НЕМАЧКИ МИНИСТАР ШОКИРАО УКРАЈИНЦЕ: Немачка није савезник Украјине!

NEMAČKI MINISTAR ŠOKIRAO UKRAJINCE: Nemačka nije saveznik Ukrajine!

6 decembra 2023

Nemačka nije saveznik Ukrajine, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus u intervjuu za televiziju „ZDF“.

„To znači da nismo u situaciji koja nas obavezuje da intervenišemo u okviru Alijanse“, kazao je Pistorijus odgovarajući na pitanje da li nedovoljna vojna pomoć Kijevu znači da „ujedinjeni Zapad nije u stanju da uzvrati“.Nemačka je, smatra Pistorijus, daleko ispred drugih po razmerama pomoći Ukrajini, istakavši da se nalazi na drugom mestu.

„Radimo šta možemo. Isto važi i za skoro sve druge saveznike i partnere. Nemačka je sada suočena sa činjenicom da odbrambena industrija ne može da obezbedi zalihe u određenim oblastima u potrebnim količinama za Kijev“, pojasnio je.

On je dodao da je tok sukoba „teško predvideti“, pozivajući da se fokusira pre svega na „stabilnost snabdevanja, uprkos svim mogućim problemima“.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na izjavu nemačkog ministra, rekavši da je „Pistorijus promenio cipele“.

„Borja je raspakovao potpuno nove mokasine, koje je dobio prošlog Božića i promenio cipele“, napisala je Zaharova na Telegramu.

Nemački ministar odbrane dodao je da je unapred upozoravao da Evropska unija verovatno neće moći da isporuči Ukrajini milion artiljerijskih granata do proleća.

„Vrlo rano sam upozorio na ovu cifru, jer sam video da ta cifra verovatno neće biti dostignuta“, rekao je Pistorijus.Ovaj broj, kako je rekao, stvorio je očekivanja koja na kraju nisu ispunjena.

„Vojna industrija nastala u mirnodopskim uslovima ne može tako lako da proizvede milion“, ocenio je ministar.

Međutim, on je sugerisao da će „stvari krenuti nabolje u narednih nekoliko meseci“.

„Samo Nemačka će isporučiti skoro 200 hiljada granata. Ali za sve je potrebno vreme i to nije pitanje političkih odluka ili finansijskih sredstava“, naglasio je nemački ministar. Osim toga, on tvrdi da će, ako Rusija pobedi u sukobu u Ukrajini, nastati „potpuno nova bezbednosna situacija u Nemačkoj“.

Prema njegovom mišljenju, jedini koji mogu da odluče da li će pregovarati ili ne su Ukrajina i Rusija.

KOMENTARI3 komentara

  1. da da says:

    200 hiljada granata je 10 hiljada tona željeza,malo li je.

  2. Kulak says:

    Budaletina.

  3. Rostand says:

    Prpa,Boris Pizzdorijus,smeće švapsko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *