НЕМАЧКИ НОВИНАР ПРИМИО РУСКУ ВАКЦИНУ

НЕМАЧКИ НОВИНАР ПРИМИО РУСКУ ВАКЦИНУ

7 децембра 2020

Средином децембра у Русији би требало да почне масовна имунизација вакцином Спутњик Ве коју је развио московски Институт Гамалеја. Дописник Дојче веле Сергеј Сатановски већ је примио вакцину и записао своја искуства.

„Будите добровољац у испитивању вакцине против КОВИД-19“, тако су на интернету тражили учеснике тестирања. У септембру се о вакцини знало мало, а број заражених у Русији није био алармантан. У новембру се то променило, број заражених је нагло растао, написао је новинар у ауторском тексту.Навео је да га је убедило да прими вакцину патња пријатеља који су тешко оболели и били стављени у карантин у станове.

Тестирање је обављено у болници Шадкевич где му је објашњено да је циљ студије да испита делотворност, имуногеност и безбедност вакцине Спутњик Ве. У претходној фази вакцина је испитана на животињама код којих је установљена делотворност и безбедност, а на досадашњим добровољцима само безбедност.

У испитивању учествује 40.000 људи од којих ће 30.000 добити вакцину, а 10.000 плацебо. Три седмице после вакцинисања, учесници морају да дођу у болницу да приме другу компоненту вакцине. У апликацији „Чек Ковид-19“ морају да воде дневник о свом стању, што су биле његове дужности.

Навео је да му је предложено да учествује у додатном истраживању. Прво истраживање није обухватало анализу крви на антитела. Држава за додатно истраживање плаћа учесницима 8.500 рубаља што је око 93 евра. Узима се 95 милилитара крви, на шта је пристао.

Животно осигуран

Докторка му је објаснила да ми је за време учешћа у тестирању вакцине живот осигуран, иако је учешће потпуно безбедно. У полиси осигурања пише да би у случају моје смрти правни наследници – то су у његовом случају родитељи – добили два милиона рубаља (око 22.000 евра). У случају тешког оштећења здравља или инвалидности би било исплаћено између 500.000 и милион и по рубаља.

Пре вакцинације обављена су тестирања на сиду, сифилис, хепатитис Ц и Б, на корона-вирус и то на оба начина. Истражили су остатке лекова у урину. Ништа нису нашли па је постао учесник.

Говорећи о самом чину вакцинације он је казао да му је лекар дао безболну ињекцију у лево раме. Добио је потврду о учешћу и могао је да иде кући. Објаснили су му да може да се догоди да добије повишену телесну температуру и да у том случају узме парацетамол. Осим тога, замолили су га да у наредна три месеца не планирам децу, пошто деловање вакцине на сперму није истражено.

Температура и грозница

Навео је да је тек после вакцинације прочитао како су други учесници реаговали на вакцину. Међу њима новинари и чланови групе „Резултати вакцине“ на друштвеној мрежи Телеграм којих је 1.800. Неки учесници су се жалили на повишену температуру и грозницу коју су добили исто вече после вакцинисања или сутрадан.

Навео је да када је у седам навече изашао са посла, већ сам имао главобољу, лаку грозницу и вртоглавицу, али није искључио искључио могућност да се ради о аутосугестији, јер је прочитао да су симптоме имали и људи који су уместо вакцине добили плацебо. Додао је да у току вечери више није било сумње да се ради о телесној реакцији на вакцину, јер му је температура износила 38,6 степени. Болови у мишићима су се појачали након последње вежбе јоге.

„Све је то било неугодно, али сам се обрадовао што сам вероватно примио праву вакцину, а не плацебо. Узео сам парацетамол, записао симптоме у дигитални дневник и отишао на спавање. Сутрадан је температура пала на 37 степени, а дан после су сва нежељена дејстава ишчезла“, навео је новинар.

Каже да ће за три недеље добити још једну ињекцију са додатном компонентом вакцине и отприлике 42 дана после прве вакцине његов организам би требало да произведе антитела.

„Да ли ће она бити успешна у одбрана од вируса – остаје да се види“, навео је Сатановски.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. padre says:

    Nemački novinar?Zar sad stvarno može sve da prođe?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u