НЕМАЧКИ ПОЛИТИКОЛОГ ТВРДИ: Све је као пред ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ

NEMAČKI POLITIKOLOG TVRDI: Sve je kao pred DRUGI SVETSKI RAT

6 jula 2020

Nemački politikolog Aleksandar Rar smatra da trenutna globalna kriza sa kojom se suočava međunarodna zajednica vrlo podseća na događaje koji su se dogodili 1939. godine pred sam svetski rat.

Trenutno su svetske sile primorane da se suoče sa nekoliko nevolja ođednom: pandemija koronavirusa i teška ekonomska situacija.Neke zemlje se uspešnije suočavaju sa bolešću, što im omogućava da otkažu karantinske mere i obnove poslovne procese. Međutim, postoje oni koji ne mogu da prebrode epidemiju, što povećava broj zaraženih ljudi.

Same Sjedinjene Države se suočavaju sa tešim vremenima. Virus COVID-19, masovni protesti koji su prerasli u rasne nerede, očigledna recesija u ekonomiji, zbog čega su desetine miliona ljudi ostali bez posla. Većina stručnjaka je saglasna da su se Sjedinjene Države suočile sa velikom depresijom 2.0 .

Aleksandar Rar veruje da se u svetu već nagomilao veliki broj različitih sukoba, a koronavirusna pandemija ih je još više ojačala. Stoga ne čudi što je savremeni svet, formiran na liberalnim modelima, ipak u „kvaru“. Svet se kreće ka prelazu iz unipolarnog ka multipolarnog.

Slična situacija se razvila nakon potpisivanja Versajskog mirovnog ugovora, podsetio je stručnjak. Tada su Engleska i Francuska uspele da formiraju povoljan svetski poredak za njih, koji je trajao manje od 20 godina i na kraju doveo do Drugog svetskog rata.

Značajno je da se danas događaji odvijaju tako brzo kao i kasnih 30-ih godina prošlog veka. I zato je opcija novog globalnog sukoba vrlo verovatna. Međutim, politikolog se ne slaže sa takvim stanjem stvari.

“Mislim da neće biti Trećeg svetskog rata, ali da je uočljiva kriza kao 1939. To je vidljivo golim okom”, rekao je Rar i dodao da bi trenutna generacija trebalo da nauči lekcije iz prošosti i spreči razvoj tih tragičnih događaja.

Webtribune.rs

KOMENTARI5 komentara

 1. milorad2 says:

  pa u pravu je a da sukoba neće biti to je diskutabilno, mi smo zadnjih DVE godine SVI, SVE VREME,na ivici većeg rata u svetu.Ovakva vojna zategnutost na ruskim i kineskim granicama nije bila ni za vreme hladnog rata,očas posla može da pukne puška.Vrlo je napeto, i samozavaranje nam neće pomoći nego bolje da se mi srbi spremamo kao da će sutra da grune.Ko bude od manjih zajednica i naroda na vreme preduzeo mere za ublažavanje posledica i zaštitu stanovništva, ojačavanje armije i dovoljnih zaliha hrane taj ima šanse da prebrodi ovaj haos koji dolazi sa malim gubitcima, oni koji se budu zaludjivali da rata neće biti, biće teško iznenadjeni i gadno će nastradati pogotovo ako se nalaze na pravcima GLAVNIH tačaka sukoba.Mi nismo na takvom pravcu, ovaj rat koji dolazi nema iste ciljeve koje su imali prethodni veliki ratovi, i zato ako budemo složni i pripremljeni srbija može da bude mirno mesto u ovome ratu, jedno od retko mirnih mesta uopšte.Ma koliko ovo zvučalo nemoguće, postoje dobri strateški razlozi zašto je tako.U drugoj fazi rat će preći u PLJAČKAŠKU formu i za TO pre svega treba da budemo spremni i organizovani, jer GLAD će biti velika a horde koje navale neće biti dovoljno jake da sruše organizovanu armiju i naciju.Ako toga ne bude, poješće nas sve sa opancima.

 2. Rista says:

  Vidi kako hitlerovac maže sliku. Kao, nisu Nemci poveli drugi svetski, nego ekonomija. E pa alal ti. Naravno da nema ništa od rata danas, jer nema ni hitlera. Ili treba da se rodi u germaniji? Neće biti rata Nemac, ali će biti nešto slično kao posle II Svetskog rata. A Nemci to ne bi nikako voleli...Zahvaljujući Americi, izbegli ste da platite 2/3 ratne štete koju ste prouzrokovali, pa bi bilo fer da se vratimo na stanje iz 45...Ma neću da psujem, '... on mater. Svo ju!

  • test01 says:

   U tajnom dogovoru sa USA, nemacka marka je odstampana u americi i avionima prebacena u Nemacku. Po dogovoru Nemci su zbog toga kupovali sve iz USA pa je americka ekonomija buknula. Sav Nemacki dug je IZBRISAM PREKO NOCI zahvaljujuci USA !!! Tada je zvanicno poceo "hladni" rat jer je STaljin shvatio sta im USA sprema.

 3. padre says:

  Sve je isto, samo što su sad Nemci dobri momci!

  • Rista says:

   ova ti je biser dobra, presvetli padre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *