НЕМЦИ ОПТУЖИЛИ ТРАМПА: Американци извозе вирус у Латинску Америку!

NEMCI OPTUŽILI TRAMPA: Amerikanci izvoze virus u Latinsku Ameriku!

25 maja 2020

SAD su strogo ograničile ulazak u zemlju tokom pandemije, ali istovremeno se odvijaju letovi za latinoameričke zemlje i avioni su puni osoba koje se deportuju u zemlje porekla, piše nemački DW i ukazuje da su mnogi od njih zaraženi korona virusom. U komentaru se ističe da je Vašington izložen kritici da takvom bezobzirnom praksom izvozi virus u zemlje čiji zdravstveni sistemi ne mogu da izađu na kraj sa zarazom.

Haiti, zemlja sa jedanaest miliona stanovnika, ima 60 respiratora, a tek nakon objavljivanja izveštaja u listu Majami herald, zaustavljeno je proterivanje petorice građana Haitija koji su zaraženi virusom.– Američka vlada je odgovorna za širenje pandemije – napisala je Arijana Sojer, koja se u nevladinoj organizaciji Hjuman rajts voč bavi pitanjima imigracije.

Ona ukazuje da je američka imigraciona služba proterivala ljude čiji je test na korona-virus pozitivan, uprkos ograničenjima putovanja širom sveta i preporukama zdravstvenih stručnjaka. Gvatemala je među zemljama koje su najteže pogođene takvom američkom praksom, a vlada te države je prethodnih nedelja nekoliko puta odbila da odobri letove iz SAD, ali ona ipak ne želi da uđe u ozbiljniji sukob sa moćnim Vašingtonom.

DW navodi da je jedan visoki činovnik Trampove administracije izjavio da „SAD nemaju vremena za gluposti Gvatemale“ i da „prinudno vraćanje mora da bude nastavljeno“. Takođe, Tramp je zemljama koje odbijaju da odobre takve letove zapretio sankcijama. Ministar zdravlja Gvatemale Hugo Monroj tvrdi da 50 do 75 odsto deportovanih imaju korona virus. Međutim, kada se predsednik Gvatemale Alehandro Ðamatei zvanično žalio na visok procenat zaraženih, Vašington je poslao svoje zdravstvene stručnjake u Gvatemalu.

Oni su pregledali 12 slučajno izabranih osoba koje su stigle deportacionim letovima iz SAD i sve su, prema podacima predsednika Gvatemale, bile pozitivne na korona virus. Ministar zdravlja Gvatemale je nazvao SAD „Vuhanom američkog kontinenta“, što je aluzija na kineski grad gde je izbila epidemija. Na insistiranje vlade Gvatemale, američke institucije nadležne za deportaciju su učinile neke ustupke, pa će tako osobe koje su predviđene za prinudan povratak biti pregledane. Ko bude imao temperaturu veću od 37,2 neće ući u avion, već ide u karantin.

Preglede, međutim, obavljaju državni činovnici koji nisu medicinski obrazovani, pa se postavlja pitanje da li će taj pregled zaista biti kompetentan. Nekoliko demokratskih senatora, među kojima su bivši predsednički kandidati Berni Sanders i Elizabet Voren, zatražili su da svi migranti pre deportacije budu testirani.

– Prisilnim slanjem osoba koje su zaražene korona virusom u zemlje porekla krše se humanitarni i zdravstveni standarde, koje naša zemlja u doba pandemije mora da poštuje – kažu senatori u pismu koje je upućeno državnom sekretaru Majklu Pompeu.

(Tanjug)

KOMENTARI2 komentara

  1. Geronimo says:

    Da bre, takmiče se sa Kinom ko će više da izveze covida. Kreneš kuda, covid svuda. Covid je novo fantastično biohemijsko oružje sada dok deluje treba mu iskoristiti dejstvo. Za sve što smo mislili da je samo u teoriji sada vidimo to u svakodnevnoj praksi. Kako osvojiti drugi deo amerike od latinskih indijanaca, meksikanaca i divljaka? Zaraziš ih covidom pa ih onda lečiš na američki način severne amerike. Poznato je da su španci malim boginjama desetkovali latinoameričke indijance i pokrali im zlato, kako li će tek da prođu od covida? Nećete verovati ali američkim ustavom od pre nekoliko stotina godina važi da indijanci ili domoroci u americi nemaju nikakva prava kako na zemlju tako i na sve ostalo, da li je sada vreme da amerčka konjica krene i na preostali deo Amerike? Ovaj južni deo je mnogo lepši i bogatiji od severnog, a ima i zlato i dijamante, a naftu više nego sav svet zajedno, a opet, bledoliki imaju zlatnu groznicu od samog početka uništavanja indijanaca.

  2. Cov Execution says:

    Biće dovoljno da im uvezu koze, ovce i papaju iz Tanzanije - dokazano i testirano da su pod covidom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *