НЕМАЧКИ „ШПИГЛ“ О БАЊСКОЈ: Могућ други оружани конфликт у Европи

NEMAČKI „ŠPIGL“ O BANJSKOJ: Moguć drugi oružani konflikt u Evropi

3 oktobra 2023

Postoji opasnost od drugog oružanog konflikta u Evropi, piše nemački „Špigl“ u tekstu u kojem se analiziraju tragični događaji u Banjskoj na Kosovu i Metohiji i navodno gomilanje srpske vojske na administrativnoj liniji sa Kosmetom.

Kako se navodi, „veliko povećanje srpskih trupa na granici sa Kosovom izaziva uznemirenost širom sveta“, a nisu je smirila ni uveravanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je broj vojnika smanjen.Uz navođenje da na severu KiM vlada bezakonje otkako su se Srbi prema Vučićevim instrukcijama povukli iz institucija, dodaje se da je u tom vakuumu, „koji kosovske vlasti teško mogu da kontrolišu“ do najozbiljnijeg incidenta došlo 24. septembra kada je „grupa od 30 teško naoružanih Srba namamila Kosovsku policiju u zasedu, ubila jednog policajca, a zatim se zabarikadirala u pravoslavnom manastiru i predala nakon nekoliko sati razmene vatre“.

Milan Radoičić, za kojeg se ističe da je pod američkim sankcijama, priznao je da je on bio vođa „terorističke grupe“, i napominje da je do sada smatran za Vučićevu produženu ruku. Podseća se da je on dao ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste.

„Špigl“ konstatuje da se i krajem maja videla bespomoćnost međunarodne zajednice, kako su naveli, u kosovskoj krizi kada je u neredima na severu KiM povređeno, kako navode, 93 NATO vojnika, loše pripremljenih pripadnika Kfora.

Najnoviji događaji pokazuju da je malo toga naučeno iz prethodnih iskustava, konstatuje nemački list.

Stotine britanskih vojnika doći će kao pojačanje kontigentu Kfora koji već broji 4.500 pripadnika, ali, kako se napominje u tekstu, to je samo simboličan korak koji neće rešiti srž problema, a to je, prema „Špiglu“ Aleksandar Vučić „koji redovno potpaljuje situaciju na Kosovu i ostaje nekažnjen“.

Zatim se iznosi mišljenje da se on predstavlja kao neizostavan posrednik i garant stabilnosti na post-jugoslovenskom prostoru, a u stvarnosti, kako se ističe, ima na umu upravo suprotno: pali vatru za vatrom kad god misli da mu to odgovara.

„Tema Kosova za predsednika služi kao odvraćanje: Vučić, majstor u prikazivanju Srba kao žrtava, iznova i iznova upozorava na ‘pogrome’ i ‘etničko čišćenje’ svojih sunarodnika na Kosovu“ piše „Špigl“ grubo zanemarujući činjenice, od toga da se samo ove godine dogodio 131 napad na Srbe na KiM do toga da je samo u martovskom pogromu 2004. iz svojih domova proterano 4.000 „Vučićevih sunarodnika“, a za ta tri dana 19 njih ubijeno.

Očekivano, pomenut je i bivši predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević, nekada glavni lik ovakvih propagandnih tekstova zapadnih medija, za kojeg se navodi da je „Vučićev učitelj“ i da se od njega naučio umetnosti izvođenja prava na narodni gnev i osvetu iz navodnih pretnji. A da je prljavi posao navodno prepušten aktivnim nasilnim kriminalcima iz podzemlja i Vučić neće da bude povezan s tim.

„Ovo je verovatno jedan od razloga zašto srpska vojska još uvek nije intervenisala na kosovarskoj zemlji“, piše nemački list.Citira se „kosovska predsednica“ Vjosa Osmani koja je uporedila, kako se navodi, srpske provokacije i „zelene ljude“ Vladimira Putina, koji su pripremili „rusku aneksiju Krima 2014“.

Nigde se ne konstatuje apsurdnost anektiranja sopstvene teritorije, iako se dalje u tekstu pominju čak i zemlje EU koje nisu priznale „kosovsku predsednicu“ i „državu“ na čijem je čelu, ali se zapadnoj javnosti stavlja na znanje da Vučić još uvek nije ni pod kakvim sankcijama, za razliku od direktora BIA Aleksandra Vulina.

Čak ga američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil opisuje kao dobrog partnera. A „Špigl“ Hila kao čoveka iskusnog u balkanskim prilikama.

„Dok god Viktor Orban bezuslovno podržava svog beogradskog prijatelja Vučića i pet država EU ne žele ništa da imaju sa državom zvanom Kosovo, ujedinjena Evropa ne može da bude ozbiljno shvaćena kao posrednik u sukobu. Vučić ovo zna i njegovi politički prijatelji u Moskvi su srećni zbog toga, tamo niko nema interes za što skorijim rešenjem sukoba na Kosovu“, navodi „Špigl“ u zaključku teksta u kojem se istovremeno konstatuje razjedinjenost ujedinjene Evrope i „radost“ Moskve zbog nastavka ubijanja Srba na KiM.

(RT Balkan)

KOMENTARI3 komentara

  1. da da says:

    Na kosovu šiptarski teroristi dižu tenziju u policijskim uniformama,hapse narod i prete oružijem,osokoljeni američkom i nemačkom ambasadom.To zna cela Evropa,jer su priznali terorističku državu na teritoriji Srbije.Vratiće vam se to na vašoj teritoriji sa migrantima koji vam siluju ćerke po diskotekama i kojekakvim budžacima i što vam tuku narod po ulicama,što pre to bolje,da shvatite šta ste priznali na srpskoj zemlji,usta v.. j...

  2. EkRostand says:

    Eto to su švapska đubrad,bili i ostali.Prije će se Sunce ugasiti nego što će švapska gomna jedan jedini put napisati,reći ili djelovati objektivno i istinito.

  3. Protokoli hrvackih ludaka says:

    Spigl bi samo trebao da odgovori na jednostavno pitanje-ko pravi ratove po balkanu i svetu već 200 godina neprekidno i ko ima koristi ili pokušava da ima koristi od ratova, i svako zna da je to US/EU rajh i ranije države koje su bile deo rajhova koji su se drugačije zvali. Ali uvek isti narodi pokušavaju ili uspevaju da parazitiraju i otimaju od istih naroda, kako tu tako u Africi,j.Americi. Naravno da Spigl i nemci, amerikanci, hrvati, siptari neće oriznati da su nacisti, paraziti i tumori sveta koji u biti se bave lopovlukom, ali to jesu i to zlo treba iskoreniti do kraja. Rusi to dobro rade, proces ciscenja ce trajati dugo ali to je dobro. Pokrenuce oni opet rat na KiM i u RS ali pogrecice kao i u ukrajini i dozivece denacifikaciju u vlastitoj krvi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *