НЕМЦИ ИМАЈУ НОВИ ПЛАН КАКО ДА УКРОТЕ СРБИЈУ

NEMCI IMAJU NOVI PLAN KAKO DA UKROTE SRBIJU

25 januara 2021

Nemačka smatra da bi Srbija trebalo da prizna tzv Kosovo u postojećim granicama i posle izbora će podržati lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija.

Razlog za to je što se on uklapa u njihove interese, smatra poznavalac međunarodnih odnosa i diplomata Zoran Milivojević.„Kurtijeva platforma odgovara strukturama koje nemaju razumevanja za duge pregovore i za traženje rešenja koja bi podrazumevala dovođenje u pitanje nezavisnosti Kosova. To je politika koja se zalaže za rešenje na osnovu tzv. realnosti, na osnovu priznanja nezavisnosti Kosova i novih granica na ovim prostorima, uključujući Srbiju bez Kosova“, rekao je Milivojević za Kosovo onlajn.

On smatra da je to nemački stav i da u tim okvirima treba očekivati i dalji razvoj dijaloga.

„To je ono što je Angela Merkel rekla kad je bila poslednji put u poseti Beogradu, za vreme Borisa Tadića. Bila je ideja da se prvo paralelne institucije otklone, pa je to rešeno Briselskim sporazumom. Potpuno je jasno da centrima moći na Zapadu odgovara takav pristup. Kosovska državnost nije potvrđena 12 godina, i to je problem. Nemačka smatra da to treba rešiti, da bi trebalo priznati nezavisnost i da se ta priča završi“, ocenio je on.

Milivojević navodi da se od administracije novog američkog predsednika Džoa Bajdena može očekivati da se priključi Briselu, odnosno da otkloni sve smetnje koje su postojale na relaciji Vašington – Berlin.

„Ono što je bila uloga Grenela i stav administracije da Amerikanci nastupaju pragmatično, da traže rešenja koja idu u prilog stava Srbije da ne razgovaramo o statusnim pitanjima nego o ambijentu, mislim da to otpada. Vašington će se prikloniti i dati zeleno svetlo EU i nemačkoj liniji da o tome pregovara na direktan način, u smislu interesa koji ima većina u EU – da Srbija prizna Kosovo“, rekao je Milivojević.

On kaže da je očigledno da će u narednom periodu Nemačka imati glavnu reč uz podršku SAD i to na način kako je to bilo u prethodnom mandatu Baraka Obame, s tim što će sada biti energičniji da se dođe do rešenja.

„Kurti se uklapa u tu priču. Realnost je da Kurtijeva stranka najbolje stoji i sasvim je izvesno da će osvariti najbolji rezultat na izborima. Kurti nije iz prve garniture OVK. On je pušten iz zatvora nakon oktobarskih promena u Srbiji, i na njega Zapad gleda kao nekog ko bi mogao da bude nosilac nove politike, bez OVK i ratne garniture“, ukazao je Milivojević.

Projekcije su, kako navodi, da bi nakon izbora, Kurti mogao da postane premijer.

„Ako Zapad ima taj interes, naći će mu partnera za pravljenje koalicije nakon izbora. Naći će oni varijantu ako treba i za veliku koaliciju. To pre svega od njih zavisi, a ne od Prištine. Na osnovu rezultata će skockati ekipu koja odgovara i koja će posle biti poslušna i u funkciji njihovih interesa. Mogu sa Hodžajem da naprave kombinaciju. Možda neće DSK, Mustafa i Hoti, ali uvek može da se namakne neka koalicija sa Pacolijem, sa tri-četiri poslanika. Jer je njima u interesu da imaju koliko toliko stabilnu vladu i da onda uđu u realizaciju strateškog cilja“, smatra Milivojević.

On je ukazao da kako god da bude, nakon izbora Srbiju čeka pritisak da prizna nezavisnost Kosova i nove granice.

(Tanjug)

KOMENTARI12 komentara

 1. petrovgrad says:

  Nisu to prvi planovi Germana za Srbe. Izgubili su više puta do sada u sukobu sa nama Srbima i opet će. Oni misle da im je ovo 1941 godina. Za mene je Germanija buduća islamska republika. Germani će dočekati kraj 21 veka, kao manjina u Švabiji.

  • Ivana says:

   Nemci fašisti i njihovi prijatelji usraše pa kako se nisu setili rvate naterati na priznanje privremeno okupirane Republike Srpske Krajine, ti Vučićevi veliki prijatelji. Nego su nekažnjeno izvršili genocid nad Srbima i etničko čišćenje i nikome ništa.

 2. persida says:

  Nemacka da plati ratnu odstetu Srbima. A potom da prizna samostalnu Bavarsku. To, za pocetak.

 3. Archelay says:

  Sve ce im se to obiti o glavu.Tramp ih je tako razmdao da sada ne znaju gde im je glava a gde rep.Danas svaki moze svakome da drzi lekcije a ne kao do sada,jedan daje zadatak a drugi da izvrsavaju.

 4. 1389 says:

  Izdržaćemo, do 2024 posle i onako počinje medjuetnički, religiozni, migrantski i financijski rat. EU je samo nova imperija u padu...

 5. milos says:

  neka oni rade svoje, a srbija da se nuklearno naoruza...pa onda sa njima pricati.

 6. I Love persida says:

  Nova ideja je ista kao i stara - Konc Logor, država Srbija, dok ne izađeš s nogama napred. "Rad Oslobađa"

 7. Penzioner says:

  Po ko zna koji put ponovljen članak kojim se narodu ispira mozak. I uvek je tu diplomata (samo sad izostaviše "karijerni")Milivojević. Niko živ ne zna gde je taj psihoterapeut bio diplomata, ali je dobar psihoterapeut za one koji lako nasedaju na priču kako je neizbežno priznavanje nezavisnosti dela sopstvene teritorije, što je već učinjeno protivustavnim Briselskim sporazumom. Još samo treba potpisati pravno obavezujući sporazum i "Zbogom Bosno, odoh u Sarajevo", ili u prevodu "Zbogom Kosovo i Metohija, kao da nikad nisi ni bila deo Republike Srbije. Bila si samo smetnja zlatnom dobu koje je već za nekog nastupilo. Oni podložni verovanju čarobnoj kutiji zvanoj televizor dato je opet 5.000 dinara, a povećanjem svih nameta biće im već sledećeg meseca iz džepa izvučeno duplo više od onog što im je dato (bolje rečeno vraćeno od otetog).

 8. VRSK says:

  Uskoro će nemiri u Americi,moguć i gradjanski rat. A Švabe da olade jer sami imaju deset miliona Turaka. Ne bio im u koži! Sada kada su Kina i Rusija sile mogu samo da kevću iz EU.

 9. milorad 5 says:

  kurti je CIA igrač , CIA je nemačka firma,a nemci više nemaju VREMENA.Jedini način da nas nateraju da PRZNAMO šta god oni želeli je potpuna OKUPACIJA srbije ili državni udar i postavljanje marionetske vlade, a oni to zajedno sa CI sad ne mogu da izvedu,nemaju vremena ni resursa,sve što treba da radimo je da ćutimo i da ih pustimo da se ispucavaju u prazno.A priča o UJEDINJENJU sa albanijom šiptarske mafije ej tek zabavna.Ako šiptarska mafija pokuša nešto nasilno odgovoriti ASIMETRIČNO SUROVO i onda se povući , a onda još jednom i treći put kad zinu oni su gotovi,tako se radi sa otetim(disputed) teritorijama. One su u suštini bojno polje i tako se treba i postaviti ,uletiš, pobiješ govna, izadješ,jednom ,drugi put, treći put ako baš mora, ali posle toga lokalne formacije su sjebane do koske,finalni udar je za njih uvek KRAJ,neće čak ni da čekaju intervenciju, ima da begaju na sam signal te situacije.Izrael je to uradio sa palestincima i dan danas ih tako drži u pokornosti potpuno utucane.Za razliku od šiptarske mafije i albanske anarhije srbija je još uvek dosta jaka država sa više nego dovoljnim kapaciteima da se sa NJIMA OBRAČUNA u par epizoda, to nemački plan stavlja potpuno u zonu naučne fantastike i prosto mi je neverovatno da oni i dalje misle da će uraditi nešto povodom kosovskih resursa, posle toliko natezanja i vremena, a oni vremena više nemaju.

 10. Kujsibrepati says:

  Ajde da prodamo Kosovo , Shiptari da plate spoljni dug Srbije MMFu od 50 milijardi $$$ da svakom u Srbiji uplate Po 1. milion svajcaraca I da pocnemo da zivimo ko ljudi Ne brini Shiptari imaju para od prodaja droge a moze i Ujka Sem da im nastampa 100 nula

 11. petrovgrad says:

  Šiptare solidno poznaje, nisam sreo veću sirotinju od njih. To je uboga sirotinja. Te priče o basnoslovnim parama od droge Ja nisam video. Da diluju, to svakako, ali samo kao poštari. Droga u Avganistanu košta oko 1000 dolara 1 kg. Sirija oko 3.000 dolara po 1 kg. Turska oko 5000, Srbija oko 10000 i tako redom. Šiptari su tu za prenos u jednoj etapi. Zarada je ono što su radili Crnogorci kada su prva ruka Kolumbija,brod -Montenegro-Brisrel ili Kolumbija -Brisel tu je zarada. Zašto se rokaju u Beogradu. Crnogorci im dali drogu na poverenje na obraz ili veresije. Kad prodaju da im plate. Da obrnu pa da vrnu. beogradski Mangupi prodalii ne plaćaju dug. Majstori dodju i pa-pa-pa-

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *