НЕМЦИ СЕ ИЗЈАСНИЛИ О „НОН ПЕЈПЕРУ“

NEMCI SE IZJASNILI O „NON PEJPERU“

21 aprila 2021

Ideje o „finalnom raspadu Jugoslavije“ i novom pomeranju granica na Zapadnom Balkanu neće promeniti postojeću politiku Evropske unije. Ali to ne znači da evropskom angažmanu u regionu nije potrebno hitno buđenje, piše Dojče vele.Koliko je Zapadni Balkan još rovita regija, i dalje sklona brzoj destabilizaciji zbog još otvorenih rana iz prošlosti, a koje se politički korektno danas nazivaju „otvorena bilateralna pitanja“, pokazala je informacija o jednom tekstu, koji se, zbog svog nezvaničnog karaktera ne može nazvati ni dokumentom, pa čak ni papirom.

Takozvani „non pejper“, bez zaglavlja i potpisa, pripisan je od strane medija slovenačkom premijeru Janezu Janši. On je svojim ambivalentnim stavom niti priznavanja, niti demantija, dalje podstakao iskru koja je, kako smo već ranije bili svedoci, brzo „zapalila“ čitav region, a prenela se, sasvim očekivano, i preko granica EU.

Tekstom se predlaže „završetak raspada Jugoslavije“ odnosno „finalno“ pomeranje granica na Zapadnom Balkanu u cilju stvaranja raskomadane, ali „održive i funkcionalne“ Bosne i Hercegovine, Albanije sa priključenim Kosovom i delovima Severne Makedonije, Srbije sa priključenom Republikom Srpskom.

Iz institucija EU do ovoga trenutka nisu potvrdili prispeće takvog teksta u Brisel i verovatno nikada neće. Zvanični Brisel samo je ponovio svoju poziciju da „ništa ne bi trebalo da se menja kada su u pitanju granice na Zapadnom Balkanu“.

– Treba da se radi na regionalnom pomirenju i saradnji, što je i logika evrointegracionog procesa. Sva otvorena pitanja među državama trebalo bi rešavati u procesu koji ne zalazi u opasne teritorije, a koji se oslanja na EU zakone i principe – poručio je portparol EU Peter Stano.

Da je „crtanje novih granica opasan put“, a „regionalno pomirenje i saradnja ključ za mir, demokratiju i prosperitet“ na Zapadnom Balkanu, ponovio je i nemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot.

Iste poruke stigle su i iz Evropskog parlamenta, odakle izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik poručuje da je „menjanje granica i teritorija je opasan put u eksplozivnu prošlost“ regiona.

Opasni kompromisi

Međutim, da pojava tog teksta nije slučajna, da to ima svoju predistoriju i da postoje ljudi koji vide rešenje svih problema na Zapadnom Balkanu u promeni granica, za DW ukazuju Aleksandra Štiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost i Bodo Veber iz berlinskog Saveta za demokratizaciju politike.

U razgovoru za DW oni podsećaju da je razmena teritorija ne tako davno već bila tema u regionu i u EU kada se 2018. godine govorilo o razmeni teritorija između Srbije i Kosova.

– Ovakve stvari stalno iskaču. One su bile prisutne i tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Ali treba imati na umu i razlog koji je doveo do tih ratova. Zato je veoma opasno verovati da promene granica, koje bi vodile i u etničke razmene, mogu dovesti do rešenja na Zapadnom Balkanu – kaže Štiglmajer.

Ona smatra da je pojava takve ideje u ovom trenutku neka vrsta probnog balona koji je tu da bi se videla reakcija zemlja-članica EU i da se vidi da li je to put kojim se može ići.

– Moje je mišljenje da to definitivno nije put, jer bi tako samo došlo do konflikta, a zatim i oružanog sukoba u svim pogođenim zemljama Zapadnog Balkana“, naglašava analitičarka iz Brisela.

Bodo Veber ukazuje da je prethodne četiri godine čitavom regionu pretila destabilizacija zbog ideje o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, a da se sada napravio „novi otvor“ koji pretnju prebacuje na teritoriju BiH.

– U prethodne četiri godine primetna je dinamika ’opasne stranputice’ nekih predstavnika EU i SAD koji pregovaraju u regionu Zapadnog Balkana, a koji su prvo, fokusirajući se na pregovore Srbije i Kosova, pretili stabilnosti čitavog regiona s ludom idejom razmene teritorije.

Zatim su u BiH, van pažnje, uspeli da dogovore ’prljav sporazum’ o etničkoj podeli na lokalnom nivou, tzv. Mostarski sporazum. Sve to pokazuje da su naši zapadni pregovarači u kriznim situacijama skloni sklapanju bilo kakvog dogovora, što znači i loš kompromis sa opasnim regionalnim agendama koji bi išao na ruku nacionalnim liderima na Zapadnom Balkanu“, zaključuje Veber.

Radikalan dokument

Iz Evropske inicijative za stabilnost Aleksandre Štiglmajer podsećaju na činjenicu da su, u procesu rešavanja „kosovskog pitanja“ neki od lidera EU podržali opciju „bilo kog rešenja oko kojeg se dve strane dogovore“.

Dodaju i da navodni slovenački „non pejper“ ide „mnogo radikalnije“, bez prethodne konsultacije sa zemljama koje su njime pogođene.

– Ne mislim da bi ni BiH, ni Severna Makedonija, ni Kosovo na to pristali. Možda Albanija, ali to bi značilo njeno napuštanje EU-puta – kaže Štiglmajer.Istovremeno albanski premijer Edi Rama jedini je potvrdio da je i video dokument i da je o „ideji“ razgovarao sa slovenačkim premijerom.

Analitičari iz Brisela i Berlina saglasni su u stavu da za takvu „ideju“ ni izbliza ne postoji većinska podrška.

– Ako takav dokument, u tom obliku kakav je objavljen u medijima, postoji, to bi pokazalo da gospodin Janša u svojoj radikalnosti zapravo više deluje kontraproduktivno za promovisanje svoje ideje. Verujem da je ovo vrlo surov način lobiranja za tako opasne ideje, ako je zaista istinit i autentičan dokument – kaže Bodo Veber.

On dodaje da se nada da će novonastala situacija pobuditi države EU da daju „više kontre“ opasnom načinu pregovaranja predstavnika EU, konkretno u BiH, u ovom trenutku.

– Ti pregovori prete daljom etničkom podelom BiH i to pod patronatom EU i SAD, ali čak i raspadom zemlje i destabilizacijom čitavog regiona, što bismo isto doživeli da je sklopljen sporazum o razmeni teritorija između Kosova i Srbije. Pretnja je realna od prljavih i netransparentnih pregovora evropskih predstavnika, a manje od tako otvorenog zastupanje etno-nacionalističkih ideja tipa famoznog non pejpera iz Ljubljane – zaključuje Veber.

Test bez uticaja i politika bez „buđenja“

Tekst oko kojeg se digla prašina na Zapadnom Balkanu i širom EU, navodno je dostavljen predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu kao deo najave prioriteta koje će Slovenija zastupati kada od sredine godine preuzme mesto predsedavajuće Savetu EU.

Da posle dobijenih reakcija slovenački premijer neće nastaviti sa insistiranjem na sličnim idejama, i da ne bi trebalo očekivati bilo kakav radikalni zaokret u politici EU prema Zapadnom Balkanu, smatra Alkesandra Štiglmajer.

– Ne verujem da bi ovo moglo da bude baza za bilo kakvu novu politiku EU prema Zapadnom Balkanu. Većina zemalja-članica podržavaju multietničke države zasnovane na ljudskim i građanskim pravima. O tome se neće dalje zvanično raspravljati u Briselu. Novi zamah u politici EU prema Zapadnom Balkanu je neophodan, ali ne vidim da postoji stvarni poziv na buđenje. Dokle god se situacija na Zapadnom Balkanu bude ’provlačila’, možda ne baš na zadovoljavajući način, ali svakako bez konflikata, zemlje-članice EU to neće gledati kao prioritet – kaže Štiglajer.

Štiglajer u razgovori za DW poziva EU da konačno ponudi Zapadnom Balkanu „nešto stvarno kredibilno“, uključujući i funkcionalniji proces pristupanja, „na čemu i ka čemu“ bi Zapadni Balkan trebalo da radi.

– U suprotnom, plašim se da će doći do konflikata. Dve posebno problematične situacije su ona između Srbije i Kosova i ona u Bosni i Hercegovini – zaključuje Štiglmajer.

KOMENTARI2 komentara

  1. jovan says:

    Fakat prvi, sve drzave-banane nastale Zapadnom Nato AGRESIJA na SRPSKI NAROD su PRIVREMENA KATEGORIJA!!! Drugo, Velika Srbija nije Srbija bez Vojne Krajine, Republike Srpske sa Drvarom, Grahovom, i dr., bez KiM, Skadra na Bojani,... Trece, cepanje Srpskog naroda je sproveden po planu Natofasista i Vatikana iz 1976 godine, uz pomoc domcih izdajnika, saradnika cija, mija, bnd, iz svih struktura drustva od Dusana Mitevica sa televizije, politicara Vuka i DS, generala Perisica, raznih piskarala, glumatala, novinarcica, muzikanata,... Ali to je bilo 90-ih,kao i 40-h, u Prvom ratu. Zasto sada oni polovinu teritorije od Srba koje nam "nude" zovu VELIKA!? Cilj je da mi sto pre odreknemo Kosova, a da nam "daju" Republiku Srpsku koja je fakticki nasa. Oni shvataju da moc SAD, Engleske, Nemacke slabi i da se njihova OKUPACIJA blizi 1945-oj, i zure da "zavrse raspad SFRJ" koji zaista nije zavresen na njihov nacin cepanjem Srba na 8 dela (Kucan rekao Canku da ce priznavanje osamostaljenje pokrajina Vojvodine i Kosova biti po planu 5-6godina posle Slovenije i drugih republika), ali zele da bar ne propadne sve sto su AGRESIJOM propagandnom i bombama postigli poslednjih 1/4veka. Zapadne pljackaske horde se boje da ce sila br 1 China i Rusija uciniti Srbiju prejakom, pa zele da "cementiraju" raspad koji nije gotov da mi pristanemo na polovinu od celog.

  2. Gagi says:

    Sve podmukle inicijative koje su zadnjih decenija dolazile sa katolickog zapada su imale samo jednu svrhu, da nas slude i obezglave. Kristalno jasno vidimo sta je rezultat nasilnog rasturanja nase zemlje. TO je organizovanje i ponovno objedinjavanje njihovog istorijskog katolickog prostora, sada bez remetilackih elemenata. Nije ovo jedina politicka igranka koja nam se desava, tek ce ih biti u raznim oblicima. Njihov projekat asimilacije ovog Balkanskog prostora je momentalno u zastoju, pa eto, da ga pokrenu i da se nesto radi. Njihov prioritetni cilj je da naprave haos u BiH gde ce naravno Srbi biti krivi, ONI ce posle haosa da pripoje delove tog podrucja rvatskoj, cilj im je da ponovo objedine prostor svog Vatikanskog carstva, odnosno, Karla Velikog. Nece oni tu stati, kada jednog dana to zavrse, cilj im je Zemun i granica na Savi. Mora se priznati da su dobro organizovani od svoje "centrale" i da vrlo dobro ostvaruju svoj cilj, imaju rezultate zadnjih decenija. Mi smo nasuprot njima raspoluceni i jos bolesni od komunistickog Covida, bilo je nekih vakcina koje smo primili ali nam nisu znacajno pomogle, jos se od te bolesti teturamo i hvata nas nesvestica. Tako bolesni i nejaki, jos neoporavljeni, jurcamo da nam svaki dan bude lep kao da je poslednji, u tom jurcanju ne biramo sredstva za tim zadovoljstvom. Danasnja drzava to stimulise i podmasuje, nagledasmo se "svakakvih sloboda" koje nisu svojstvene duhu naseg naroda. SVE JE TO PROGRAM koji se realizuje da se opustimo i zaludimo dok nam neprijatelj zabija noz u rebra. Nema tu nekih velikih dilema, dobro znamo iz prakse da seljak svinju najbolje hrani i poji pre klanja, da je opusti i da ona pomisli kako ipak nece biti zrtva i pojedena. Nasa Crkva, duhovni svetionik, i dalje "mudro" zauzima neutralnu poziciju, gledaju svoja posla, pitao bih, cija posla. Danas SVI imaju neka svoja posla dok Srbi stradaju i dok nam se otimaju oslobodilacke istorijske zasluge. Dok nasi neprijatelji marsiraju prema Bgd-u, nama je prioritet ljubav i zakon o istopolnim zajednicama. Sludjivanju ovog naroda nikad kraja, perfektno to obavljaju nasi neprijatelji sa svojim placenicima koji su medju nama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *