НЕМЦИ НАС УЦЕЊУЈУ: Ако хоћете у ЕУ, морате се одрећи Косова

NEMCI NAS UCENJUJU: Ako hoćete u EU, morate se odreći Kosova

30 maja 2015

Reichstag_building_Berlin_GermanyAmbasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je da Nemačka želi da što pre budu otvorena pregovaračka poglavlja Srbije i da se mora rešiti pitanje Kosova.

Iz nemačke perspektive preduslov za otvaranje poglavlja je prvo da se otvori poglavlje 35, koje se odnosi na pitanje Kosova, a za otvaranje tog poglavlja preduslov jeste da se potpuno implementira Briselski sporazum, rekao je Vilhelm na TV Pink.

Ambasador Nemačke je ukazao da “tu još nedostaje osnivanje Zajednice srpskih opština i sada se s naporima vode razgovori na tu temu”, a prema njegovim rečima, posle otvaranja poglavlja 35, mogla bi se se otvoriti i poglavlja 23 i 24.

“Što se tiče pregovaračkog procesa Srbije, imamo poseban problem da se pitanje Kosova mora isto tako rešiti”, rekao je Vilhelm.

Na pitanje o formulaciji “normalizacija odnosa sa Kosovom”, Vilhelm je odgovorio da “normalizacija ne znači priznanje, nego da uspostavite dobrosusedske odnose”.

Vilhelm je ocenio da je poseta ministra za ekonomsku saradnju i razvoj u Vladi Nemačke Gerda Milera Srbiji bila važna i dobra i dodao da je Nemačka najveći bilateralni donator kako bi pomogla Srbiji da što pre stigne u EU.

On je istakao da Nemačka želi da se angažuje u oblasti dualnog stručnog obrazovanja i da učestvuje u revitalizaciji toplana.

Vilhelm je precizirao da je sada već 370 firmi sa nemačkim kapitalom aktivno u Srbiji, da će ih biti još više i da su to velika preduzeća koja se spremaju da ulažu u Srbiju.

Ambasador Nemačke je podsetio da je trgovinska razmena dveju država prošle godine iznosila 3,2 milijardi evra i da ima prostora da se poveća saradnja.

Na pitanje o dolasku nemačke kancelarke Angele Merkel u Srbiju, Vilhelm je potvrdio da se radi na pripremi te posete, da još nije poznat tačan datum i dodao da pretpostavlja da će se Merkel sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *