НЕМЦИ ОТKРИЛИ ШОKАНТНУ ЗАВЕРУ: Пропао план отимања целог Kосова, СРБИ ПРУЖИЛИ ОТПОР – почиње нови план ОВО СУ СПРЕМИЛИ СРБИЈИ…

NEMCI OTKRILI ŠOKANTNU ZAVERU: Propao plan otimanja celog Kosova, SRBI PRUŽILI OTPOR – počinje novi plan OVO SU SPREMILI SRBIJI…

21 jula 2019

Ostavkom Ramuša Haradinaja predsednik Hašim Tači ostaje bez glavnog konkurenta. To bi moglo da vrati na sto ideju o razmeni: teritorija za priznanje, komentariše Vilma Filjaj-Balvora, urednica redakcije Dojče Vele na albanskom.

Dvadeset godina posle rata na Kosovu su mnoge rane otvorene, većina zločina nekažnjena, a pomirenje Srba i Albanaca se ne nazire. Ipak, važna stvar je započeta osnivanjem Specijalnog suda koji se u petak pobrinuo za naslove: pozivanjem premijera Ramuša Haradinaja novi tribunal odmah cilja na sam vrh OVK.To je drugi put da Haradinaj dobrovoljno odlazi u Hag. I prvi put, 2005. godine, je iz istog razloga podneo ostavku. Nakon njegovog oslobađanja usled nedostatka dokaza ostala je sumnja da su svedoci zastrašivani i ubijani. Haradinaj je u Prištini dočekan kao nacionalni heroj.

Nova ostavka Haradinaja mogla bi da ima dalekosežne posledice po Kosovo – odlaskom glavnog igrača pomera se klatno moći. Od početka rada ove Vlade pre dve godine je Haradinajeva takozvana “ratna koalicija” bila veoma trusna, a izazovi ogromni: teški odnosi sa Srbijom, korupcija, visoka nezaposlenost i Damoklov mač Specijalnog suda. Mogao se predvideti prevremeni kraj ove vlasti.

Posebno u dijalogu sa Beogradom sada u Prištini nastaje novi odnos snaga: Haradinaj se odlučno zalagao za dijalog na čijem će kraju biti priznanje Kosova i suprotstavljao se izmeni granice. To su kao mogućnost nabacili kosovski predsednik Hašim Tači i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić.

Svojim držanjem po ovom pitanju je Haradinaj osvajao političke poene na Kosovu i u inostranstvu. Jer mnoge članice EU – pre svih Nemačka – izjasnile su se protiv pomeranja granica u Evropi. Ipak, Haradinaj je dospeo pod masivan međunarodni pritisak kada je njegova Vlada uvela visoke carine na uvoz iz Srbije.

Od tada je dijalog u dubokom ledu – ali sa njim i moguća razmena teritorija. Haradinaj nije popuštao oko carina uprkos intenzivnim pokušajima posredovanja. Njegova tvrdoglavost bi mu pre ili kasnije politički došla glave. Hag je samo ubrzao odlazak. Haradinajev potez je konsekventan i ispravan: predaće se u ruke pravosuđa.

Odlazak sa političke pozornice – čak i ako je samo privremen – promeniće scenu na Kosovu. Hašim Tači i njegova Demokratska partija ostaju bez glavnog protivnika u pitanju dijaloga sa Beogradom.Tako bi ponovo mogao da se podgreje predlog o kojem se govori više od godinu dana – teritorija u zamenu za priznanje. Sporazum koji bi išao u ovom pravcu bez širokog konsenzusa stanovništva na Kosovu ne bi bio dobro znamenje za dugoročno i održivo rešenje kosovskog pitanja

Specijalni sud za albanske ratne zločine tokom sukoba na Kosovu je u petak načinio snažan korak u pravcu pravosudnog suočavanja sa prošlošću. To je ohrabrujući znak za Kosovo.

Na političke posledice Haradinajeve ostavke se izgleda neće dugo čekati – u dijalogu sa Srbijom moglo bi da bude pozitivnih pomaka. Ali po svaku cenu valja izbeći nekakav truli dogovor na temelju trenutne političke slabosti Kosova.

(Dojče Vele)

KOMENTARI6 komentara

 1. marinko says:

  nema ko da kazni koljace srbske koji su i turci i ustase i albanci 90 i proterali srbsku naciju iz kuca i balkana, putin naoruzava tursku sa, S- 400 da dokrajci srbe u bosni i kosovu

  • Milan says:

   S-400 je odbrambeni sistem, sa njim se ne ide u ofanzivu, jedino može da štiti vojnu bazu osvajača. Medjutim važno je da znate da Turska ne može na Balkan da prenese S-400.

 2. Slobodanka says:

  Ovo smo i pretpostavljali - sklanjaju igrača nosioca tvrde opcije, jer ona nije prošla, i stavljaju akcenat na igrača nešto mekšeg stila. Znači opet će dežurni lutak da nam razgraničava (lobotomira) mozak pričajući o nužnom kompromisu, razgraničenju, i sigurno će pominjati " srećnu budućnost naše dečice". Ako on ostvari svoj naum "naša dečica" će se trajno stideti ove generacije i sigurno neće biti srećna. Ovaj bi da namagarči i nas, i našu dečicu, i unuke, i praunuke, i čukunuke.

 3. Orthodox says:

  Turska je jedini neprijatelj i Ameriki i Evropskoj uniji, sa kupovinom S-400 pokazala je interes za Rusko naoružanje, svaka pretnja Turski moglo bi značiti 2 do 3 milijone migranata koji čekaju u turkoj deportaciju u EU. Turska se dobro snašla, a EU joj dužna još pare. Tako da EU gubi partnera u velikoj igri i preuzima ga Rusija... Mislim da je ti kraj NATO kakvog poznajemo...

 4. dsc says:

  G. Putin vi ste carobni! Uvek ce Srpski narod biti uz Pravoslavnu Rusiju, AMIN+++

 5. Cetnik says:

  Sada ce da osude siptare i da nam vrate Kosovo zato sto smo presli na njihovu stranu, jos samo da udjemo u NATO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *