NEMAČKI ULTIMATUM Od Beograda se traži da se obaveže na priznanje države Kosovo

NEMAČKI ULTIMATUM Od Beograda se traži da se obaveže na priznanje države Kosovo

19 marta 2013

A Kosovo Serb talks to Germany's KFOR soldiers blocking the bridge during clashes in the town of ZvecanSrbija se ponovo suočava sa jednim nemačkim ultimatumom. Ovoga puta rat ne visi iznad glave ali je dugoročno gledano situacija ozbiljna kao da se radi o ratu, iz razloga što se radi o delu teritorija Srbije-Kosovu i Metohiji. Nemačka ima cilj da Srbija potpiše odricanje od svoje južne pokrajine.

Grupa nemačkih parlamentaraca došla je u Beograd  da osnaži poruku (sa sedam uslova) koju je još pre nekoliko meseci Angela Merkel poslala srpskim zvaničnicima preko svog specijalnog izaslanika. Od Srbije se očekuje da ispuni ono što Nemci traže a to je apsolutno praktično  priznanje Kosova kao nezavisne države.

Ne traži se da Beograd to učini aktom o priznanju ali se traži da sprovede prema Kosovu sve radnje koje se sprovode prema drugoj, nezavisnoj, državi. I to nije sve; nemački ultimatum je proširen i na neka druga pitanja i predstavlja, bez sumnje, papir kojim će Srbija, ako ga prihvati, poniziti sebe kao državu i svoje građane.

Parlamentarci CDU/CSU brane u Beogradu stav da je nezaobilazni preduslov za datum pokazivanje vidljive volje da se potpiše sporazum o dobrosusedskim odnosima. Termin “dobrosusedski odnosi”, podsećamo, može da egzistira samo u međudržavnim pitanjima.

KLJUČNA SEDMA TAČKA

Jasno vidljiva volja za pravno obavezujućom normalizacijom odnosa Srbije i Kosova je ključna, sedma tačka očekivanja nemačkih gostiju, a kako se u njoj navodi, očekuje se perspektiva u kojoj su Srbija i Kosovo punopravne članice EU, koje mogu da nesmetano i zajedno ispunjavaju svoje obaveze i prava, a ta perspektiva mora između Srbije i Kosova biti dogovorena kao ugovorni sporazum (na primer u obliku Sporazuma o dobrosusedskim odnosima) i mora da zaživi pre završetka pregovora o pridruživanju” stoji u nemačkom papiru.

To znači da se ugovorni sporazum u nekom obliku mora potpisati, s tim što Nemačka za tako nešto daje rok unutar pregovora Srbije i EU. Gosti iz Nemačke, predstavnici vladajuće koalicije koje u poseti Beogradu predvodi Andreas Šokenhof, potvrdili su da nova Vlada, pod vođstvom Ivice Dačića i Aleksandra Vučića, preduzima velike napore u rešavanju teških pitanja i da je već ostvaren znatan napredak, kao i da se u odnosu na pre pola godine „mnogo toga promenilo na bolje“.

Naglašava se da je veoma ograbrujući susret  predsednika Srbije Tomislava Nikolića s predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom, kao i „poslednje mišljenje premijera Dačića“ objavljeno u NIN-u (Dačić je tada naveo „deset godina se lagalo da je Kosovo naše”).

Nemački parlamentarci tvrde da su ova dva događaja „istorijski“.

OVO SU USLOVI

Povodom sedam ranije objavljenih zahteva, nemačka delegacija, ukratko, u svom dokumentu koji je isporučen na sto srpskim zvaničnicima, navodi sledeće:

O reformi pravosuđa – Postoji jasna volja da se sprovede sveobuhvatna reforma, izrađena je strategija, neophodno je uložiti dalje napore u ovoj oblasti.

Otkrivanje i gonjenje počinilaca paljenja Ambasade Nemačke – Uhapšeno jedan ili dvoje napadača, nije otkriveno ko stoji iza napada, nije podignuta optužnica. Stoga, više od pet godina kasnije, značajni uslovi nisu ispunjeni. (Očekuje se da će Nemci na ovom insistirati a prema informacijama Intermagazina, u razgovorima u Vladi Srbije na ovom pitanju spomenuta je Demokratska stranka Srbije, kao glavni inspirator i organizator demonstracija nakon kojih je zapaljena nemačka ambasada).

Pomirenje u regionu – Od kada je došlo do promene vlasti, radi se na ostvarenju kontakata sa susedima i nastavljeno je ulaganje napora u negovanje doborsusedskih odnosa. Posebno se naglašava susret Nikolića i Jahjage. (U ovom delu Nemačka traži od Srbije da promeni retoriku kad je u pitanju zločin u Srebrenici, odnosno, da u buduće beogradski zvaničnici koriste pojam”genocid u Srebrenici”).

Potpuno sprovođenje dosadašnjih rezultata u dijalogu BG – PR – Dijalog pod vođstvom Eštonove doneo je znatan napredak, ali nije doveo i do potpunog sprovođenja dogovorenog o „integrisanom upravljanju granicama na severu Kosova zbog blokada“… Čeka se sporazum o tablicama, a pozitivan je dogovor o oficirima za vezu. Neophodno sprovesti dalje korake-stoji u nemačkom dokumentu.

Paralelne institucije – O toj temi se i dalje pregovara.

Uticaj Beograda na Srbe na severu radi saradnje sa Euleksom i KFOR-om i „promene svesti“ – Euleks više puta blokiran, zabrinjavajući slučajevi eksplozija u Mitrovici (oko 20). Potrebni dalji napori Beograda kako bi Srbi prihvatili Euleks, kako bi se obezbedila sloboda kretanja. Što se tiče “promene svesti” nagađa se da to podrazumeva intenzivan rad predstavnika vlasti u Beogradu sa Srbima sa Severa Kosova kako bi ovi prihvatili da su im Euleks i KFOR prijatelji.

Jasno vidljiva volja za pravno obavezujućom normalizacijom odnosa s Kosovom s perspektivom da Srbija i Kosovo budu punopravne članice u smislu da mogu da nezavisno i zajedno ispunjavaju prava i obaveze – Ta perspektiva mora između Srbije i Kosova da bude dogovorena kao ugovorni sporazum (na primer u obliku Sporazuma o dobrosusedskim odnosima) i mora da zaživi pre završetka pregovora o pridruživanju.

ZA NIKOLIĆA I DAČIĆA

Kako su Nemci precizan i pedantan narod, a prema Srbima, istorija je to pokazala, posebno precizni, Dačiću i Vučiću je saopšteno da se od njih očekuje sledeće;

– izlazak pred građane Srbije sa vrlo jasnim stavov da se radi i da će se ubuduće raditi na regulisanju odnosa sa Kosovom.

– obavezu u pisanoj formi da će Srbija, u periodu razgovora o pristupanju Evropskoj uniji, prihvatiti sve što se traži u smislu “normalizacije odnosa sa Kosovom”. Alternativa pisanoj formi, ovde su Nemci pokazali dobru volju, je da predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, ili premijer Ivica Dačić, izađu pred kamere, skupa sa Jahjagom, odnosno, Tačijem i javno se obavežu na gor nje stavove.

Dakle, osim što je sve učinila da od Srbije otme Kosovo, Nemačka sada čini sve da Srbija to otimanje prihvati potpisom ili javnom deklaracijom. U protivnom. Nemačka neće dati pristanak da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora.

R.I.

KOMENTARI2 komentara

  1. Radenko says:

    Evo ga, Bujosevic, na Prvoj, hvali Nemacku, kao, pomogli nam i tako dalje. Pokusava da relativizuje ovaj nemacki ultimatum kako zna i ume. Oni jesu dali toliko i toliko para, ali se to sve izvuce kroz strane banke, robu koju kupujemo jer je domaca proizvodnja unistena i sta sve ne. Ovi novinari na glavnim televizijama ce morati da odgovaraju, jer sire propagandu dok drugacije misljenje imate samo na internetu. Sramno i katastrofalno ponasanje Bujosevica.

  2. zeljko says:

    NEMA tu puno price traze priznanje drzave kosovo pravnim aktima granica termin dobrokomsijski odnosi to je 2 korak prvi ce biti stolica u un sugirno za koji mesec dana,takoder sigurno ukidanje republike srpske.I kad ovo sve naprave uci ce se u evropu za 15 godina jos ce izalihe uglja dati strancima sns i srbija je gotova.ovako je polumrtva drzava.Ako ovo VUCIC NE ISPUNI NE DA DRZAVU KOSVU PRAVNO NARAVNO TERITORIJALNO JE VEC SIGURN OSLEDI TEORRIZAM IZ KOSOVA I MAKEDONIJE ILI PO SRBIJI JER VEC JE NATO DOPREMIO 100 UBICA U SRBIJU .NEMA S FASISTIMA DOBIJANJA POVLASTICA ILI SLUSAJ ILI TE KOMADAM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *