НЕМАЧКИ ПИСАЦ ОБЈАСНИО ЗАПАДУ: Русији се обраћајте са „Ви“

NEMAČKI PISAC OBJASNIO ZAPADU: Rusiji se obraćajte sa „Vi“

25 maja 2020

Nemački pisac i režiser Aleksandar Kluge apelovao je da se prema Rusiji odnose sa poštovanjem, podsetivši da je car Vilhelm I govorio da se Rusiji uvek treba obraćati sa „Vi“, prenosi „Berliner cajtung“.

Prema rečima nemačkog pisca, njegovo poznanstvo sa Rusijom počelo je preko Musorgskog, Čajkovskog i Šostakoviča, a kasnije je i posetio zemlju. Nedavno je objavio knjigu o Rusiji.Kluge smatra da je moguće mnogo šta naučiti o Nemačkoj, posmatrajući Rusiju.

„Mi ne možemo pokoriti Rusiju. Trebaće vam karta razmera 1:1 da to shvatite. U Rusiji ništa ne možeš postići ako kao orao gledate sa visine. Nijedan osvajač se nije otuda vratio ponosan“, objašnjava nemački pisac.

Prema njegovom mišljenju, Rusija podseća na izmišljeni broj koji je nemoguće objasniti, „ali koji je najbliži duši“.

Kluge je istakao da je imao priliku da se upozna sa mnogim Rusima i da ih uporedi sa drugim narodima.

„Francuzi su imali mjuzikle, Englezi klubove, Amerikanci automobile, a Rusi pozorišta i državnu operu. To sam primetio i kasnije, za vreme perestrojke kada sam bio u Boljšom teatru – kako su Rusi obrazovani“, dodao je Kluge.

On je izrazio ogorčenost zbog slike koju pokušavaju da stvore o Rusiji na Zapadu. Prema njegovom mišljenju, to otežava uspostavljanje normalnih odnosa sa Moskvom.

Pisac je apelovao na sve da se odnose prema Rusiji sa poštovanjem.

„Pruski kralj, a zatim car Vilhelm I, deda cara Vilhelma II, govorio je da se Rusiji uvek treba obraćati sa ‘Vi’“, zaključuje on.

KOMENTARI3 komentara

  1. padre says:

    Đaba je seljacima objašnjavati, šta je to kultura!Na zapadu smatraju umetnicima tipove, kao što je Švarceneger,Stalone,Madona,Lejdi Gagai slični!Sad sau na pragu toga, da to postanu i Kardašianove sa svojom svitom!

  2. persida says:

    Zapad je osnovna skola za Ruse i rusku kulturu. Zapadnjaci su nesposobni da shvate ono najdublje i najlepse u ruskoj umetnosti i filozofiji. I tako ce ostati. Mogu samo da grickaju kompleks inferiornosti kao grisine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *