Немачки парламент саопштењем ШОКИРАО СВЕТ!

Nemački parlament saopštenjem ŠOKIRAO SVET!

13 jula 2018

Članovi parlamenta u Nemačkoj su zaključili da je prisustvo vojske SAD-a u Siriji ilegalno.

Aleksandar Neu, član parlamenta za levičarsku partiju u Nemačkoj, zatražio je mišljenje o zakonitosti vojnog prisustva i operacija SAD-a, Rusije i Izraela u Siriji.Moonofalabama.org izveštava: Rezultat (pdf, na nemačkom) je prilično jasan: https://www.bundestag.de/blob/563850/05f6dec762a939978c22a132ee680b9a/wd-2-029-18-pdf-data.pdf

– Priznata vlada Sirije je zatražila od Rusije da pomogne. Njeno prisustvo u Siriji je bez sumnje legalno po međunarodnom pravu.

– Aktivnosti SAD-a u Siriji se mogu posmatrati u dve faze:

Promena režima

Obezbeđivanje oružja pobunjenicima u Siriji od strane SAD-a (i drugih) je bilo i jeste nelegalno. To je kršenje Zabrane upotrebe sile u međunarodnom pravu, konkretno po Povelji UN-a Član 2(4):

“Svi članovi će se u svojim međunarodnim odnosima uzdržavati od pretnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države, ili na bilo koji drugi način koji nije u skladu sa ciljevima Ujedinjenih nacija.“

Borba protiv ISIS-a

SAD tvrde da je njihovo prisustvo u Siriji (kolektivna) samoodbrana prema Članu 51 Povelje UN-a, jer Islamska država u Siriji preti napadima na SAD. To bi, samo po sebi, bilo nedovoljno jer je Sirija suverena država. Zbog toga, SAD dodatno tvrde da je sirijska država “nevoljna ili nesposobna“ da bori protiv Islamske države.

Naučne službe kažu da je tvrdnje o “nevoljnosti ili nesposobnosti“ već bila sumnjiva kada je američka operacija započela. I to iz dva razloga:

 • To nije zakon ili međunarodno prihvaćena legalna doktrina. (120 članova Pokreta nesvrstanih (NAM) i drugih su se snažno protivili tome).
 • Sama sirijska vlada se borila protiv ISIS-a, ali nije mogla deluje na velikim delovima svoje teritorije nad kojima je Islamska država preuzela kontrolu. Neki tvrde da je to opravdan argument “nesposobnosti.“ Ali ISIS je u velikoj meri poražen i više nema nikakvu značajnu teritorijalnu kontrolu.
  Stoga se ovaj već sumnjivi legalni slučaj za prisustvo SAD-a (i drugih “koalicionih“ vojnika u Siriji) više ne može koristiti. Američko prisustvo u Siriji je ilegalno.

– Za izraelski napad na Hezbolah i iranske jedinice i instalacije u Siriji, kao i protiv same Sirije, Izrael tvrdi da je “preuranjena samoodbrana“ prema Članu 51 Povelje UN-a. Ali “preuranjena samoodbrana“ se može desiti samo kada su napadi protiv Izraela bili neizbežni. To nije bio slučaj. Izraelski napadi su, prema tome, “preventivna samoodbrana,“ što nije prihvaćena doktrina međunarodnog prava.

Od službe nije zatraženo mišljenje o ulasku Turske u Siriju, ali ističe da se tvrdnje o “samoodbrani,“ što Turska čini u svojoj borbi protiv kurdskih entiteta u Siriji, često zloupotrebljavaju u geostrateške svrhe.

To je za sada mišljenje Naučnih službi.

Dati legalni argumenti nisu novi. I drugi su dugo obrazlagali postupke uz iste reči i došli do istog rezultata.

Međutim, Nemačka je partner američke koalicije koja se bori protiv ISIS-a. Njena vojska je izvršila izviđačke misije iz Turske i Jordana u cilju podrške američkoj operaciji pod istim legalnim argumentom koji su dale SAD. Nemački parlament sada verovatno neće obnoviti mandat za operaciju protiv ISIS-a. Druge zemlje će verovatno to pratiti i okončati svoje učešće u američkoj koaliciji.

Iako to neće promeniti situaciju na terenu u Siriji, to menja međunarodnu političku atmosferu. To takođe “rehabilituje“ sirijsku vladu u evropskim očima, jer se više ne može prikazivati kao “neprijatelj.“

http://www.moonofalabama.org/2018/07/german-parliament-report-us-presence-in-syria-is-illegal.html

https://www.bundestag.de/blob/563850/05f6dec762a939978c22a132ee680b9a/wd-2-029-18-pdf-data.pdf

(Webtribune.rs)

KOMENTARI14 komentara

 1. Živomir Petrović says:

  Gospodo iz Bundesvera, zar sve ovo nije važilo i 1999 god. kada ste zajedno sa ostalim Nato zlikovcima napali SRJ? Prvi avion ove nečasne koalicije, prema podacima Ruskog GRU, bio je nemački Tornado oboren iste večeri, po početku agresije, tipa Tornado na Jastrepcu. Kada je Tramp počeo da vas šutira, reketira i sprda se sa vama, onda ste se setili međunarodnog prava. Ili Srbi, za vas, su izopšteni iz istog tog prava. Koje licemerje.

  • Ivke says:

   Bilo je sve nelegalno i pre 2 godine a nemacka je bila slala protiv vazdusnu odbranu u tursku.

  • goktrina soka says:

   Pricepio ih Tramp sa 4% za Nato,pa sada imaju zakone,a za Srbiju ne vrede,jer im je unistila Austrougarsko carstvo.

  • Zaharije qSerak says:

   Srbi su toliko zla napravili svojim komsijama,prijateljima,da ja osjećam potrebu da se ogradim od Vasih zločina.Vasi zločini jednostavno nisu moji zločini.I sada poslije ovoliko godina pokušavate sa “svojom” istinom.Dovoljno mi je bilo samo poslušati Marica i vidjeti da nažalost Srbija nije daleko odmakla od 90tih.

   • Filip says:

    Srbi ne mogu da nanesu toliko zla prema Hrvatima i muslimanima na ovim prostorima, koliko su zla od njih preživeli. Počev od muslimana, Turaka, Bošnjaka, mudzahedina, preko Hrvata, ustaša... Kada se prebroje žrtve kroz istoriju, Srbi su daleko najveći stradalnici. Nadam se da si svestan da braniš stranu koja radi na uništavanju jednog naroda?

    • Velika Metla says:

     Filip,taj pasji balijanerski nakot je služio bukvalno svakoj ali i vrani koja se drznula na Srbiju! Počev od otomanske imperije,kad je taj nakot zarad tanjira supe promenio veru i uzeo tu sotonsku nazovi veru! Od tada ne prestaju da kidišu na Srbe,iz prostog razloga što ih svaki živi Srbin potseća na to ko su bili i ko su danas! Isti je slučaj sa pokatoličenim vatikanoidima! U poslednjih 30 godina su laži,podvala,prevara,podmetanja uradili Srbima da za njih i nas neće biti više mesta na Balkanu!

   • Velika Metla says:

    Zaharije,balijaneru smrdljivi što se ti trtiš i guraš mežu Srbe? Ti si poturica i tu nema daljeg razgovora! Vaša balijanerska zla ćete tek da platite! Nego se prijavi,ddebilu,kod Nasera Orića da se "ćeraš sa Srbima"! Ćohe li i tebe dženazu da naprave u Smrdenici? Da i ti malo pođubriš zemlju!

   • Sučelje_Interfejs says:

    Pseto balijsko jesmo vas ubijali ali vas nismo dovoljno pobili.

  • Velika Metla says:

   Živomire,nema kod te germanske gamadi(ustavri generalno na zapdu)osećaja za licemerje! Ako je potrebno,ako traži njihov interes,namaći će da je 2+2=6 I ako ne budeš u to verovao ima da te proglase za diktatora(ako si legalno izabran),za teroristu,za nacionalistu...............,ma za sve i svašta,jer se,zaboga,protiviš njihovom interesu!

 2. Miraš. says:

  Ništa nije slučajno te i ova izjava nemačkog parlamenta je sa nekim ciljem. 1. Dosad je Nemačka pratila Ameriku u vojnim dejstvima po svetu, sem vojnih dejstava i Nemačkih snaga na prostoru bivše Jugoslavije naprimer sada su prisutni i u Avganistanu. Ali sada takva vojna učešća za Nemačku postaju opasna jer odabrana žrtva Sirija dobila je rusku vojnu pomoć. 2. Takodje jasno je da EU, a to znači i Nemačka, zainteresovana je za posleratnu obnovu ratom razrušene Sirije što bi bila posebna prilika za Zapad da osvoje Siriju mirnim putem sa svojim velikim firmama. Sirijski predsednik Bašar el Asad i sirijska vlada već su zauzeli stav da Zapad neće obnavljati Siriju.

 3. Grebak Grebić says:

  Sve su ovo obična naglabanja. Ko je i šta je SAD? Pa to su pitanja za decu! Ako nekome nije jasno da su SAD agresori od Koreje, Vijetnama i Kambodže pa do dana današnjeg sa Srbijom, Sirijom.... onda njemu ne pomaže ni jedan psiholog sveta. U tom slučaju SAD treba proglasiti OCEM CELOG SVETA koji šibama umiruje svoje nestašne sinove. I na kraju, Ameri su agresori, ali što je još gore oni su u isto vreme i OKUPATORI! Treba li ovo nekome objašnjavati?

  • Velika Metla says:

   GG,možeš objašnjavati milijardu godina ali balijama,usrašama,milogorcima i šLihtarima nećeš NIKADA uspeti to objasniti,jer oni njih ne doživljavaju kao okupatore! U skoro 200 država sveta su naci-amerikanci izvršili agresiju i mnoge od njih okupirali,i sve to nije dovoljno ovoj pomenutoj marvi da shvate najosnovnije stvari! Bukvalno svakoga ko se drznuo na Srbina ta pomenuta marva je dočekivala raširenih i ruku i nogu! To je marva koja trunku jednu dostojanstva nema! Prema tome............,džabe krečiš!

 4. Barakuda says:

  Zaharije: A kome su to Srbi nanijeli toliko zla da se ti od njih, tako fin ograđuješ ? To što današnje komšije imaju države, nacionalnost i vjeru, a u tim državama su preostali Srbi šikanirani, građani drugog reda, jel se i od toga ograđuješ ? Zašto raspadom SFRJ jedini narod, Srbi, nisu imali pravo na samoopredjeljenje ! Toliko godina poslije rata u kojem smo mi bili žrtve rata, ne prestaju osude, prijetnje, ucijene, okupacija i sve ostale zapadne vrijednosti ! Ne znam šta si po nacionalnosti, ali bi se trebao preispitati i na kraju posramiti ! Njemački parlament je izglasao pravu odluku, jedino što ona dolazi jako, jako kasno ! Međunarodno pravo je postojalo i ranije, a toliko puta zanemarivano kada se radilo samo o njihovim zapadnim INTERESIMA ! SAD je nezakonito u Srbiji, nezakonito naoružao teroriste, bombardovao i otrovao uranijumom čitavu zemlju i nastanio se u našoj južnoj pokrajini, KiM !

  • Velika Metla says:

   Barakuda,zato,burazeru,što smo mi Srbi dozvolili da oni koji ni dlaku s glave nisu dali da nastane Srbija danas upravljaju tom istom Srbijom,i ostalim srbskim državama! Za to smo SAMO mi krivi,i niko drugi! Što se tiče ovoga balijanera i njemu sličnih,NIKADA taj smrad nije prozvao naci-amerikance koji su izvršili genocid na Japan,gde su u prvom udaru ppobili skoro 300 hiljada civila,bacajući A-bombu na Japan! Nikada od njega to čuti nećeš! Nikada od njega čuti nećeš kritiku na račun naci-amerikanaca za skoro 200 država koje su napali,ppobili milione ljudi u tim državama,okupirali ih i opljačkali! A zašto to nećeš čuti od njega i njemu sličnih? Zato što taj pasji nakot ima dve karakteristike! 1.kukavičlu i 2. sposobnost samo za slugarenje nekome ko je jak ! Bila je jaka i Otomanska imperija,pa znamo kako su prošli! Bila je jaka Austro-Ugarska monarhija,pa znamo kako su prošli! Bila je Nemačka jaka,pa znamo kako su prošli! Ali oni NIKADA da nauče ama baš ništa,bez obzira što im se istorija konstantno ponavlja! Inače ovaj balijaner Zaharije,je dobio pasoš od naci-amerike da laje na svaki prefiks SRB i RUS! Eto za šta se ta gnjida prodala? Za pasoš! I on se našao da palamudi o nekakvoj pravdi i o moralu,naročito visokom moralu! Piši mu "pamet"!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *