NEMAČKI „SÜDDEUTSCHE ZEITUNG“: NATO dokazi protiv Rusije liče na američke dokaze protiv Iraka

NEMAČKI „SÜDDEUTSCHE ZEITUNG“: NATO dokazi protiv Rusije liče na američke dokaze protiv Iraka

29 avgusta 2014

ukr_map_rus_barNATO satelitske snimke dobijene od Digital Globe smatra dokazom da je Rusija uz granicu sa Ukrajinom formirala „ubojitu mobilnu ofanzivnu grupu jedinica”, ali postoje ozbiljne sumnje u zasnovanost takve trvrdnje – objavio je uticajni nemački list Süddeutsche Zeitung.

Isti list je objavio fotografije dobijene od evropske komande alijanse, zajedno sa njihovim podrobnim opisom. Uz ovakav zaključak: „Dokazna vrednost ovakvih snimaka profesionalcima izgleda SPORNOM”.

Ovome je Süddeutsche Zeitung je još dodao: „Situacija ponovo liči na februar 2003. godine kada je tadašnji državni sekretar SAD, Kolin Pauel, Savetu bezbednosti UN dostavio sličnu „prezentaciju”. Pritom je optužio Irak da raspolaže sa 100 do 500 tona bojnih otrova. Ubrzo potom počeo je rat u Iraku, a pokazalo se da je Paulova „prezentacija” bila – falsifikat”.

Ovaj list se istovremeno pozvao na reči bivšeg funkcionera nemačke obaveštajne službe koji je još pre mesec dana – povodom „dokaza” da se sa teritorije Rusije navodno puca na Ukrajinu – upozorio:

„To može biti tako, ali može biti i sasvim drukčije”.

Süddeutsche Zeitung zbog svega naglašava: Amerikanci prave zaključke ne na osnovu samih snimaka, već na osnovu svoje interpretacije. Uz ukazivanje da Vašington ponovo koristi snimke komercijalnog provajdera Digital Globe, pa ostaje samo da se nagađa zašto ne koristi satelitske snimke kojima raspolaže Pentagon, koje su nesumnjivo mnogo boljeg kvaliteta.

KOMENTARI2 komentara

  1. 11 septembar says:

    POLAKO ALI SIGURNO...VIŠE NIKO NE VERUJE LAŽIMA ...

  2. stelen says:

    Tacno, polako ali sigurno SAD postaje jedna totalno izgubljena zemlja u svojim lazima kojima se koristila u proteklom periodu da izaziva haos u mnogim drzavama. Pozitivno iz svega toga je da je konacno i EU shvatila pakleni plan SAD-a da je pretvori u svoju kolonijum, ada od nazovi nekakvog partnera i prijatelja nema nista. Nazalost jos uvek EU mora da igra igru sa djavolom (SAD) ali se nadam da ce se taj brak vrlo brzo raspasti i da ce EU da shvati da mora da se okrene sebi i svojim prirodnim saradnicima u Aziji, Africi i Rusiji. Ali je jos uvek zavisna od SAD komande i nema petlju da to saveznistvo prekine. Onda kada shvati da SAD ne zele EU kao prijatelja i partnera vec kao vazala i da SAD EU gleda kao konkurenta koga treba baciti na kolena, tada ce valjda da se okrene sebi i resava svoje probleme a ne da preko NATO-a finansira ekspanzionisticku politiku SAD-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *