НЕМЦИ СЕ БУНЕ: Не може Америка да говори Немачкој шта да ради

NEMCI SE BUNE: Ne može Amerika da govori Nemačkoj šta da radi

23 decembra 2018

Bivši nemački kancelar i nekadašnji lider socijaldemokrata Gerhard Šreder smatra da Nemačka treba odlučnije da se distancira od Sjedinjenih Američkih Država.

– Ja svakako nisam antiamerikanac. Ali suština mojih zalaganja u spoljnoj politici bila je borba za relativnu nezavisnost od SAD – rekao je Šreder za „Velt am zontag“.To je, kako je dodao, bilo naročito vidljivo kada su Nemci odbili da učestvuju u ratu u Iraku.

– Uz sve zasluge Amerikanaca za razvoj Nemačke posle 1945. godine, smatram da je takva pozicija upravo sada ponovo razumna. Jer suverena zemlja ne sme da dozvoli da joj SAD govore sa kojim zemljama sme da trguje. To ne ide – rekao je Šreder.

On se osvrnuo i na zahteve Trampove vlade Berlinu da ograniči ili obustavi trgovinu sa nekim držama.

– Iran, Kina, Rusija: Ako se nastavi onda uskoro nećemo smeti ni sa kim da imamo ekonomske odnose. To je neprihvatljivo za zemlju zavisnu od izvoza kakva je Nemačka. To mora da se kaže i Amerikancima, uz svo poštovanje i prijateljstvo – rekao je on.

Takođe, dodao je, i kad je reč o gasovodu Severni tok, Amerikanci vrše snažan priritsak da se projekat obustavi.

– To ne rade iz ljubavi prema Ukrajini, već zato što žele sami da isporučuju gas Nemačkoj – tečni gas, lošiji po kvalitetu, ali zato skuplji nego zemni gas – rekao je Šreder.

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  A kad si bombardovao Srbiju onda ti je savez,iliti okupacija od strane naci-amerike odgovarala,s naci-amerikom bio po volji,je li štene jedno pokvareno?

  • milan says:

   Covek shvati, malo kasnije ali Nemac je, pa govori ono sto treba u svome interesu!

   • Velika Metla says:

    Milan,on shvatio? Opet bi on isto uradio,i pored toga što je "shvatio"!

 2. trikornjanin says:

  Malo je neprijatno kad druga zemlja utice na postojanje i zakone neke zemlje, jel'da a? A kad ste vi nacisti ucestvovali u nato agresiji na nasu zemlju to je bilo kao za nase dobro, mislim to sto ste ubijali decu i nemocne i toliko stete naneli Srbiji. More mars stoko belosvetska, neovejani hostapleri kojima hitler viri iuz guzice. Nije Milosrdni Andjeo bio '99 jer on vas gleda sa neba i polako upire prstom na pojedince koji ce se u najtezim mukama raspadati pred smrt.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *