НЕМАЧКИ ВОЈНИЦИ ОСТАЈУ НА КОСМЕТУ: Могућа ескалација сукоба

NEMAČKI VOJNICI OSTAJU NA KOSMETU: Moguća eskalacija sukoba

4 maja 2023

Nemačka vlada donela je danas odluku da produži mandat svojim vojnicima u sastavu Kfora za godinu dana. Odluku vlade treba da potvrdi Bundestag.

Vlada u odluci ističe da je učešće nemačke vojske uspešno i da doprinosi stabnosti Kosova.Nemačka vojska u Kforu učestvuje od 1999. godine sa do 400 vojnika. Odluka vlade predviđa produženje mandata do 30. juna 2024. godine.

U saopštenju Vlade se naglašava da se situacija na Kosovu i na Zapadnom Balkanu „jasno stabilizovala“, da je zbog toga NATO mogao u regionu postepeno da smanji broj svojih vojnika.

Ukazuje se da je u toku dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova u toku, i da se dve strane polako približavaju, ali i dalje postoji potencijal za eskalaciju.

Stare tenzije, upozorava nemačka vlada, mogu ponovo da izbiju, posebno na severu Kosova.

Prisustvo nemačke vojske u Kforu je zbog toga i dalje porebno u regionu, kao garant bezbednosti i kao podrška bezbednosnim strukturama.

„Zbog toga će Nemačka i dalje podržavati vojno osiguranje mira na Balkanu. To je preduslov za dalji politički, društveni i ekonomski razvoj Kosova, sve do normalizacije odnosa“, ističe se u saopštenju uz napomenu da Srbija i Kosovo normalizacijom odnosa mogu da otvore svoju evropsku perspektivu.

Odluka nemačke vlade naći će se pred Bundestagom, koji o njoj treba da odluči 26. maja.

(Kosovo onlajn)

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    ma šta fali ionako će da beže kod nas čim zapuca..znaju oni koja su šiptari gamad..ubiće ih za 500 eura bre čim zapuca,da pretresu džepove....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *