НЕМЦИ ПРЕДВИЂАЈУ: Са 2020. годином почињу…

NEMCI PREDVIĐAJU: Sa 2020. godinom počinju…

11 septembra 2020

SA OVOM godinom može može početi nova era u ljudskoj istoriji koja će karakterisati masovni neredi i nemiri – ocenila je i upozorila nemačka Deutsche bank.

U njenoj novoj studiji se ukazuje da će jedan od glavnih pokretača takvog stanja stvari biti hladni rat između Sjedinjenih Država i Kine.Era globalizacije, koja traje od 1980. godine, primakla se svom kraju, a na smenu joj dolazi „vek nereda i nemira“.

Na studiji su radili strateg banke Džim Rejd i grupa saradnika, a u njoj se naglašava i da će novu eru karakterisati dolazak kineske ekonomije do nadmoći nad američkom.

Ostale „bitne komponente“ biće: nastavak rasta globalnog duga, politika „novca od helikoptera“ centralnih banaka…

Neredi će definisati novu eru bar u početku, makar tokom jedne decenije, a možda i duže.

U vezi sa ovim, Deutsche bank napominje: „Nije ni svaki nered loš“.

Kina može vrlo brzo – ističu Nemci – preteći SAD po nominalnom BDP.

Kako se taj momenat bude približavao, povećavaće se strah od takozvane Tukididove zamke (pojam koji označava rizik vojnog sukoba između dveju suparničkih sila kada jedna sustigne drugu po ekonomskoj moći).

Deutsche bank napominje da je tokom proteklih 500 godina bilo 16 takvih situacija i da je to u 12 slučajeva dovelo do rata.

Nemci procenjuju: „Vojni sukob je danas malo verovatan, ekonomski rat je verovatniji“.

Sučeljavanje Sjedinjenih Država i Kine, podsećaće na hladni rat SSSR i Sjedinjenih Država. Manifestacije ekonomskog sukoba biće dodatne carine, sankcije, blokiranje imovine, zabrane prenosa tehnologija. To će sigurno dovesti do formiranja blokova država – jedan će biti predvođen Kinom, a drugi Sjedinjenim Državama.

Zemlje jugoistočne Azije ući će u orbitu Kine, ali Japan, Južna Koreja i Australija će verovatno završiti u američkom kampu.

Kina, Rusija, Evropska unija i Turska boriće se za uticaj na Bliskom Istoku i u Africi.

„U budućnosti ćemo videti više kriza, više haosa i više štampanja novca od strane centralnih banaka“, upozorava Deutsche bank.

Iako su Sjedinjene Države i dalje globalni tehnološki lider, Kina se približava nivou američkih ulaganja u istraživanja i razvoj.

KOMENTARIJedan komentar

  1. padre says:

    A šta predviđa ta banka za sport?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *