НЕМАЧКИ ВОЈНИЦИ ОСТАЈУ НА КОСМЕТУ: Могућа ескалација сукоба

НЕМАЧКИ ВОЈНИЦИ ОСТАЈУ НА КОСМЕТУ: Могућа ескалација сукоба

4 маја 2023

Немачка влада донела је данас одлуку да продужи мандат својим војницима у саставу Kфора за годину дана. Одлуку владе треба да потврди Бундестаг.

Влада у одлуци истиче да је учешће немачке војске успешно и да доприноси стабности Kосова.Немачка војска у Kфору учествује од 1999. године са до 400 војника. Одлука владе предвиђа продужење мандата до 30. јуна 2024. године.

У саопштењу Владе се наглашава да се ситуација на Kосову и на Западном Балкану „јасно стабилизовала“, да је због тога НАТО могао у региону постепено да смањи број својих војника.

Указује се да је у току дијалог о нормализацији односа Србије и Kосова у току, и да се две стране полако приближавају, али и даље постоји потенцијал за ескалацију.

Старе тензије, упозорава немачка влада, могу поново да избију, посебно на северу Kосова.

Присуство немачке војске у Kфору је због тога и даље поребно у региону, као гарант безбедности и као подршка безбедносним структурама.

„Због тога ће Немачка и даље подржавати војно осигурање мира на Балкану. То је предуслов за даљи политички, друштвени и економски развој Kосова, све до нормализације односа“, истиче се у саопштењу уз напомену да Србија и Kосово нормализацијом односа могу да отворе своју европску перспективу.

Одлука немачке владе наћи ће се пред Бундестагом, који о њој треба да одлучи 26. маја.

(Косово онлајн)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. milorad5 says:

    ma šta fali ionako će da beže kod nas čim zapuca..znaju oni koja su šiptari gamad..ubiće ih za 500 eura bre čim zapuca,da pretresu džepove....

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u