НЕМЦИ ПОДИГЛИ УЗБУНУ: Медведев у Србију доноси важну поруку! МНОГЕ СТВАРИ ЋЕ СЕ ПРОМЕНИТИ

NEMCI PODIGLI UZBUNU: Medvedev u Srbiju donosi važnu poruku! MNOGE STVARI ĆE SE PROMENITI

18 oktobra 2019

Ruski premijer u Beograd donosi snažnu podršku srpskom stavu po pitanju Kosova što je odgovor na američku diplomatsku ofanzivu, kažu sagovornici Dojče velea.

Medvedevu su, međutim, važni i gasovod kao i sporazum Beograda i Evroazijske unije, navodi DW.

Na prvi pogled poseta je rutinska, ruski premijer Dimitrij Medvedev u subotu (19. oktobar) stiže u Beograd.Narednog dana će govoriti u Narodnoj skupštini, na 75. godišnjicu oslobođenja Beograda za koje su mnogi sovjetski vojnici položili život, navodi Dojče vele i dodaje da je to svakako, uz pravoslavlje, jedna od veza zbog koje su Srbi do danas u ogromnom broju privrženi Rusiji.

Deo opozicije će bojkotovati svečani govor Medvedeva, ali to nema mnogo veze sa gostom iz Moskve već sa nastavkom bojkota parlamenta i svih aktivnosti u njemu, navodi Dojče vele.

– Poseta Medvedeva služi i da Rusija potvrdi obećanje Srbiji da će u Savetu bezbednosti vetom sprečiti da otcepljena pokrajina Kosovo ikada postane priznata članica Ujedinjenih nacija – kaže Dušan Reljić iz briselskog ogranka nemačke Fondacije za nauku i politiku.

On dodaje da je ta podrška Kremlja od velike važnosti za Beograd pred nastavak pregovora sa Prištinom i zapadnim partnerima.

Jer, kako navodi Dojče vele, trenutak je važan – od početka meseca su se Sjedinjene Države dale u novu ofanzivu da ponovo dovedu Beograd i Prištinu za pregovarački sto.

Za posrednika je postavljen americki ambasador u Berlinu Ričard Grenel.

– Predsednik Tramp želi da sledeće godine ponovo dobije izbore i za to mu trebaju spoljnopolitički uspesi – kaže Oleg Bondarenko iz ruske Fondacije za naprednu politiku.

Ovaj analiticar za Dojče vele navodi da bi i Moskva mogla da živi sa podelom Kosova, ali samo pod uslovom da se sa time saglasi Beograd i da postoji odluka Saveta bezbednosti.Za sada Kremlj na američku inicijativu gleda sa skepsom jer Ričard Grenel je u Berlinu oštro govorio o ruskim energetskim poduhvatima, posebno o gasovodu Severni tok 2 koji je prestižni projekat Moskve.

Prvi sastanak Grenela i Vučića prošle sedmice pokazao je da su razlike u stavovima i dalje velike, navodi Dojče vele i dodaje da možda nije slučajno što je Vučić nakon toga hvalio odnose Srbije i Rusije i rekao da se raduje susretu sa Medvedevim.

Tokom posete će biti reči i o ekonomskim temama, kaže za Dojče vele moskovski autor i poznavalac Balkana Ivan Preobraženski.

Ruskog premijera će posebno zanimati napredak u izgradnji gasovoda dugog 402 kilometra.

Takozvani Turski tok vodi iz Turske preko Bugarske do Srbije.

Ruski energetski div Gazprom namerava da tako snabdeva Zapadni Balkan, ali prema energetskim pravilima EU ne sme da bude ekskluzivni vlasnik gasovoda.

Kremlj računa da će srpski deo gasovoda biti gotov do kraja godine, dodaje Preobraženski.

Medvedevu je posebno važno i potpisivanje trgovinskog sporazuma izmedu Srbije i Evroazijske unije, kaže Oleg Bondarenko.

To bi trebalo još više da olakša trgovinu.

Srbija u jednoj meri već profitira od međusobnih sankcija EU i Rusije – tako je danas sva prilika da u regalima supermarketa negde u Sankt Peterburgu ili Vladivostoku ne nađete holandski sir, ali ćete naći srpski.

To je signal Briselu, kaže Preobraženski.

– Kremlj tako pokazuje da raspolaže ne samo vojnim, već i ekonomskim sredstvima – kaže on.

KOMENTARI11 komentara

 1. Miraš says:

  Nemačka vidi dolazak opasnog rivala na njen Zapadni Balkan konkretno u zemlju Srbiju, a inače Srbe ne može da smisli ni očima da vidi. Čist dokaz za to je kako je Nemačka od koristi Srbiji za problem Kosova. E baš smo našli u koji tabor ćemo da uvedemo svoju državu Srbiju.

  • Stojance says:

   Moji prijatelji da se razumemo zapadne zemlje nikako ne vole pravoslavce kako sto vidimo odvojili so Kosovo,bobbardirali Srbiju,dali prava i podrsku albancima na Balkanu,u makedoniju vestackip putem izmislili 25%da su albanci a oni su bili 14%,njima ne odgovara jacanje i prisustva Rusije i Kine na Balkanu ali zapamtite moje RECI raspasce se USA,EU i NATO tako da u blize idnine poppuno dominirace RUSIJA iKINA-pozdrav !!

   • Cp6a says:

    Stojanče, lepo zboriš. Ima li vas tamo još takvih? Puno te pozdravljam.

    • Velika Metla says:

     Srba,ima ih nego. Ali takvi ne mogu da se pojave na fašističkim portalima,jer remete laži zapada.

  • Za Srbiju says:

   Nemačka je najtvrđa u cilju da nam se oduzme južna pokrajina u celini. Kasapin i ratni zločinac Tači, dočekan crvenim tepihom, kao veliki državnik. Nemačka finansira svoje monstruozno čedo. Nemačka je vekovima protiv srbskih interesa i ima plan da nestanemo sa geografske karte.

 2. milorad2 says:

  zombi koji po medijima zovu NEMAČKA nema veze sa nemačkom,odredjene grupe su dobile odredjena obećanja od strane USA da vode jihovu politiku i drže nemačku pod okupacijom,ali sad ta obećanja počinju da budu ono što i jesu, pusta obećanja.Rusi neće dozvoliti da im ponovo ugroze trase gasovoda i kosovo je upravo ono što "amerikanci" vide u ovom momentu kao moguću političku branu tom gasovodu.Sa druge strane navodi amerikanci su u velikom sukobu sa trampom koji sa treće strne nema blagu ideju šta je sve tu u vezi kosova ali je u zadnje vreme dobio odredjene informacije koje su mu upalile lampicu konačno kako da smesti olbrajtovu i klinton napaljenu "vešticu" u zatvor.Ne treba zboraviti nacističke igrarije sa veštičijim venčićima i tajno društvo koje se nekada zvalo tula a sada se zove goldman sax investicioni fond :) Medjutim ta SS ludiorija je porvaljena pre DVADESET god. i od onda oni uglavnom dobijaju po pristima a sada će da dobiju prvi udarac u GLAVU.Koovo ostaje u srbiji a šiptari lete u albaniju i to je to.

  • Ivke says:

   Albanija je stara Srbija

 3. Dragan says:

  Neću u EU!!!

 4. Milan says:

  U Srbiji 6 sati,a u Sloveniji 66 ?Isto kao i Putin.Sta cemo sada?

 5. Beli Orao says:

  Njemci će da puknu jer će izraz “ Zapadni Balkan” nestati i zvaće de kako treba Srbsko - Ruski Balkan!!! 😁😁😁😁

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *