NEMAČKI PLAN ZA NEZAVISNOST KOSOVA: Scenario „Bangladeš“ je udica za Srbiju

NEMAČKI PLAN ZA NEZAVISNOST KOSOVA: Scenario „Bangladeš“ je udica za Srbiju

11 decembra 2013

un-headquartersUprkos opredeljenju srpskih vlasti da je prijem Kosova u UN neprihvatljiv, direktor nemačke Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu Henri Bone predlaže rešenje po kome bi se KiM omogućilo članstvo u svetskoj porodici nacija, ali bez priznavanja državnosti od strane Srbije.

Prema mišljenju Vladislava Jovanovića, nekadašnjeg šefa diplomatije i ambasadora pri UN, pristanak na ovakvu „koncesiju“ označio bi kraj svake borbe za Kosovo. On navodi primer Bangladeša koji je posle odvajanja od Pakistana postao članica UN tek kada je matična država povukla svoj veto:

– Ovakve ideje su „navlačenje“ da Srbija da svoje odobrenje, a onda nema nazad. Takođe, ne treba da se zavaravamo da se priznavanje granica prema Kosovu od nas neće tražiti kao formalni uslov pre ulaska u EU. Sve je ovo samo pripremanje za konačni čin – da je Kosovo odvojeno našim prihvatanjem.

Slično razmišlja i Dušan Proroković, izvršni direktor Centra za strateške alternative, po kome najnoviji predlog liči na „udicu“ za srpsku političku elitu. On, ipak, smatra da bi scenario „stolice u UN bez priznavanja“ teško bio formalno-pravno sprovodiv:

– UN ne poznaju „kreativna rešenja“, već međunarodno pravo i svaki potez otvara vrata za primenu na drugim mestima. Ne znam da li bi Kina pristala na članstvo Kosova, jer sa tim ne sme da se igra zbog Tajvana i Tibeta. Koliko znam, Peking ima zadršku i prema davanju posebnog pozivnog telefonskog broja Prištini, bez obzira na to što će ga Beograd ustupiti – objasnio je Proroković za „Novosti“.

DIJALOG TREBA IZMESTITI

Zadovoljavajuće i održivo rešenje za Kosovo može se postići ako se dijalog Beograda i Prištine vodi pod okriljem UN i ne može se postići ako se vodi pod okriljem EU – izjavio je u sredu potpredsednik DSS Miloš Aligrudić, na sednici Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *