НЕМЦИ ОКРЕНУЛИ ЛЕЂА ХРВАТИМА: „Загреб води размажену дечју политику!“

NEMCI OKRENULI LEĐA HRVATIMA: „Zagreb vodi razmaženu dečju politiku!“

3 jula 2017

Arbitražna odluka o Piranskom zalivu zainteresovala je i medije nemačkog govornog područja, koji ne gledaju blagonaklono na sukob Zagreba i Ljubljane.

Austrijski dnevni list Der Štandard konstuje da je „svađa oko granice između Slovenije i Hrvatske razmažena dečja politika“, dok nemački dnevnik Di Velt sa čuđenjem piše o „nepoznatom graničnom sporu usred EU“.

„Moglo bi se nazvati kukavičlukom kada neko napušta igru nakon što je video da će izgubiti. Hrvatska je učinila nešto slično 2015. godine u graničnoj arbitraži sa Slovenijom. Pored pravnih pitanja, ključnu ulogu u svemu igrala je povređena ‘čast’, jer je Slovenija 2008. stavila veto na pregovore Hrvatske o pristupanju EU, piše Der Štandard i dodaje da je spor dve zemlje „nabijen nacionalizmom“.

Austrijski list smatra i da istupanje Hrvatske iz arbitraže pokazuje „visoko problematičan odnos prema pravnoj državi“, kao i da se ponaša prema logici „priznajemo presude samo kada nam odgovaraju“.

Kako se navodi, takav „politički stav Zagreba mogao bi imati posledice i na odnose s drugim susednim državama“, jer bi Hrvatska mogla da uloži veto na pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj unijii i podseća da je Hrvatska već uložila kratkotrajni veto protiv Srbije.

Nemački konzervativni dnevnik Di Velt piše da je međunarodna arbitraža u Hagu „zapravo trebala da okonča jedan konflikt“, ali donesenom odlukom „situacija je eskalirala“.

List podseća da se Hrvatska i Slovenija „više od 25 godina svađaju oko granica“ i predviđa da će nakon presude doći do novih incidenata u Piranskom zalivu, što se već i dogodilo.

Di Velt napominje da su mnoge zemlje razočarane sporošću pristupnog procesa, da u regiji „ordiniraju Putin i Erdogan“, kao i da hrvatsko-slovenački granični spor pozicioniraju u šire geopolitičke odnose, konstatujući da je potrebna samo jedna iskra „da situacija plane“.

List zaključuje i da je granični spor „idealna tema za nacionaliste“, kao i da bi Slovenija mogla koristiti granične kontrole kao sredstvo pritiska na Hrvatsku i stvoriti kilometarske kolone na graničnim prelazima u špicu turističke sezone.

KOMENTARI4 komentara

 1. Svetislav Surina says:

  Ovaj puta su uz engleze i amere.Neće ponoviti grešku iz drugog svjetskog rata.

 2. goran says:

  Hrvati su za Nemce doktori. Videcete. Srbi su najgluplji na Balkanu. Inerntni, zavidni, nemaju ideju ni plan ni za sta, samo reaguju kad je sve vec odradjeno.

  • kuka says:

   Ti si možda zavidan hrvatima, ali za Srbe se varaš. Ja ne bih bio hrvat ni za šta na svetu. To što oni rade može svako. Samo zgaziš sebe i sve što vredi i eto, postao si hrvat. A verovatno si i glup ili to misliš, budući da ljudi kad govore o drugima obično govore o sebi.

 3. kuka says:

  Nije njihova politika ni razmažena, a još manje dečja, nego smrtonosna, ustaška.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *