НЕМАЧКИ МИНИСТАР СТИГАО у Mоскву и одмах ЖЕСТОКО ОДГОВОРИО АМЕРИЦИ

NEMAČKI MINISTAR STIGAO u Moskvu i odmah ŽESTOKO ODGOVORIO AMERICI

12 avgusta 2020

NEMAČKA sama odlučuje gde će kupovati energente i niko ne može izvana da Berlinu diktira šta da radi u situaciji sa gasovodom Severni tok 2, rekao je Hajko Mas.

Ministar spoljnih poslova u vladi Angele Merkel ovo je poručio administraciji Donalda Trampa iz Moskve, gde se sreo sa Sregejom Lavrovom.Naglasio je pritom da su za nemačku vladu, a i za Evropu uopšte, transatlantske veze već dugi niz godina od izuzetnog značaja. Dodao je da su te veze jače i dublje od bilo koje političke konjunkture, pa upozorio SAD:

„Moramo, međutim, i da kažemo da su sankcije između partnera pogrešan put. Da, to je pogrešan put! Nijedna država ne može diktirati energetsku politiku EU pretnjama!“

Ministar je napomenuo da se unutar EU raspravlja o tome kako američke ekstrateritorijalne sankcije krše međunarodno pravo.

Lavrov je ukazao da SAD imaju samo jedan cilj: raditi sve po svojoj volji i u svom interesu, ne samo u svetskoj politici, nego i u svetskoj ekonomiji.

Ruski senator i spoljnopolitički ekspert Aleksej Puškov – ocenjujući Masov nastup u Moskvi – rekao je:

„Nikada ranije Sjedinjene Države i Nemačka nisu ulazile u sukob ovakvog intenziteta i dubine. Vašington zbog Severnog toka-2 preti sankcijama ne samo nemačkim firmama, već i državnim strukturama, dok u Nemačkoj postoje pozivi na odmazdu SAD. U stvari: na uvođenje kontrasankcija, pre svega ekonomske prirode“.

Puškov je naveo da su nemačke firme u taj gasovod uložile milijarde dolara, pa nastavio:

„Nemačka je jako umorna od bezobraznog, arogantnog stila Trampove administracije, od onoga što demonstriraju i Tramp, i državni sekretar Pompeo, i bivši američki ambasador u Berlinu Grenel. Nemačka neće odustati od borbe za Severni tok 2, jer zemlja koja tvrdi da je neformalni lider u Evropskoj uniji ne može da se povuče i tako pokaže svoju slabost. Za Nemce je važnije nego ikad ranije da pokažu karakter“.

Po prognozi Puškova, ako 3. novembra na predsedničkim izborima u SAD pobedi Džo Bajden, njegova administracija će verovatno drugačije oristupati odnosima sa saveznicima u Evropi, uključujući Nemačku:

„Nemci dobro znaju da Severni tok-2 – ako sada odustanu od tog projekta – nikada neće vratiti. Doduše, ako pobedi Bajden, koji je pristalica atlantizma i želi da poboljša odnose sa Berlinom, Nemačka ima šansu da sačuva Severni tok 2“.

KOMENTARI3 komentara

  1. Rista says:

    Štiglić! Original. Lice mi se zgusnulo od straha i žestoke kritike amerike od toga nemačkog ministra. On nema pojma ni kako da sakrije koliko je providan ko da je prirodno glupav. A Lavrov jadan i sav iznenađen, ne zna ni šta da mu odgovori pa ga podržava. A Sever2 zaustavljen već godinama i čeka da Ameri vidnu gde da ga preusmere - Dal u Poljsku il Tursku ili Litvaniju i Ukrajinu. A možda ga usmere preko Švedske. Za sada su ruski tokovi uspešno usmereni preko Kine i Turske. Ukrajina i dalje uživa od ruskog dalekovoda prema Nemačkoj i krade struju. Sve baterije napunila. A gde onaj brod što ga Rusija poslala sa Severnog Pola pre dve godine pa će stići za 3 meseca da završi Tok2 na silu? Das nije pokvario usput? Pa putovo, putovo, putovo ali nikako da stigne. Zadnjih godin dana sam sve verovao da novine tačno pišu, da je Amerika na ivici bede i kolapsa, da će Kina da joj izvuče uši ali dosadilo mi već. Nikako da propadnu, sancije sve više stežu države sveta a amerikanci nako divlji baš neće da stanu i da dobiju batina. Meni ove izjave gore toliko glupave, da ne mogu da verujem. Pa što ne razmišljaju malo pre nego što kažu nešto tako bez veze? Ministar pobego čak u Rusiju jer nije smeo da se glasa iz Nemačke. I saće u Rusiji da završi Tok2...pa malo na jagnjetinu posle proslave. Rusija ima vrhunsku jagnjad na Altaju, pa sve onako se topi u ustima. To se servira Putinu i Lavrovu. Zato su tako lepi i mladoliki ko starlete zalepljene plastikom po šavovima. A kad dođe Vučić ili nemački ministar, onda im serviraju mekdonaldc za inat.

  2. Sloven says:

    Nemačka ne može bez Rusije, u svakom slučaju kako god da Ameri odluče, neće biti dobro ni za Rusiju ni za Nemačku. Ameri se upliću u đavolo kolo, ako počnu da švrljaju oko Kineza teško njima. Uslove koje postavljaju Ameri, samo dokazuju da je za Amere GAME OVER. Trilionski zadužena država pokazuje vojnu snagu na tudjim teritorijama po svetu, a kod kuće nisu sposobni da uvedu red zbog rasnih nemira. Amerima vreme odkucava - nije bitno ko pobedi na izborima, novi predsednik koji god da bude biće prinudjen da objavi rat Kini ili Rusijia sankcije slede i za Evropsku uniju i to baš posle izbora. Izgleda da će Nemačka po treći put da dobije po njuški ovoga puta od njihovih gospodara koji su jim pomogli da se podignu iz pepela posle 2 svetskog rata. Zato Dojčland okreće ploču na istok, jer su svestni da jih čeka stezanje kajša od Anglosaksonaca koji su uspešno izašli iz umetne tvorevine EU. Nemačka će da kupuje ruski gas u zamenu za automobilskog tržišta od 180 miliona stanovnika koji bi mogli da spase nemačku autoindustriju iz financijske krize. Ipak Anglosaksonci imaju plan B - neradna snaga bliskog istoka koja treba svakog časa da eksplodira u Nemačkoj i Francuskoj i da napravi nerede povodom kršenja prava migranata koji se težko asimiliraju u EU državama, pa će tako strane službe da izkoriste priliku i naprave višemesečne nerede na tlu EU. Rusima i Kinezima se trljaju ruke jer će to biti znak da su sankcije koje je utrpala EU Rusiji i Kini samo dodatan teret malim državama u evropskoj uniji...

  3. Zaliv says:

    Nemacka nedavno uzela svog agenta Navalnog za koga tvrde da je otrovan a nemaju dokaza...toliko o Nemackom stavu i nekakvoj nezavisnoj politici. Pa Nemacka na svom tlu ima americku vojsku i nece moci nikada da ih izbace, americki agenti svrljaju po Nemackoj kao da su kod svoje kuce i ako neko malo digne nos nestace...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *