НЕМЦИ ОТКРИЛИ ШТА МОЖЕМО ДА ОЧЕКУЈЕМО НА БАЛКАНУ: Не пише нам се добро…

NEMCI OTKRILI ŠTA MOŽEMO DA OČEKUJEMO NA BALKANU: Ne piše nam se dobro…

31 marta 2018

Nakon novih tenzija na Kosovu i Metohiji, štampa u najmoćnijoj članici Evropske unije postavila je ozbiljno pitanje Srbiji – Da li vi to idete glavom kroz zid? U analitičkim tekstovima, nemački mediji zaključuju da je situacija na KiM pokazuje dve stvari – nemoć EU i opasnosti od ruskog uticaja u regionu.

Na taj način u Berlinu vide dešavanja poslednjih dana na Kosovu u kojima je došlo do napada specijalne jedinice kosovske policije ROSU na političke predstavnike Srba u Kosovskoj Mitrovici i hapšenja direktora Kanelarije Vlade Srbije za KiM Marka Đurića, prenosi Dojče vele.

– I ovaj put se išlo po oprobanoj šemi: političari u jugoistočnoj Evropi prvo proizvedu krizu, a onda profitiraju na unutrašnjem političkom planu jer su nastupili kao oni koji tu istu krizu rešavaju“, navodi dopisnica ovog lista Adelhajd Velfl – navodi list Standard, koji čak ističe da je Srbija znala da će Marko Đurić biti uhapšen na Kosovu.

– U igri je i Evropska unija. Odgovornost za to što je uopšte došlo do ovakve situacije leži i na kancelariji visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Federike Mogerini koja već mesecima nije u stanju da formuliše jasne smernice kada je reč o odnosima dve države. Mogerini je doduše najavila da će sledeće godine doći do istorijskog bilateralnog sporazuma, ali pošto nije povukla crvenu liniju, sada obe strane koriste vakuum – navodi list.

Podela Kosova, Putin, Amerika…

Tako se sa srpske strane sve češće pominje ideja o podeli Kosova, dakle odvajanju severnog dela, ili razmeni teritorija za Preševsku dolinu, naseljenu uglavnom Albancima. Ovakvo povlačenje granica po etničkoj liniji Zapad uvek isključuje jer bi to moglo da predstavlja opasnost za bezbednosnu situaciju na Balkanu a posebno u Bosni i Hercegovini.

U komentaru u berlinskom listu Tagescajtung novinar Erih Ratfelder se pod naslovom „Krhki mir“ osvrće na istu temu:

– Konfliktom Srba i Albanaca na Kosovu sada se bavi i svetska politika. Time što je srpska strana pozvala u pomoć ruskog predsednika Vladimira Putina su se Sjedinjene Države, a prvenstveno Evropska unija, osetili prozvanim da učvrste pozicije. Hapšenje Marka Đurića je pokazalo koliko je krhak mir na Balkanu – navodi list i pita:

– Žele li sada u Srbiji stvarno glavom kroz zid? Žele li u Beogradu i Moskvi da pokažu koliko je u stvari nemoćna Evropska unija u rastrganoj i nejedinstvenoj Evropi? Dijalog koji zahteva Brisel, a koji bi na kraju rezultirao priznanjem Kosova i od strane Srbije i širokom samoupravom kosovskih Srba, u svakom slučaju je u opasnosti da bude miniran. Samo je žestokom reakcijom Vašingtona pozicija EU još jednom ojačana.

List navodi i da Putin pokazuje da u svakom trenutku na Balkanu može prouzrokovati napetosti, kojima dovodi EU u nepriliku i testira reakciju Amerikanaca.

– I to ne samo na Kosovu, već i u Bosni i Hercegovini. Čak i Albanci sa Kosova i iz Albanije, koji su prijateljski nastrojeni prema Sjedinjenim Državama, pitaju se koliko je još pouzdana američka politika kada je reč o Balkanu. U to više nisu sigurni – zaključuje se u Tagescajtungu.

KOMENTARI6 komentara

 1. Nebeska Srbija says:

  Kad ti nemac kaze..Bice i vama muka i sa siptarima i sa migrantima-zivi bili pa videli-ko ide glavom kroz zid a ko sedi na tom istom zidu!!!

 2. Ognjen says:

  Povlace se is sirije a uskoro ce i sa kosova

  • goran says:

   Ko se povlaci, da nisi uzeo kokain?

 3. Velika Metla says:

  Švabe bi MORALE znati da to što su nacisti sa zapada potplatili nekoliko stotina izdajnika po raznoraznim kolonijama po Evropi ne znači NIKAKO i da su narode tih država dobili uza sebe! Što pre to shvatite apetiti će vam se smanjiti,i postati realniji! I opet da vam napomenem "Rus sporo sedla konja,ali mnogo brzo jaše"!

  • goran says:

   Daj jedan primer brzog jahanja.

 4. zlatko says:

  Znači mi idemo glavom kroz zid? Dobro. Onda i UN idu glavom kroz zid kad donose rezoluciju 1244. Neka Nemci prvo vide sa UN oko te glave i tog zida. Mi im se nećemo mešati u to. Kad je pre nekoliko decenija Bavarska najavila otcepljenje od ostatka tad još samo Zapadne Nemačke, nastala je opšta panika medju političarima i u medijima. Na kraju su usvojili neki asimetrični status Bavarske, samo da bi je zadržali u svom sastavu. Ako takav status nije glavom kroz zid, onda ne znam šta je. # Šta će nama i Rusiji destabilizacija? I koga to mi pokušavamo da destabilizujemo? Srbiju i Rusiju? Zašto? Možda da pljačkamo svoje zemlje? Ili da ih okupiramo? Ili da ih usporimo u razvoju? Svoje prljavštine podmeću nama kao što su nam podmetnuli i svoj otrovni i radioaktivni otpad. Dalje ruke od nas, dosta nam vas je!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *