НЕМЦИ ДИЖУ РАМПУ: Радници из ЕУ нису довољни

NEMCI DIŽU RAMPU: Radnici iz EU nisu dovoljni

7 novembra 2017

U Nemačkoj potražnja za radnom snagom i dalje raste tako da je u trećem kvartalu ove godine bilo otvoreno 1.097.600 radnih mesta.

Stručnjaci procenjuju da veliku potražnju za stručnom radnom snagom neće biti moguće pokriti pojačanim useljavanjem iz zemalja Evropske unije, kao što je to slučaj proteklih godina i podsticajnim merama u obrazovnom sektoru, nego i otvaranjem nemačkog tržišta rada za stručnjake iz celog sveta.

To je 175.000 više nego u istom periodu prošle godine, saopštio je Institut za istraživanje rada (IAB), koji deluje u sklopu Savezne kancelarije za zapošljavanje.

– U poređenju sa prošlom godinom potražnja je naročito porasla u prerađivačkom sektoru, prometu i logistici – rekao je Alexander Kubis iz IAB-a.

Potražnja je takođe i dalje velika u sektoru usluga, građevine i trgovine.

Najveća potražnja vlada u manjim kompanijama sa najviše 50 zaposlenih, iza kojih slede srednje velika poduzeća.

IAB četiri puta godišnje ispituje kompanije koje su pri kancelariji za zapošljavanje prijavile otvorena radna mesta.

Krajem oktobra iznova je zabeležena niska stopa nezaposlenosti, a iznosila je 5,4 odsto. U oktobru ove godine bilo je 150.000 nezaposlenih manje nego u istom periodu prošle godine.

Tema novog useljeničkog zakona, po uzoru na klasične useljeničke zemlje poput Kanade ili Novog Zelanda po bodovnom sistemu, tema je i aktualnih koalicionih pregovora između demokršćana, liberala i zelenih pri čemu su liberali najveći zagovornici otvaranja tržišta rada.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *