Nemački specijalac prešao na stranu Novorosije

Nemački specijalac prešao na stranu Novorosije

16 oktobra 2014

Novorosija 373Dobro obučeni vojnik nemačkog Bundesvera sa delom svoje opreme samoinicijativno je otišao u Ukrajinu i tamo se, izgleda, bori na strani Novorosije, saznaje danas nemački list „Zidojče cajtung“(SZ).

U krugovima nemačke vojske za sada zvanično nije potvrđeno.

„Slučaj je brizantan (razoran)“, ocenjuje danasnja nemačka štampa, navodeći da je reč o vojniku iz elitnog dela Bundesvera, obučenom padobrancu i da postoje indicije da je on već, možda, učestvovao u borbama na strani Novorosije.

Za vojnika se kaže da je nemački državljanin, rođen 1991. na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza i da je pripadnik padobranske jedinice u Donjoj Saksoniji.

Vojnik se nalazio na dvonedeljnom bolovanju, prenose mediji, postavljajući pitanje o tome da li je tu reč o „privatnom ratu“.

Štampa prenosi i da prvi rezultati istrage tog slučaja pokazuju da je obučeni vojnik verovatno u Ukrajini, kako bi tamo podržao snage Novorosije.

Kakve bi motive mogao imati 23-godišnji mladić da se „bez dozvole udalji od trupa“, za sada nisu jasni, piše štampa.

Odbegli vojnik se pre dve godine prijavio kao vojnik po ugovoru u Bundesver i obavezao se na četiri godine službovanja.

U vojnim krugovima se kaže da on sa sobom nije poneo oružje Bundesvera i da bi se, kada je reč o opremi koju sa sobom ima, moglo raditi o šlemu, rancu ili čizmama Bundesvera.

Mediji javljaju da portparol Bundesvera nije želeo da se izjasni o tom slučaju, već je samo ukazao da je istraga u toku.

Štampa piše da bi za njim mogla da bude raspisana i međunarodna poternica i da je i sam pokušaj dezerterstva krivično delo, za šta bi mogao biti osuđen na petogodišnju robiju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *