НЕМАЧКИ НОВИНАР ПОНИЗИО ШИПТАРЕ: Ове речи никада неће заборавити

NEMAČKI NOVINAR PONIZIO ŠIPTARE: Ove reči nikada neće zaboraviti

19 decembra 2018

Nakon što su se Vučić i Tači na hitnoj sednici SB otvoreno sukobili, u odnosima Prištine i Beograda u doglednoj budućnosti radiće se samo na ograničenju štete.

– Mnogi su letos pomislili da su predsednici Kosova i Srbije na kursu približavanja. Ali danas to zvuči kao bajka iz davnih vremena – piše Mihael Martens za Frankfurter algemajne cajtung pod naslovom „Bitka za Kosovo polje“, prenosi „Dojče vele“.„Savet bezbednosti pozabavio se odlukom parlamenta u Prištini od prethodne nedelje. Prisutni poslanici su jednoglasno — doduše parlamentarci srpske manjine nisu učestvovali u zasedanju — odlučili da se formira kosovska armija. Moskva i Beograd snažno su protestovali, a čak je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio da za to ‘nije vreme’. Sjedinjene Države su pak, kao najvažnija sila zaštitnica Kosova, izričito podržale tu inicijativu“.

U tekstu se napominje da je Tači u Njujorku rekao da armija lažne države Kosovo „nikada neće biti opasnost u regionu“, što su podržali Amerikanci, dok je Vučić s druge strane izjavio da je „veoma zabrinut“ zbog budućnosti Srba, Srbije i Zapadnog Balkana, na šta je ruski ambasador pri UN dodao da situacija „svakog časa može da eksplodira“.

– Veličina planirane armije koja bi trebalo da se formira u narednih deset godina, a prema trenutnom stanju ne poseduje ni avijaciju, ni tenkove, za Srbiju ne predstavlja opasnost. Jer, 5.000 kosovskih vojnika nije ni desetina u odnosu na srpsku armiju.“

– Spor oko pitanja da li treba da se formira armija tzv. države Kosovo, star je koliko i sama „država“ Kosovo. Možda još stariji – piše frankfurtski list i pominje Ahtisarijev plan koji se, kada je formiranje bezbednosnih trupa u pitanju, „može različito tumačiti“.

„Nezavisnost se može održati samo ako se naoružamo- tako to tumače kosovski Albanci. U tome ih od početka podržava Vašington“, piše Mihael Martens i zaključuje: „Nakon što su se Aleksandar Vučić i Hašim Tači na hitnoj sednici Saveta bezbednosti otvoreno sukobili, u odnosima Prištine i Beograda u doglednoj budućnosti radiće se samo na ograničenju štete.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. uf says:

    Dzaba kvrecite olosu, nestat cete >

  2. trikornjanin says:

    Srbi zive na KiM i dele taj prostor sa siptarima. Ako su oni opet formirali UCK onda Srbija mora da se brani i da mi formiramo nasu vojsku. Samo tada, kad mi napadamo neprijatelj se budi i pocinje da reaguje, ovako nas jednostavno vide kao budale i rade sta hoce. Nigde se ne cuje rec Crkve, ne cuje se rec iz generalstaba o toj UCK vojsci, samo slusamo nase politicare kako laprdaju i uvek brane siptare a nas Srbe napadaju (ceneci po vrlo, vrlo mlitavim komentarima).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *