НЕМАЧКИ ПЛАЋЕНИК: Украјински војници убијали руске ратне заробљенике

NEMAČKI PLAĆENIK: Ukrajinski vojnici ubijali ruske ratne zarobljenike

5 maja 2023

Bivši nemački vojnik, koji se borio u ukrajinskoj stranačkoj legiji protiv Rusije, tvrdi da ukrajinski vojnici ubijaju ratne zarobljenike, a tu praksu u intervjuu za nemački portal „T-onlajn“ nazvao je „prljavom“.

Nemac Jonas Kracenberg je napustio nemačku vojsku u februaru 2022. godine i već sledećeg meseca otišao je u Ukrajinu. Prema biografiji objavljenoj na internetu, Krancenberg je prethodno služio u Avganistanu, a nemačkom portalu kaže da se pridružio tzv. ukrajinskoj međunarodnoj legiji zbog „moralne obaveze“, ali i zato što, kako navodi, kao vojnik ima potrebu da se bori.Kracenberg je o navodnom ubijanju ratnih zarobljenika pisao i u nedavno objavljenoj knjizi o svom iskustvu u Ukrajini, a za „T-onlajn“ kaže da su u pitanju bila tri vojnika i jedan civil. On dodaje da zna za dva takva slučaja o kojima su navodno otvorene istrage, ali da konačne rezultate istraga ne zna.

Nemački vojnik je takođe rekao da su strani vojnici primetno lošije tretirani nego ukrajinski, da su često bili plaćeni manje ili da uopšte nisu, i ukazao na jedan video-snimak u kojem ukrajinski komandant naziva strane vojnike topovskim mesom.

Kako Kracenberg ocenjuje, u ukrajinskoj vojsci ima mnogo korupcije, a vojnici nemaju volju da se bolje organizuju. On je takođe istakao da su oružje i oprema koje je njegov odred koristio dolazili iz SAD, Nemačke i Češke, ali da ga je uvek bilo premalo.

Posmatračka misija UN za ljudska prava u Ukrajini navela je u martovskom izveštaju da poseduje dokaze o vansudskim ubistvima ruskih zarobljenika i drugim oblicima nehumanog postupanja ukrajinskih vojnika. U saopštenju se navodi da „nije poznato jesu li ukrajinske vlasti krivično gonile počinioce.“

(RT Balkan)

KOMENTARI2 komentara

  1. Milutin says:

    ...nije poznato jesu li ukrajinske vlasti krivično gonile počinioce.“ Ali je zato poznato da će Rusi da ih gone makar se u pakao sakrili.

  2. persida says:

    Nemcuganja pere ruke, stoka nacisticka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *