NEMCI KAO SPASITELJI: Najodvratniji ustaški pokolj skrivan pola veka

NEMCI KAO SPASITELJI: Najodvratniji ustaški pokolj skrivan pola veka

24 marta 2014

jure-f

Na pravoslavni praznik Mladence u aprilu 1942. godine zloglasne ustaške jedinice pod komandom Jure Francetića u selima Stari Brod i Miloševići, na levoj obali Drine, petnaestak kilometara nizvodno od Višegrada, stižu srpski zbeg od desetak hiljada duša, sa ženama, starcima i decom, i prave stravičan masakr.

U Starom Brodu desio se pogrom mimo poimanja zdravog ljudskog uma

U spomen-kompleksu Stari Brod, juče je u kapeli održan parastos za sve pobijene Srbe u ustaškoj ofanzivi iz marta i aprila 1942. godine.

Načelnik opštine Rogatica, na čijoj se teritoriji nalaze sela Stari Brod i Miloševići, kaže da je ustaška ofanziva pod nazivom Trio imala za cilj da “očisti” od Srba teren od Sarajeva i Zvornika do Višegrada, da pobije što više stanovništva, a ostatak protera u Srbiju.

Miloš Bašović iz sela Brankovića kod Rogatice prilikom pokolja sakrio se među pobijene i gledao ustaški pir:

– Vidim kako mi zaklaše majku i braću i mnoge moje komšije, a onda ih stavljaju na ponjave i bacaju u Drinu.

Milovan Bakmaz iz sela Sokolovića kod Sokoca opisuje napad ustaša na srpski zbeg:

– Ustaše navaljuju na žene, siluju ih, bodu bajonetima, naši ljudi sami skaču u Drinu mutnu i krvavu. Preživeo sam krijući se iza jednog žbuna, a nas nekoliko spasili su nedićevci koji su pristigli sa druge strane reke čamcima.

Risto Borovčanin iz sela Pediša kod Sokoca je srećom spasao život:

– Što osta naroda gore u strani i ostade, a što uhvatiše ono dole prema Drini počeše ubijati. Siluju žene, kolju, odsecaju ruke, noge, vade oči, bacaju malu decu uvis i dočekuju na bajonete. Bio je to jedan strašan užas i pakao.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Kojić kaže da je izgradnjom spomen-kompleksa u Starom Brodu ispravljena istorijska nepravda, jer su komunističke vlasti više od pola veka ćutale o ovom događaju i zločin je, zarad bratstva i jedinstva, svesno prikrivan.

– I u otadžbinskom, poslednjem ratu, svedoci smo da se zločini nad Srbima pokušavaju da prikriju i da se samo oni optuže za ratne strahote, što se ne sme dopustiti. Istorija se i na ovom slučaju ponavlja – kaže Kojić.

Gojko Dragičević iz Borika kod Rogatice gleda u Drinu po kojoj kaplje kiša.

– To su suze devojačke. Gledao sam svojim očima kad se moja 16-godišnja sestra sa još četiri drugarice devojke zagrlila i da ne bi pala u ustaške ruke skočila u mutnu Drinu. I sad mi u san dolazi lelek devojaka kojih su se dočepale ustaše – priča Dragičević.

Nemci kao spasioci

Zvuči neverovatno, ali jedna nemačka jedinica koja se nalazila na desnoj obali Drine nije mogla više da gleda masakriranje srpskog stanovništva, pa je pucala u vazduh vičući: “Curik ustaš!”

To su potvrdili preživeli koji su ispričali i da su nemački vojnici i nedićevci čamcima i skelama, sa lokalnim čamdžijama uspeli sa spasu i prevezu preko reke nekoliko hiljada Srba.

(Vesti-online.com)

KOMENTARI6 komentara

  1. Pingback: 22. March 1942 – 22. March 2015. – Memorial service for 6,000 Serbs killed in Stari Brod held: When brave girls and mothers with children in their arms leapt into the Drina | There Must be Justice

  2. Ivan Grozni says:

    O zlocinu su cutali komunisti. Ne samo da su cutali vec su SVAKOG ONOG KO JE SPASAVAO SRBE ZA VREME POGROMA PROGLASILI IZDAJNIKOM. Zasto se DANAS ne izvede jedan od tih koji su zlocin prikrivali, na sud. Zar ne vazi pravilo da onaj ko prikriva zlocin postaje saucesnik u istom?Mozda se ja varam. I danas je ista izdaja koja je bila 1919, 1945,1990-2000 Dokle vise?

  3. Pavlovic says:

    Majku ustasku.

  4. Pingback: 22. March 1942 – 22. March 2015. – Memorial service for 6,000 Serbs killed in Stari Brod held: When brave girls and mothers with children in their arms leapt into the Drina | Big 'N' Mighty Nose

  5. Pingback: 22. March 1942: 6000 Serbs killed in Stari Brod: When brave girls and mothers with children in their arms leapt into the Drina | Big 'N' Mighty Nose

  6. Pingback: The Memorial in Honour of 6 150 Serbs Murdered by Bosnian Muslims and Croats in Stari Brod, Visegrad, presented | Big 'N' Mighty Nose

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *