKI MINISTAR ŠOKIRAO AMERIKU!

25 avgusta 2018

Predlog ministra spoljnih poslova Nemačke Hajka Masa da Evropa stvori protivtežu SAD izazvao je brojne reakcije, a stručnjaci smatraju da ta protivteža može puno da košta, navodi „Dojče vele“.

U svom tekstu za nemački „Handelsblat“, naslovljenom „Nećemo dozvoliti da SAD deluju preko naših leđa“, Mas govori o potezima američkog predsednika Donalda Trampa da se povuče iz Pariskog ugovora o klimi i nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. godine.„Dojče vele“ navodi da se „tako jasne reči upućene Vašingtonu do sada nisu čule iz Berlina“, a iako je nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da je Mas izneo lični stav, talasi koje je izazvao su veliki.

U svom tekstu Mas iznosi obrise koncepta jake i jedinstvene Evropske unije (Europe united), koja bi bila protivteža SAD, navodi nemačka medijska kuća, uz ocenu da on ne predviđa samo „bezbednosnu i odbrambenu uniju“, već i tesnu saradnju sa „ubeđenim multilateralistima“ poput Japana, Kanade, Južne Koreje, i tako dalje.

Jan Tehau iz nemačkog Maršalovog fonda smatra da je Masov predlog apel da se konačno izvede veliki evropski koncept i da Evropa postane bitan igrač.

Kako bi to moglo da izgleda, nemački ministar je objasnio na primeru nuklearnog sporazuma sa Iranom, koji je Tramp jednostrano prekršio i uveo oštre sankcije Teheranu, prenosi „Dojče vele“. Evropa, piše Mas, mora da napravi protivtežu tom američkom potezu „koliko god joj to teško padalo“.

Stručnjak stranke Zelenih za spoljnu politiku Omid Nuripur ocenjuje da je Mas bio preoštar u tonu, ali hvali deo o Iranu: „Mi moramo da delujemo protiv američke politike, da pokušamo da spasimo sporazum, kako naš komšijski region Bliskog istoka ne bi bio nuklearizovan“, kaže ovaj poslanik za nemački medij.

Hajko Mas takođe naglašava da se SAD i Evropa godinama otuđuju i da dolazi do smanjenja poklapanja vrednosti i interesa koji su dve decenije određivali međusobne odnose.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. DonDon says:

  Ne radi se o protivtezi vec o oslobadjanju Nemacke.

 2. milorad says:

  pa nemci će pre ili kasnije početi da gube OGROMNE pare već su ih par puta amerikanci lepo haračili (banke , fabrike automobila, berza) pitanje je koliko još para USA želi da iscedi od svojih vazala ali u jednom momentu to će biti MNOGO, za vazale, mislim.

 3. Milan says:

  Treba prvo da isteraju 100000 americkih vojnika iz nemacke. Treba da sruse ivdrugu stranu berl. Zida.

 4. perun says:

  Nemačka se ponaša kao da je suverena država, međutim činjenica je da je Nemačka još uvek okupirana teritorija pod upravom Familije (prpadnici izabranog naroda) koji Nemačkom upravljaju pomoću vazalne USA Engleske i Francuske. Naivni ili kupljeni Sloven Gorbačov je zapadnoj okupacionoj zoni (Saveznoj republici Nemačkoj) dodao i DDR (Nemačku demokratsku republiku).

 5. perun says:

  Akt o pokornosti Americi (tj. vlasnicima Amerike) koji su posle Drugog svetskog rata potpisali svi kancelari savremene Nemačke, i dalje je na snazi Nekada su feudalni gospodari svojim kmetovima nalagali da polože zakletvu da će biti pokorni, a to od 1945. do danas, od svih nemačkih kancelara PRE STUPANJA na funkciju zahtevaju vazalne vlasti Sjedinjenih Američkih Država. U „Aktu o pokornosti", Sjedinjene Američke Države, kao jedna od četiri sila pobednica u Drugom svetskom ratu, tražile su od SVAKOG nemačkog kancelara NE samo bezuslovnu poslušnost, već i to da on NE radi, shodno ustavu i zakletvi, za dobrobit nemačkog naroda, već isključivo u interesu Sjedinjenih Država! Nemački pisac i istraživač Udo Ufkote, specijalizovan za praćenje rada tajnih službi, smatra kako su svi kancelari koji potpisali „Akt o pokornosti", pa tako i sadašnja kancelarka Angela Merkel, time počinili veleizdaju.

 6. perun says:

  Nemačka je VAZALNA TVOREVINA tj. TERITORIJA --------------- Christopher Bollyn je jedna od vodećih ličnosti istraživačkog novinarstva u USA kaže: Nemačka je i dalje okupirana Tiha i diskretna okupacija od strane SAD i saveznika traje već više od 70 godina -Saveznička okupacija Nemačke je počela pre 70 i više godina godina i u očima mnogih Nemaca još nije završena. Strane armije su i dalje prisutne na nemačkom tlu i najveća i najprosperitetnija evropska "demokratija "i dalje nema USTAV a ni formalni mirovni ugovor o završetku Drugog svetskog rata. Za Nemačku , Drugi svetski rat , nije završen , jer mirovni sporazum nikada nije potpisan između saveznika i Nemačke.

 7. perun says:

  ŠOKANTNO ali ISTINITO: Treći Rajh na papiru postoji, Nemačka okupirana 70 godina posle rata?! Hitlerov naslednik Denic nikada nije svoja ovlašćenja legalno preneo na Saveznike i nikad s njima nije potpisao mir, zbog čega neki tvrde da pravno gledano Nemački Rajh postoji paralelno sa SR Nemačkom, samo je bez administrativne organizacije. PS Ovo STANJE je i PRAVNI OSNOV za podnošenje zahteva za plaćanje RATNE ODŠTETE današnjoj Nemačkoj.

 8. perun says:

  I za kraj------- Savezna Repiblika Nemačka je AD (akcionarsko društvo). Građani Nemačke su osoblje, izvršni odbor je Savezna vlada, na čelu sa saveznim kancelarom. Nadzorni odbor je Evropska unija (EU), vlasnici su GOSPODARI SVETA ( FAMILIJA) koji upravljaju Nemačkom uz pomoć vazalne SAD, Velike Britanije i Francuske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *