NEMCI OKREĆU PRIČU: Merkelova upozorava Putina

NEMCI OKREĆU PRIČU: Merkelova upozorava Putina

5 aprila 2014

Merkel PutinNemačka kancelarka Angela Merkel je danas upozorila Moskvu na mogućnost novih privrednih sankcija, ukoliko situacija sa Ukrajinom i dalje bude eskalirala.

„Ako se na teritorijalni integritet Ukrajine dalje bude napadalo, onda ćemo mi morati naložiti uvođenje privrednih sankcija“, rekla je Merkelova i upozorila da se ne treba zavaravati i da će Evropljani „bez obzira na to koliko su različiti, doneti zajedničke odluke“, rekla je Merkelova.

Merkelova je ovo saopštila na evropskom kongresu svoje Hrišćansko-demokratske unije (EU) u Berlinu.

Mediji komentarišu da je „zajednički protiv Putina“ njena deviza za Evropu.

Merkelova je, kako su preneli nemački mediji, izrazila žaljenje zbog događa u Ukrajini i zato što je u vremenu „sve intenzivnije saradnje sa Rusijom pobedilo jedno mišljenje o teritorijanim pretenzijama“ i to „samo zato, jer su ljudi u Ukrajini zahtevali ugovor sa Evropom“.

Ona je istakla da ipak, bez obzira na sve, diplomatski napori ne smeju prestati i posebno navela da se ona lično, svakodnevno zalaže da razgovore sa Rusijom.

Nemačka kancelarka je upozorila da pravo jačeg ne sme stajati iznad prava.

Pre Merkelove je na kongresu CDU nosilac izborne liste za evropske parlamentarne izbore, Dejvid Mekelister, pozvao na jedinstvo Evropsku uniju (EU) u slučaju Ukrajine.

„Ukrajina je pokazala koliko je zajedništvo važno“, rekao je Mekelister i, obraćajući se evroskepticima i evrokritičarima u Nemačkoj, ali i u drugim zemljama istakao da Evropa, ne samo da ima jednu cenu, već i jednu vrednost.

On je zahtevao jednistvo u okviru EU ne samo zbog Ukrajine, već i zbog rešenja finansijske krize i ukazao na potrebu razagradnje birokratskog sistema, koji bi EU mogao da opterećuje.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Cetnik says:

    Nemačka kancelarka je upozorila da pravo jačeg ne sme stajati iznad prava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *