НЕМЦИ дају базу Тачију!?

NEMCI daju bazu Tačiju!?

1 avgusta 2017

Pripadnici nemačkog kontingenta u sastavu Kfora, posle 18 godina, napustili su bazu Cvilen kod Prizrena. Baza je predata misiji Ujedinjenih nacija u Prištini koja će, prema navodima prištinskih medija, potom preći u ruke opštinskih vlasti u Prizrenu.

Unutar baze, ograđene visokom ogradom i bodljikavom žicom osim montažnih objekata, nalik halama, ostale su dve administrativne zgrade. Kako predstavnici Srba iz opštine Prizren pretpostavljaju, ove objekte će opštinske vlasti, kada im prostor bude ustupljen, dodeliti na korišćenje tzv. Bezbednosnim snagama Kosova. To je, naime bio slučaj i sa objektima ostalih misija koje su se iz sastava Kfora povukle sa KiM, ali i sa kasarnama koje su nekada pripadale vojsci Srbije.

– Na području na kom je sagrađena improvizovana baza Kfora, u kojoj su na početku bili pripadnici ukrajinskog, a potom i nemačkog Kfora, svojevremeno se nalazio repetitor za televizijski signal koji je tokom 1999. bombardovan – ističu za naš list predstavnici Srba iz opštine Prizren.

Oni objašnjavaju da se baza Kfora sastojala uglavnom od montažnih objekata i da je tokom martovskog pogroma 2004. u ovoj bazi (koju su tada „Novosti“ prve obišle) bili smešteni malobrojni Srbi iz Prizrena. Tridesetak, uglavnom starijih žitelja ovog grada, koje su od sveopšteg napada Albanaca izbavili pripadnici Kfora, tada je nekoliko meseci boravilo u ovoj bazi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *