НЕМЦИ ПРЕДОСАЋАЈУ: „Ближи се крај! ЕУ подсећа на СФРЈ пре распада!“

НЕМЦИ ПРЕДОСАЋАЈУ: „Ближи се крај! ЕУ подсећа на СФРЈ пре распада!“

6 јула 2016

euro_2003460bПосле конференције о Западном Балкану у Паризу, неки њемачки листови су се замислили над могућностима пријема земаља бивше Југославије у ЕУ након Брегзита.

То наводи Дојче веле.

“Није лијеп осјећај жељети нешто што другима више не ваља. Векну хљеба од јуче – или Европску унију“, пише новинарка Зидојче цајтунга Надја Пантел: “Тако то тренутно изгледа на Балкану. И поред тога што су Британци окренули леђа Бриселу, тамо сада дижу два прста. Приступ ЕУ? Да, молим! Шефови влада Србије, Албаније, Македоније, Косова, Босне и Херцеговине и Црне Горе управо су још једном нагласили да би радо постали дио Уније. То можемо сматрати за добру или за лошу вијест. Она се може тумачити као знак слабости ЕУ која привлачи још само оне који једва могу самостално да стоје: економски слабе и политички лабилне земље Југоисточне Европе. Или се може тумачити као знак снаге, јер већину грађана на Балкану више привлаче западна обећања о благостању од предности које нуди Русија.“

“Економска атрактивност Европе је за земље ван Заједнице непромијењена – што, уосталом, није неважан аргумент у табору Бреxита који тиме објашњава своју жељу за изолацијом. Он сматра да социјални досељеници са Истока угрожавају радна мјеста и културу Запада: овдје добра стара Европа са новцем и вишим вриједностима, тамо – шугава Европа бетонских стамбених блокова, пуна сиротиње. Ако Исток дође, морамо напоље из система […] И сиромашније земље имају жеље и идеале који сежу мало даље од стварања радних мјеста. Када један Србин или Бошњак жели у ЕУ, онда то жели не само да би на крају мјесеца имао више новца на рачуну у банци, већ и зато што је сјећање на слом једне друге уније још свјеже. Када су Британци гласали за иступање из ЕУ, било је то готово тачно на 25. годишњицу отцјепљења Хрватске и Словеније од Југославије. Влада у Београду је грађанима крваво наплатила ту одлуку да постану независни“, пише Зидојче цајтунг.

“Неке од реакција и дискусија у данашњој европској кући подсјећају на почетке распада мултиетничке државе (Југославије) прије 25 година“, примјећује и новинар Ерих Ратфелдер у свом тексту за берлински лист Тагесцајтунг, у коме подсјећа да су на Балкану “националне мобилизације пратиле хистерија и лажи које су успјешно посијале неповјерење међу етничким групама. Сви структурални и економски проблеми друштва објашњавани су кривицом других. Тако је било и са страхом за радна мјеста и са борбама за расподјелу добара у државама. Оживјели су национални митови, баш као и чежња за прошлошћу која је проглашена херојском. Скретање удесно и пропагандне кампање су напосљетку довели до мржње и спремности на рат.“

“Обећање звано Европа значи и ограничавање моћи сопствене корумпиране и неспособне елите. Један примјер европеизације Балкана је и то што су пред улазак Хрватске у ЕУ тамо високи државни функционери и бивши премијер доспјели у затвор […] Елите ни у ком случају нису тако одушевљене Европом као грађани, чије мишљење, међутим, морају да уважавају. С обзиром на хрватско искуство, велики дио руководилаца је, додуше, постао веома опрезан када је ријеч о приближавању Европској унији. Те бирократе су спремне да поклоне пажњу и агитовању других земаља. Путинова офанзива на Балкану је почела 2006. Његова жеља да Србију отворено привуче на своју страну, није остварена. Али, руски утицај у Србији и Републици Српској се не смије потцијенити, прије свега због подршке националистичкој политици у Савјету безбједности.“

“Тражење ауторитарних рјешења за кризе у сопственим друштвима, умјесто кретања трновитим путем демократизације, за неке од балканских политичких моћника постаје све интересантнија алтернатива – прије свега зато што су на бину ступили и други ауторитарни играчи. Турска већ годинама покушава да поново учврсти свој утицај на Балкану, дијелу Европе којим су Османлије владале вијековима. Центар тих настојања је Сарајево. Тако конзервативна политика турског режима има подршку низа новооснованих приватних универзитета. Али крајњи циљ није само остваривање утицаја на балканске муслимане […] већ на све државе. Томе треба додати инвестиције турског капитала на читавом простору. Турска национална идеологија је чак проширена: Турци и Бошњаци су иста нација, кажу сада у Анкари. Али и земље Персијског залива шире свој утицај на Балкану и прије свега у Босни и Херцеговини. Милијарде уложене у туризам прати подршка исламистичких група и политичара.“

“Управо је Велика Британија била та која је, заједно са Немачком, желела да јача европеизацију у центру Балкана, у мултиетничкој држави Босни и Херцеговини, у којој традиционално кулминирају све напетости региона. После одлуке Британаца да напусте ЕУ, ту улогу има само Немачка…“, пише између осталог дневник Тагесцајтунг.

KOMENTARI7 коментара

 1. micky says:

  Nemacko, Hitlerovo baljezganje. Hitler i njegovi naslednici.

 2. АРТИЉЕРАЦ says:

  ПЕТИЦИЈА ЗА РАСПИСИВАЊЕ РЕФЕРЕНДУМА ПО ПИТАЊУ ЕУ ИНТЕГРАЦИЈА ПОКРЕНУТА НА ПЕТИЦИЈЕ24

 3. Бели Орао says:

  Да Бог! Да се радпадне и бучић са свим својим подгузним мивама заједно ! Висили на бандерама са ројевима мува!!!

 4. S T U B L I N S K I says:

  NOVA VUČIĆEVA LAŽ DA JE VEĆINA GRAĐANA SRBIJE OPREDELJENA ZA ULAZAK SRBIJE U EVROPSKU UNIJU Aleksandr Vučić izborne rezultate svoje izdajničke Stranke SNS , Vuka Draškovića, Dačićeve SPS-a, Tadićevih , Čedinih i Čankovih (proevropskih) izdajnika, pokušava da predstavi kao feferendum za ulazak Srbije u Evropsku uniju .Ovo je još jedna u nizu Vučićevih ordinarnih laži. Taj lažini (navodni referendumski) rezultat Vučić će još danas proslediti u sedište Četvrtog evroatlanskog fašističkog rajha u Brisel i Vašington. Na Vučićevu žalost postojie istraživanja (iz marta 2016.) koja su obavili nezavisne holandske, austrijske,engleske , nemačke i američke agencije za ispitivanje javnog mnjenja i to izgleda ovako 79% građana Srbije je protiv ulaska u Evropsku uniju a čak 92% protiv ulaska Srbije u NATO. (NATO je Nacistička Antihrišćanska Tetoristička Organizacija koja je Srbiji dužna da plati ratnu štetu u iznosu od 11 milijardi evra) 10% je za ulazak u Evropsku uniju a 11% je neopredeljenih. Evidentna je istina da Evropska unija ne želi Srbiju u svom članstvu, na čemu im građani Srbije od srca zahaljuju.

 5. Lajla says:

  Velike su se igre odigravale na brdovitom Balkanu,ne zadnjim ratom 91g.vec zadnjih 200g,od 1.Srpskog Ustanka,kada je Srbija dobila samostalnost,zahvaljuci Austrougarskoj.Stalno se provlaci ta nit izmedu Turske i danas Austrougara(namerno ime).Mi smo u tom kotlu pakla stalno.Ne nasom krivicom i gluposti.To se lepo vidi kakva muda imaju Germani,tu mislim i na Engleze ista su to govna,kako su divljacki i krvolocno isto trgali Rusiju,a Boga mi celi svet,da,da i Nemci su imali kolonije isti krvoloci. Putin igra igru mrcvarenje tih zlotvora,i nece lakoo stati,i svaka mu cast,ma koliko se mi bunili,treba ovako ili onako.Licno mu cestitam na mrcvarenju tih zlotvora i drzim KO SE NE OSVETI TAJ SE NE POSVETI.ima da im pusta krv bar jos 20g da osveti sve zrtve Slavena kroz istoriju.

 6. Lajla says:

  Velike su se igre odigravale na brdovitom Balkanu,ne zadnjim ratom 91g.vec zadnjih 200g,od 1.Srpskog Ustanka,kada je Srbija dobila samostalnost,zahvaljuci Austrougarskoj.Stalno se provlaci ta nit izmedu Turske i danas Austrougara(namerno ime).Mi smo u tom kotlu pakla stalno.Ne nasom krivicom i gluposti.To se lepo vidi kakva muda imaju Germani,tu mislim i na Engleze ista su to govna,kako su divljacki i krvolocno isto trgali Rusiju,a Boga mi celi svet,da,da i Nemci su imali kolonije isti krvoloci. Putin igra igru mrcvarenje tih zlotvora,i nece lakoo stati,i svaka mu cast,ma koliko se mi bunili,treba ovako ili onako.Licno mu cestitam na mrcvarenju tih zlotvora i drzim KO SE NE OSVETI TAJ SE NE POSVETI.ima da im pusta krv bar jos 20g da osveti sve zrtve Slavena kroz istoriju. Nisam rekla.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u