НЕМЦИ ОТКРИВАЈУ: Америка запретила Ердогану

NEMCI OTKRIVAJU: Amerika zapretila Erdoganu

17 oktobra 2020

Nakon što su turski mediji saopštili da je Ankara testirala ruske sisteme PVO S-400, Pentagon je zapretio turskom predsedniku Erdoganu „ozbiljnim posledicama“ ukoliko ipak stavi u službu ruske sisteme, prenosi nemačka televizija „Das erste“.Turska je testirala sisteme PVO S-400 koje je nabavila od Rusije, a trgovinski sporazum sa Moskvom o nabavci tog oružja komplikuje odnose Ankare i NATO, prenosi nemački medij.

Nakon što su mediji preneli vesti o testiranju S-400 u Turskoj, američka vlada je ponovo upozorila Tursku da ne koristi oružje nabavljeno od Moskve.

„SAD su jasno iznele svoj stav povodom naših očekivanja u vezi sa tim da sistemi S-400 ne treba da se stave u upotrebu. Ako se to potvrdi, mi ćemo najoštrije osuditi probno lansiranje rakete S-400 što je nespojivo sa odgovornošću koju Turska ima kao saveznica NATO i strateški partner SAD“, izjavila je portparolka Pentagona Morgan Ortagus.

Ona je istovremeno zapretila Ankari „potencijalno ozbiljnim posledicama“, prenosi „Das erste“.

Nemačka televizija podseća da su zbog kupovine ruskih PVO sistema, SAD već isključile Tursku iz programa za proizvodnju ratnih aviona F-35. Sada Turskoj prete nove američke sankcije.

Zapad smatra da su raketni sistemi iz Rusije opasni po bezbednost. Pritom, oni su inkompatibilni sa vojnim sistemima NATO. Vašington se plaši da Rusija može dobiti pristup tajnim podacima alijanse ukoliko Ankara aktivira ruske sisteme S-400 na svojoj teritoriji, podseća nemačka televizija.

Odluku o kupovini ruskih sistema Turska je objasnila time što SAD nisu htele da joj prodaju svoje rakete „Patriot“. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je nekoliko puta rekao da će Turska koristiti ruske sisteme, podseća nemački kanal.

Ranije je video snimak iz Sinopa, na kojem se vidi lansirana raketa tokom testiranja ruskog sistema S-400, objavio turski vojni časopis „M5“. Tursko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo ove navode.

KOMENTARI3 komentara

  1. Mile says:

    Nemci trenutno ne usudjuju se ni gasovod Severni tok 2 da bude završen, zbog taktiziranja nemačkih vlasti odlaže se završetak izgradnje. Dok u Erdoganovoj Turskoj radi novi gasovod Turski tok i evo radi ruski S-400.

  2. Bilo jednom u Ameriki says:

    Mnogo su ga nasekirali, čovek doživeo stres, brci mu pobeleše druže.

  3. Miraš says:

    Američka pretnja Turskoj, ako stavi ruske sisteme u funkciju, znači da uslediće još sankcija Turskoj, neke vrste sankcija su im već isporučili. To će se loše odraziti na tursku ekonomiju i na već oslabljeni standard stanovništva. Vodi ka tome da za neko vreme Erdogana će skloniti njegovi unutrašnji politički protivnici. ... Po pitanju sukoba na Južnom Kavkazu Azerbejdžan-Jermenija on se neće preneti na susedne zemlje severnog Kavkaza što je (bio) plan na prvom mestu Turske. Taj sukob će biti zaustavljen, ne baš odmah, nego u roku nekoliko nedelja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *