НЕМЦИ ПРЕДВИЂАЈУ: Са 2020. годином почињу…

НЕМЦИ ПРЕДВИЂАЈУ: Са 2020. годином почињу…

11 септембра 2020

СА ОВОМ годином може може почети нова ера у људској историји која ће карактерисати масовни нереди и немири – оценила је и упозорила немачка Deutsche bank.

У њеној новој студији се указује да ће један од главних покретача таквог стања ствари бити хладни рат између Сједињених Држава и Кине.Ера глобализације, која траје од 1980. године, примакла се свом крају, а на смену јој долази „век нереда и немира“.

На студији су радили стратег банке Џим Рејд и група сарадника, а у њој се наглашава и да ће нову еру карактерисати долазак кинеске економије до надмоћи над америчком.

Остале „битне компоненте“ биће: наставак раста глобалног дуга, политика „новца од хеликоптера“ централних банака…

Нереди ће дефинисати нову еру бар у почетку, макар током једне деценије, а можда и дуже.

У вези са овим, Deutsche bank напомиње: „Није ни сваки неред лош“.

Кина може врло брзо – истичу Немци – претећи САД по номиналном БДП.

Како се тај моменат буде приближавао, повећаваће се страх од такозване Тукидидове замке (појам који означава ризик војног сукоба између двеју супарничких сила када једна сустигне другу по економској моћи).

Deutsche bank напомиње да је током протеклих 500 година било 16 таквих ситуација и да је то у 12 случајева довело до рата.

Немци процењују: „Војни сукоб је данас мало вероватан, економски рат је вероватнији“.

Сучељавање Сједињених Држава и Кине, подсећаће на хладни рат СССР и Сједињених Држава. Манифестације економског сукоба биће додатне царине, санкције, блокирање имовине, забране преноса технологија. То ће сигурно довести до формирања блокова држава – један ће бити предвођен Кином, а други Сједињеним Државама.

Земље југоисточне Азије ући ће у орбиту Кине, али Јапан, Јужна Кореја и Аустралија ће вероватно завршити у америчком кампу.

Кина, Русија, Европска унија и Турска бориће се за утицај на Блиском Истоку и у Африци.

„У будућности ћемо видети више криза, више хаоса и више штампања новца од стране централних банака“, упозорава Deutsche bank.

Иако су Сједињене Државе и даље глобални технолошки лидер, Кина се приближава нивоу америчких улагања у истраживања и развој.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. padre says:

    A šta predviđa ta banka za sport?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u