NEMAČKI MEDIJI OTKRILI: Iz izveštaja o obaranju malezijskog Boinga uklonjen deo o krivici Ukrajine

NEMAČKI MEDIJI OTKRILI: Iz izveštaja o obaranju malezijskog Boinga uklonjen deo o krivici Ukrajine

4 decembra 2014

Ukraine PlaneNovinari nemačkih medijskih kompanija WDR, NDR i lista Süddeutsche Zeitung objavili su da su iz preliminarnog izveštaja o katastrofi malezijskog Boinga bili uklonjeni delovi u kojima se naglašavalo da je Kijev bio dužan da uvede apsolutnu zabranu letova iznade zone ratnih dejstava u Donbasu.

Nemci su do ovog saznanja došli uz pomoć stručnjaka holandske grupe ARGOS koja se bavi nezavisnim istragama.

Ukazali su takođe: da je tri dana pre tragedije malezijskog putničkog aviona – 14. jula – na istoku Ukrajine bio oboren vojno-transportni An-26 i da su kijevske vlasti odmah uvele zabranu letenja na visinama do 9750 metara i o tome obavestile međunarodni sistem za informisanje pilota NOTAM. Samo tri dana kasnije – 17 jula – malezijski Boing 777 bio je oboren na visini oko 10050 metara.

Nemački novinari su objavili da je prvobitnoj verziji preliminarnog izveštaja pisalo da je bilo distribuirano upozorenje NOTAM da je letenje ograničeno zbog obaranja An-26.

Međutim, iz konačne, objavljene verzije izveštaja taj deo je bio uklonjen. Holanđani su nemačkim novinarima objasnili da je to učinjeno zato što nisu bili uvereni da je ta informacija verodostojna.

Nemački novinari su odmah izrazili sumnju u to objašnjenje i naglasili da je delimično zatvaranje vazdušnog prostora iznad Donbasa (na visinama do 9750 metara „nesporna činjenica”.

Analitičar Stokholmskog instituta za istraživanja problema mira Simon Vezeman ocenio je:

„Pošto je An-26 mogao da bude oboren samo pomoću teških zenitno-raketnih sistema, mora se postaviti pitanje – zbog čega ukrajinske vlasti nisu blokirale letove ispod 13000 metara ili potpuno zatvorile taj vazdušni prostor?”.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *