НЕМАЧКИ СТРУЧЊАК НУДИ ПЛАН ЗА КОСОВО

NEMAČKI STRUČNJAK NUDI PLAN ZA KOSOVO

29 marta 2019

Ukoliko bi mogao da se postigne sporazum između Beograda i Prištine o promeni granica i ukoliko se slože obe vlade i oba parlamenta, onda nema ničega što načelno, iz ugla međunardonog prava, govori protiv takvog rešenja, zaključio je Išinger.

Nemački stručnjak za Balkan Volfgang Išinger, tvorac plana o rešenju kosovskog problema po modelu „dve Nemačke“ iz 2007. godine, kaže da rešenje za Kosovo nije ni blizu.Kako je rekao, bio bi prvi koji bi pozdravio, ukoliko postoji plan koji nailazi na široku podršku u srpskom društvu i parlamentu, kao i jednako široku podršku na Kosovu. Tada bi, rekao je Išinger, postojale pretpostavke da se ne stvori bure baruta i novi problem.

– Trenutno smo miljama, da ne kažem svetlosnim godinama, udaljeni od takvih pretpostavki i uslova i mogu samo snažno da pozdravim to što predsednik Vučić, kako mi je rekao, svu svoju energiju ulaže u traganju za mogućnostima za rešenje ovog pitanja – rekao je Išinger.

Išinger, koji od 2009. godine predsedava najvećem svetskom forumu gde se razmatraju izazovi savremenog sveta – Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, ovih dana ponovo je u Beogradu zbog nastupa na međunarodnoj konferenciji „Balkanski dijalog“, a imao je i radni ručak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Išinger je izrazio zahvalnost na pozivu predsednika Vučića da bude njegov gost i da tom prilikom imaju iscrpan razgovor, a takođe je, kako kaže, zahvalan predsedniku Vučiću jer se odazvao pozivu u februaru i zajedno sa mnogim stručnjacima i političarima, uključujući i Hašima Tačija, razgovarao o mogućnostima za rešavanje kosovskog pitanja.

Najteži problem u regulisanju odnosa između Beograda i Prištine je međunarodno priznanje jednog i drugog entiteta, istakao je Išinger, podsetivši da je takozvani Išingerov plan imao za predmet zaključenje sporazuma između Beograda i Prištine bez uzajamnog međunarodnog priznanja.

– Nije se mnogo šta promenilo u proteklih desetak godina, još je ogroman problem međunarodnog priznanja – navodi Išinger.

Prema njegovim rečima, vredelo bi razmišljati o tome da li određeni elementi iz takozvanog Išingerovog plana mogu da se primene na današnju situaciju.

– Ako neko ima bolji plan, treba ga uzeti. Međutim, ako nema, možda bi neki elementi plana iz 2007. mogli da budu korisni – smatra Išinger.

Ukoliko bi mogao da se postigne sporazum između Beograda i Prištine o promeni granica i ukoliko se slože obe vlade i oba parlamenta, onda nema ničega što načelno, iz ugla međunardonog prava, govori protiv takvog rešenja, zaključio je Išinger.

KOMENTARI3 komentara

  1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    nacisto, napravi bolje plan za isplatu odšteta koju je tvoj nacistički narod uzrokovao zadnjih 200 godina po Evropi !

  2. test01 says:

    Deli svoju fasisticku Nemacku - spojili ste Nemacku a zelite da pocepate Srbiju. Fasisti ste bili i ostali. Vuk menja dlaku ali cud nikada. Pao je 3ci Rajh pa ce pasti i ovaj 4ti zvani EU - a iza svega stoji amerika i britanci (duboka drzava).

  3. Magda says:

    Evo tebi, moj Ischlinger-u, za koju godinicu isti zahtjev o razgranicenju sa Istocnim dijelom Njemacke jer oni nisu bas zadovoljni sa ovim stanjem sada. Oni su bolje ocekivali. Kako ces onda kada ti se opet odvoji Istocna Njemacka ali sada ne pod Rusijom vec slobodna i ostavi ti sve migrante koje ste natrpali tamo... i onda odu iz BRD??????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *