НЕМАЧКИ ПОСЛАНИК ПОРУЧИО СРБИЈИ: ПРИЗНАЈТЕ КОСОВО ИЛИ НИШТА ОД ЕУ

NEMAČKI POSLANIK PORUČIO SRBIJI: PRIZNAJTE KOSOVO ILI NIŠTA OD EU

23 oktobra 2020

Priznajte Kosovo ili od članstva u Evropskoj uniji nema ništa. Ovo je suština ultimativne poruke koju je Beogradu preksinoć poslao nemački ambasador pri UN Kristof Hojzgen, na video-sednici Saveta bezbednosti na kojoj se razmatrala situacija na Kosmetu u prethodnih šest meseci.

– Kampanjom otpriznavanja Kosova naši srpski prijatelji pucaju sami sebi u nogu, jer ako iskreno žele da budu primljeni u Evropsku uniju, treba da rade na priznavanju Kosova, kao i da ga priznaju sami – rekao je Hojzgen.Pomenuti diplomata bio je spoljnopolitički savetnik kancelarke Angele Merkel, a u prištinskim medijima početkom godine „kandidovan“ je za predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, ali je na to mesto postavljen slovački diplomata Miroslav Lajčak.

Da li je Hojzgenova poruka Srbiji, izneta bez diplomatskih oblandi, stanovište sa kojim je saglasna cela Unija ili možda nagoveštaj da će to postati zvanična politika EU?

Saradnica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže da stav koji je izneo ambasador Hojzgen ne može da bude stav EU, jer pet njenih članica nije priznalo „Kosovo“, zbog čega se i insistira na dijalogu sa Prištinom:

– U pregovaračkom poglavlju 35 stoji da treba da normalizujemo odnose sa Prištinom do ulaska u EU i tu ne stoji da normalizacija znači priznavanje Kosova. To što smo čuli od Hojzgena je stav Berlina i mnogih drugih unutar EU. Ali, pošto EU funkcioniše na principu konsenzusa, sve dok postoji ovakav stav pet zemalja, ili makar jedne ili dve, to neće biti uslov EU.

Saradnik Instituta za evropske studije Slobodan Zečević kaže da je stav nemačkog diplomate – besmislen, a da je preporuka da Srbija treba sama da lobira za nova priznavanja Kosova – apsurdna:

– Čemu onda služe pregovori o pravno obavezujućem sporazumu? Neka se kaže: nećete ući u EU bez priznavanja „Kosova“ i tačka. To je stav nemačkog ambasadora koji nije razumeo zašto se vode pregovori o sveobuhvatnom sporazumu, a vode se jer sporazum nije definisan.

Nemačka je, kaže Zečević, oduvek bila na tom stanovištu, ali je upravo nepostojanje jedinstva unutar EU uzrokovalo ovaj drugačiji pristup.

– Nemcima je u interesu da Srbija bude što manja na Balkanu sa malim brojem stanovniika, a ekonomski razvijena. Da li će tu projekciju nametnuti celoj EU, videćemo. To zavisi i od američke pozicije i predstojećih izbora u SAD. Simptomatično je da Nemačka zauzima stav protiv kompromisnog rešenja i odobrava samo ono koje odgovara Albancima – ocenjuje sagovornik.

(Večernje novosti)

KOMENTARI7 komentara

 1. Ilija Cvorovic says:

  Dragi nasi Nemacki 'prijatelji' hebasmo vam mater i u 1. i u 2. ratu. I opet cemo. A Kosovo i Metohija? E pa nece da moze.

 2. test01 says:

  poruka fasistickoj nemackoj koja nikada nije prestala sa mrznjom i napadiima na Srbiju - jedite ono sto se ne jede a Srpski KiM je bio i ostace Srbija !!!

 3. 1389 says:

  Hahahahaha neka vam pišljiva EU birali smo gledajte...

 4. Milutin says:

  Danas (opet sa fašističkim težnjama) Nemačka hoće da završi ono što je započela razaranjem Jugoslavije. Razaranje Jugoslavije je i započeto radi rastakanja srbskog tkiva gde danas mnogi Srbi nose drugačiju kulturološku adresu i nisu deo jedinstvene Srbske kulturološke adrese. Ali za razliku od vremena započinjanja ovog procesa, kada smo bili usamljeno ostrvo, voda zla ili voda nemoći se povukla i na svetlost dana su izašle mnoge zemlje koje su danas naši prijatelji. Nismo više sami. Dakle sada možemo da odbijemo takav ultimatum. Ako pod tim ultimatumom uđemo u EU, ako ona ostane ovakva kakva je sada, ni naši prijatelji nam više neće moći pomoći. Biće to naš izbor da nestanemo kao narod. Naravno da nam je dosta tih Istorijskih Velikih Izbora ali danas ispred sebe imamo i drugi put. Izbor je naš.

 5. Avangard-Kinzal says:

  🤣🤣🤣glupi Švabo, ne kapira da mi ne želimo u EU, još jednu nacističku propalu tvorevinu, uostalom mi smo članica Evro-azijske unije, iliti ruskog ekonomskog saveza u kom ne trpimo izrabljivanje nego su nam izvoz i uvoz URAVNOTEŽENI, dok švabe sve prisiljavaju da uvoze od njih mnogo više nego što izvezu u nemačku. Primer je KROmanjonija koja ima dugove koje ni za 1000 godina neće vratiti a život im je pretvoren u ROBOVANJE!

 6. petrovgrad says:

  Opet ovi Švabovi. Nemačka zvanična politika samo potvrđuje da su bili i ostali neprijatelji Srbije. Mogu da ih razumem, jer smo im dva puta slupali državu.

 7. dinki says:

  Malo morgen!!!!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *