НЕМАЧКИ ПОЛИТИКОЛОГ ТВРДИ: Све је као пред ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ

НЕМАЧКИ ПОЛИТИКОЛОГ ТВРДИ: Све је као пред ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ

6 јула 2020

Немачки политиколог Александар Рар сматра да тренутна глобална криза са којом се суочава међународна заједница врло подсећа на догађаје који су се догодили 1939. године пред сам светски рат.

Тренутно су светске силе приморане да се суоче са неколико невоља ођедном: пандемија коронавируса и тешка економска ситуација.Неке земље се успешније суочавају са болешћу, што им омогућава да откажу карантинске мере и обнове пословне процесе. Међутим, постоје они који не могу да преброде епидемију, што повећава број заражених људи.

Саме Сједињене Државе се суочавају са тешим временима. Вирус ЦОВИД-19, масовни протести који су прерасли у расне нереде, очигледна рецесија у економији, због чега су десетине милиона људи остали без посла. Већина стручњака је сагласна да су се Сједињене Државе суочиле са великом депресијом 2.0 .

Александар Рар верује да се у свету већ нагомилао велики број различитих сукоба, а коронавирусна пандемија их је још више ојачала. Стога не чуди што је савремени свет, формиран на либералним моделима, ипак у „квару“. Свет се креће ка прелазу из униполарног ка мултиполарног.

Слична ситуација се развила након потписивања Версајског мировног уговора, подсетио је стручњак. Тада су Енглеска и Француска успеле да формирају повољан светски поредак за њих, који је трајао мање од 20 година и на крају довео до Другог светског рата.

Значајно је да се данас догађаји одвијају тако брзо као и касних 30-их година прошлог века. И зато је опција новог глобалног сукоба врло вероватна. Међутим, политиколог се не слаже са таквим стањем ствари.

“Мислим да неће бити Трећег светског рата, али да је уочљива криза као 1939. То је видљиво голим оком”, рекао је Рар и додао да би тренутна генерација требало да научи лекције из прошости и спречи развој тих трагичних догађаја.

Wебтрибуне.рс

KOMENTARI5 коментара

 1. milorad2 says:

  pa u pravu je a da sukoba neće biti to je diskutabilno, mi smo zadnjih DVE godine SVI, SVE VREME,na ivici većeg rata u svetu.Ovakva vojna zategnutost na ruskim i kineskim granicama nije bila ni za vreme hladnog rata,očas posla može da pukne puška.Vrlo je napeto, i samozavaranje nam neće pomoći nego bolje da se mi srbi spremamo kao da će sutra da grune.Ko bude od manjih zajednica i naroda na vreme preduzeo mere za ublažavanje posledica i zaštitu stanovništva, ojačavanje armije i dovoljnih zaliha hrane taj ima šanse da prebrodi ovaj haos koji dolazi sa malim gubitcima, oni koji se budu zaludjivali da rata neće biti, biće teško iznenadjeni i gadno će nastradati pogotovo ako se nalaze na pravcima GLAVNIH tačaka sukoba.Mi nismo na takvom pravcu, ovaj rat koji dolazi nema iste ciljeve koje su imali prethodni veliki ratovi, i zato ako budemo složni i pripremljeni srbija može da bude mirno mesto u ovome ratu, jedno od retko mirnih mesta uopšte.Ma koliko ovo zvučalo nemoguće, postoje dobri strateški razlozi zašto je tako.U drugoj fazi rat će preći u PLJAČKAŠKU formu i za TO pre svega treba da budemo spremni i organizovani, jer GLAD će biti velika a horde koje navale neće biti dovoljno jake da sruše organizovanu armiju i naciju.Ako toga ne bude, poješće nas sve sa opancima.

 2. Риста says:

  Види како хитлеровац маже слику. Као, нису Немци повели други светски, него економија. Е па алал ти. Наравно да нема ништа од рата данас, јер нема ни хитлера. Или треба да се роди у германији? Неће бити рата Немац, али ће бити нешто слично као после II Светског рата. А Немци то не би никако волели...Захваљујући Америци, избегли сте да платите 2/3 ратне штете коју сте проузроковали, па би било фер да се вратимо на стање из 45...Ма нећу да псујем, '... он матер. Сво ју!

  • test01 says:

   U tajnom dogovoru sa USA, nemacka marka je odstampana u americi i avionima prebacena u Nemacku. Po dogovoru Nemci su zbog toga kupovali sve iz USA pa je americka ekonomija buknula. Sav Nemacki dug je IZBRISAM PREKO NOCI zahvaljujuci USA !!! Tada je zvanicno poceo "hladni" rat jer je STaljin shvatio sta im USA sprema.

 3. padre says:

  Sve je isto, samo što su sad Nemci dobri momci!

  • Риста says:

   ова ти је бисер добра, пресветли падре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u