НЕМАЧКИ МИНИСТАР ШОКИРАО УКРАЈИНЦЕ: Немачка није савезник Украјине!

НЕМАЧКИ МИНИСТАР ШОКИРАО УКРАЈИНЦЕ: Немачка није савезник Украјине!

6 децембра 2023

Немачка није савезник Украјине, изјавио је немачки министар одбране Борис Писторијус у интервјуу за телевизију „ЗДФ“.

„То значи да нисмо у ситуацији која нас обавезује да интервенишемо у оквиру Алијансе“, казао је Писторијус одговарајући на питање да ли недовољна војна помоћ Кијеву значи да „уједињени Запад није у стању да узврати“.Немачка је, сматра Писторијус, далеко испред других по размерама помоћи Украјини, истакавши да се налази на другом месту.

„Радимо шта можемо. Исто важи и за скоро све друге савезнике и партнере. Немачка је сада суочена са чињеницом да одбрамбена индустрија не може да обезбеди залихе у одређеним областима у потребним количинама за Кијев“, појаснио је.

Он је додао да је ток сукоба „тешко предвидети“, позивајући да се фокусира пре свега на „стабилност снабдевања, упркос свим могућим проблемима“.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на изјаву немачког министра, рекавши да је „Писторијус променио ципеле“.

„Борја је распаковао потпуно нове мокасине, које је добио прошлог Божића и променио ципеле“, написала је Захарова на Телеграму.

Немачки министар одбране додао је да је унапред упозоравао да Европска унија вероватно неће моћи да испоручи Украјини милион артиљеријских граната до пролећа.

„Врло рано сам упозорио на ову цифру, јер сам видео да та цифра вероватно неће бити достигнута“, рекао је Писторијус.Овај број, како је рекао, створио је очекивања која на крају нису испуњена.

„Војна индустрија настала у мирнодопским условима не може тако лако да произведе милион“, оценио је министар.

Међутим, он је сугерисао да ће „ствари кренути набоље у наредних неколико месеци“.

„Само Немачка ће испоручити скоро 200 хиљада граната. Али за све је потребно време и то није питање политичких одлука или финансијских средстава“, нагласио је немачки министар. Осим тога, он тврди да ће, ако Русија победи у сукобу у Украјини, настати „потпуно нова безбедносна ситуација у Немачкој“.

Према његовом мишљењу, једини који могу да одлуче да ли ће преговарати или не су Украјина и Русија.

KOMENTARI3 коментара

  1. da da says:

    200 hiljada granata je 10 hiljada tona željeza,malo li je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u